Реклама / Ads
18| 6939 |21.08.2007 ГЛАСЪТ

Вътрешният министър между циганския въпрос и „Св. Наум"

.
Огнян Стефанов "Алкохолът не прощава на никой" и "Демокрацията за славяните е като огнената вода за индианците". Първата мисъл е плод на народния гений, а втората принадлежи на проф. д-р Андрей Пантев.
 
Сетих се за тези мъдрости покрай впечатляващите изказвания на вътрешния министър Румен Петков след срещата му с президента Георги Първанов. Там Петков и други шефове на МВР отидоха да си сверят часовниците по циганския въпрос. Темата, която държавният глава зададе преди дни, бе: „Защо има размирици, а няма виновни?".

mvr.jpgКакво са си говорели Румен и хората му с държавния глава по темата, за обществото ще остане тайна. След рандевуто вътрешният министър с лекота нахвърли пред журналистите няколко тезиса по циганския въпрос.

Ето част от тях:

1. "Конфликтът в "Красна поляна" не е от вчера и няма да завърши утре, но искам да подчертая, че всички, които участваха в инспирирането и реализацията на безредиците, ще усетят закона с цялата му тежест!"

2. "Въпросът за гвардията ще бъде отнесен до прокуратурата, за да се прецени доколко е законно създаването на подобни "паравоенни структури" с "кафяв привкус."

3. "При всички случаи тиражирането на мащабно противопоставяне и самоорганизация на хора от ромски произход да се бранят от хора от български произход и да се създават групи да интервенират хора от ромски произход, е най-малкото предпоставка за създаване на междуетнически конфликт."

4. "Причината за размириците е употреба и злоупотреба с алкохол, както и хулигански прояви - нещата се доизясняват."

Признавам, че цитат  № 3 ме затрудни. Прибягнах към жокера "позвъни на приятел", който в случая бе доктор в клиниката „Св. Наум", известна повече като Четвърти километър. Три пъти му повторих по телефона дума по дума цялата мисъл, но той така и не ме разбра. Изпратих му цитата по електронна поща. За автора нито дума. Отговорът му дойде след половин час и съдържаше обяснение, че най-вероятно става дума за човек с доста объркано мислене, който определено има проблеми, най-безобидният от които е начало на налудност. Следваше и пояснение:  Налудностите са странни мисли, които нямат никаква връзка с реалността или пък са нейно грубо изкривяване. Те са чест симптом на шизофренията и други психози. Типични са налудностите за преследване, любовна история, величественост и контрол.

Честно да ви кажа, незнам какво да си мисля. Тези медици са доста опасни. Дори ми мина мисълта, че може да са отгатнали, че става дума за вътрешния министър и нарочно да очертават такава апокалиптична картина около неговия мисловен процес, с цел да отмъстят за водача на стачниците в „Пирогов". Същият,  за който Петков извади някакъв запис с Митьо Очите, с цел да го компрометира.

Реших сам да се справя с положението и пуснах словосъчетанието през психотест в Google. Получи се следното обяснение: „патопсихологията изучава природата на психопатологията и нейните причини, и това знание се прилага в клиничната психология за лечението на пациенти с психологически разстройства... Разбиранията на Фройд за ума са базирани на интроспективните методи и интроспекцията и се фокусират главно в разрешаване на умствени проблеми и психопатология...

Е, това съвсем усложни нещата, а исках само разбера, дали по изказванията на един човек може да се каже луд ли е за връзване или е нормален. Видяхте какви отговори получих -  учебника по психопатология. Онтология на обхващащото, както е казал Винделбант... Или както казват китайците: „Не боядисвай с ярка боя вратата към прашен път". Това много ме кефи. Китайците са казали още: „По-добре прости на полицая, вместо да се съдиш с пристава". Харесва ми, но не откривам начин как може да се приложи у нас. Май и аз трябва да се прегледам... Но това е друга тема.

Ще ми се да насоча вниманието ви и към четвъртия цитат от министър Петков: вкарва в играта употребата и злоупотребата с алкохол. Чудя се, дали са му докладвали ченгета под прикритие, или е изходил от личния си опит. И в двата случая звучи доста солидно. И професионално!

Румен Петков очевидно има и орлов поглед. Още неродила се националната гвардия, а той вече забеляза по нея окраски в кафяво. Посочи ги и на прокуратурата, която да вземе мерки.

Нито президентът, нито посетилите го първенци от МВР обаче отвориха дума за нещата, които измъчват българското общество от години:

Цигани плячкосват реколтата на хората по селата; Нападат и обират възрастни хора в домовете им; Заселват се в чужди имоти и къщи и отказват да ги напуснат; Нападат и разграбват товарни влакове в различни райони на страната: Перник, Захарна фабрика, Казанлък, Пловдив и др.; Участват в трафик на хора: проститутки, деца, джебчийки; Не си плащат сметките за ток; Не си плащат сметките за вода и други консумативи; Не плащат данък сгради и данък смет; Заселват се незаконно в градове и села; Не се женят и получават помощи като самотни майки, живеейки в същото време на съпружески начала с някой мъж; Не пращат децата си на училище, въпреки задължителното образование; Отказват работа по програмите за заетост, защото живеят от помощи; Над 80 на сто от тях са неграмотни; Отказват да се социализират, защото живеели по свои закони и обичаи; Масово не плащат здравни вноски, но ползват здравни услуги; Масово не плащат социални осигуровки, но получават пенсии; Искат жилища, но съсипаха построените от холандска фондация мезонети; Вдигат сватби на деца, раждат по на 12-14 годни, което е чиста педофилия, но се оправдават с циганската традиция.

Със сигурност пропускам още неща. Да, не всички цигани са част от този списък, но 95 на сто са. Изключенията само доказват правилото. Нека всички участници във вчерашната сбирка при Първанов напрегнат мозъците си и да дадат поне един пример, в който българи са ограбили циганска къща. Поне един пример, когато българи, арменци, евреи или турци са бастисали царевицата или бостана на някое работливо циганско семейство. Е, няма такъв пример!  

Циганите масово не плащат сметки за ток, вода, нито данъци смет и сгради. Но наказан или осъден за това циганин няма. Много българи обаче си патят от наказателните лихви, спирали са им водата, тока и телефона час, след като не са платили сметките си. Ксенофоб ли съм, изричайки тези очевидни истини? Или съм краен националист, недоубит нацист, внук на Хитлер? Ако е така, значи в България живеят близо 7 млн. хитлеристи, които искат циганите на сапун? Нищо подобно. Седем милиона искат циганите да се изкъпят, да влязат в училище, да си изкарват прехраната с труд, да раждат, но и да отглеждат децата си цивилизовано. А ако те отказват да спазват тези общочовешки права, съответните институции да ги принуждават да го направят в рамките на закона. Тогава Румен Петков няма да има проблем с кафявото.nacionalisti.jpg

Аз също съм против доброволни отряди, частна или партийна национална гвардия, опълчения и тем подобни. Но не им ли светва лампичката на политиците, че именно те са причината да се пръкват подобни идеи? Няма ли да чуем поне веднъж от Румен Петков, че в екипа му има хора, които не са за МВР, че не са свършили за пет пари работа, а само се дуят като пауни пред медиите. 60 000 униформени и цивилни има под ръка вътрешният министър. Но вместо да защитават закона, тези хора биват пращани в безумни акции, участват във водевилни мероприятия като откриване на полицейски участъци и паради, принуждавани са да си затварят очите за престъпления във властта и да откриват престъпления там, където ги няма. Вчера ме спряха двама катаджии за извършено от мен нарушение. Като разбраха, че съм журналист, се оживиха: „Братче, пишете за безумията на нашия министър. Пишете, че най-големите шефове в МВР извършват най-големите нарушения, а колеги като ги спрат, те ги уволняват." Казаха ми поне пет примера. Накрая ме „заплашиха" с актове до дупка, ако си затваряме очите за безобразията на министъра и кръга около него. Много години съм шофьор, много недоволни полицаи съм срещал, но такава „заплаха" не бях чувал. Очевидно постоянните повтаряния на министъра, че застава зад постъпките на подчинените си полицаи имат обратен ефект.

Обещах им, но вътрешно си знаех с каква непосилна задача се нагърбвам. Да се проследят и отразят гафовете на Петков и компания е задача по силите на екип поне колкото е този на „Господали на ефира". Освен това, как да му се внуши, че министър означава висш държавен чиновник, а не медийна звезда? Само с писане няма как да стане. От него се очаква да работи денонощно в полза на закона и обществото. Но в смисъла, който разбира обществото, а не той и най-близките му акрани. Толкова ли е трудно да се схване това? Нима Петков не вижда, че публикациите за лъскавия, скъп, шармантен и незнам какъв си още купон за рождения ден на съпругата на заместника му Камен Пенков са обратно пропорционални на свършената от него работа? Вижда, разбира се, но нещо ги свързва и това нещо е толкова здраво, че няма как сам да го скъса. И ако министърът си мисли, че хората пият газ и ядат доматите с колчетата, значи докторът от „Св. Наум" е бил много деликатен в диагнозата си...

Първанов, Доган, Станишев, Петков, Етем, Сакскобургготски и още поне трийсетина водещи политици и министри са виновниците за циганските бунтове, за тъпата идея за национална гвардия, за отчаянието и апатията, които тласкат хората към все по-безумни мисли. Но когато властта не предлага спасителен пояс, удавниците ще посегнат към всяка спасителна сламка, колкото и несигурна да е тя. Първанов няма позиция за циганите, защото те са все повече електорат на Доган. Доган пък е дал подкрепата си за Първанов. БСП също иска да е с ДПС, което прави връзката на Петков с Етем съвсем естествена, партньорска, стратегическа и законна. Поне по партийните законодателства. В тази формула НДСВ е някъде между „хем сърби, хем боли". Социалистите нещо не им харесват докрай, турците още повече. Връзката с тях скърца, убива, компрометира, но в нея има власт и пари. Както се казва: не е справедливо, но е много удобно.

В това уравнение и Менделеев да си, пак няма да откриеш място за етническия проблем.

Този анализ е писан много пъти. Поумръзнал е дори. Проблемът обаче се задълбочава. Има проблем - няма решение. Има държава, но няма държавност. Има политици, но няма политическа воля. Има и МВР, но няма полза от него. Контурите на етническия конфликт у нас отдавна наподобяват буре с барут. Очевидно има и кандидати да му палнат фитила. Неадекватните действия на властта, правят шансовете това да се случи съвсем реални.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7864 |09.08.2007 Деменция мъчи Гарелов за атентата срещу папата . 7| 6368 |02.08.2007 Маневри в дясното пространство . 23| 8564 |30.07.2007 Ханибал Лектър е смъртоносен за Първанов, както болното „турско седло” за хипофизата . 10| 7415 |24.07.2007 На 24 юли 2007 г вдигнах Статуя на свободата за Сесилия и Бенита!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads