Реклама / Ads
31| 22063 |20.05.2015 ГЛАСЪТ

Убийствен анализ на Канзуров за Фрог: Най-антибългарската власт в Македония е алтернатива на най-бруталната

.
Виктор Канзуров
Очаква се рано или късно този режим на Груевски да падне от власт. Засега той все още се дърпа, защото има много силна подкрепа от гласоподавателите, които от 2006 и 2008 г. редовно гласуват за него, но последните три оставки са много показателни. Особено тази на първия му братовчед Сашо Миялков, който реално управляваше Македония, заяви за Фрогнюз журналистът от Скопие Виктор Канзуров.
 

Груевски е вторият и те двамата имат лична власт върху всичко тук; Македония е тяхна частна държава със собствена съдебна система, собствени медии и предполагам, че двамата управляват повече от половината икономически потоци на страната. Оставката на шефа  на тайната полиция показва обаче на народа, че те признават поражението. Това психологически показва, че са вече готови. Преди време същата теза по друг повод беше артикулирана от сръбския адвокат Сърджа Попович, много интелигентен човек, който почина преди година и половина. Той беше казал, че атаките на НАТО над СРЮ са демонстрация пред сръбския народ на загубата на Милошевич; народът се убеди, че той вече не е силен и малко по-късно наистина изгуби президентските избори от В. Кощуница. Същото е и тук – Миялков е силният човек, но подаде оставка и показа по този начин, че в близко бъдеще цялата им власт ще си замине. Както още министърката на вътрешните работи Гордана Янкуловска и министъра на транспорта Миле Янакиевски, които са едни от главните звезди в подслушаните разговори, като изпълнители на гнусните планове на Миялков и Груевски, добави Канзуров.

 

Това, което ме безпокои обаче, е, че независимо от това дали ще има някакъв преходен период на служебно правителство или не, другата най-силна политическа опция в Македония е т.нар. СДС, бившите нереформирани югокомунисти. Това означава, че Македония няма никаква демократична алтернатива на ДПМНЕ, още повече, че във връзка с българо-македонските отношения при СДСМ има един стопроцентов антибългаризъм, който не е съобразен с настроенията на народа, а искрено отношение. Те си вярват, че от 18 в. насам македонците и българите са различни народи и приемат всички, които са българи в Македония за предатели или за заблудени хора от пропагандата. Дори по-начетените привърженици на СДСМ, които отчитат факта, че възрожденците са имали българско самосъзнание, ги считат за предатели, за изпълнители на българската пропаганда като чужда, или още по-наивно – смятат ги за заблудени от тази пропаганда, разясни журналистът.

 

Режимът на Груевски е най-брутален не само в историята на плуралистка Македония, но направо от 50-те години насам, включвайки социалистическия период. В този смисъл облекчение ще е, когато те паднат от властта. Но и другата най-силна партия не е алтернатива, тя не е искрено прозападна. Точно преди да започне този сапунен сериал с подслушаните телефонни разговори българската общественост пропусна една информация, която излезе от т.нар. Съвет за международни отношения на СДСМ. В свое съобщение те разкритикуваха ДПМНЕ, че допускало България да налага изреченията в Договора за добросъседство, по който преговорят екипи на Външните министерства. Друг е въпросът, че по моя информация македонският екип не полага никакви усилия, за да се подпише този договор, а се дърпа от него. Но т.нар. СДСМ изкара дори такова антибългарско ДПМНЕ за предателско и пробългарско. И фактически с това съобщение те още повече попречиха на управляващите да подпишат Договора, защото ако го бяха подписали, щяха да ги обвинят пред македонската общественост, че България е наложила всичко, а ВМРО-ДПМНЕ са в подчинено положение. Непрекъснато се говори за това, че ВМРО-ДПМНЕ е пробългарска предателска партия, въпреки че ние, българите в Македония я чувстваме като антибългарска и то по грозен шовинистичен начин. Нещо повече, за мен ДПМНЕ е най-просръбската власт в историята на Македония от 1944 г., от АСНОМ насам.

 

Що се отнася до албанското население, всичко това го настройва срещу правителството, но самите партии на етническите албанци, особено ДСИ и ДПА, са зависими от властта, а доста хора от тях са замесени в криминални деяния през последните години – търгове и други престъпления, подобни на тези които са разкрити за функционери на ДПМНЕ. А другата причина е, че много от тях са замесени със службите. Някои от тях са били служители и агенти на УДБА. Али Ахмети е такъв. Публична тайна е, че Ахмети всъщност е Александър Антич, доносник на УДБА, изпратен да донася в западноевропейските страни, а след разпадането на Югославия той остава доносник на сръбската служба на сигурност. В т.нар. Комисия за лустрация беше решено с 3 на 4 гласа, че не бил доносник, но 4-те гласа там бяха на представителите на властта, предложени от ДПМНЕ и ДСИ. А той наистина е доносник и в този смисъл е зависим – и заради престъпленията, и заради миналото си. Впрочем поведението на СДСМ е много некоректно към евентуалните престъпления на ДСИ, защото на практика ги амнистира. Въобще СДСМ има много гальовно отношение към ДСИ, което за мен е двоен стандарт, т.е. пазят ги като евентуален бъдещ коалиционен партньор.

 

Колкото до Куманово, това беше инсценировка на властта с 8 убити и 38 ранени полицаи, както и с много жертви от страна на т.нар. терористи. За мен няма никаква дилема, че това са наети престъпници за разфокусиране на публичното внимание. Може би в определен момент нещата са излезли от контрола на режисьорите. Вероятно, идеята е била да се вдигне шум и затова са били наети тези престъпници и терористи, било им е платено, а втората част от парите е трябвало да се вземат, когато приключи уговорката. Възможно е обаче, за да не им се изплати втората част, целта да е била убийство. А тази трагедия сама по себе си нямаше никакви основания да се случи. В Македония напоследък няма по-големи междуетнически напрежения между обикновените хора. Аз контактувах с хора от Куманово, които живеят на километър-два от мястото на трагедията и те ми казаха, че много хубаво са си живеели едни с други, а и сега продължават да излизат заедно на кафе, за да покажат, че нямат лоши отношения и не е логично да се случват подобни неща. Така че в Македония развръзката предстои, но засега улицата изглежда без светъл изход, заключи Канзуров.

---------------------------------

Виктор Канзуров e  журналист от Скопие, в момента на свободна практика, а преди е работил във в. „Македонско дело”, „Вечер”, „Старт”, „Нова Македония” и интернет изданието „Трибуна”. Следвал е философия в скопския университет “Св. Кирил и Методий” и е един от малцината македонски журналисти, който има куража да критикува властите в Македония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 112| 27907 |17.05.2015 Играта на олигарси и олигофрени ще завърши както обикновено - зле . 38| 35905 |15.05.2015 Милионите на депесари и други политици в КТБ - II част . 92| 27784 |13.05.2015 Истината! 500 млн. засмукали фирми на ДПС и Пеевски от КТБ - I част . 30| 13276 |12.05.2015 Македонската Шашма 2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads