Реклама / Ads
35| 26614 |24.06.2013 ГЛАСЪТ

Виж кой кадрува там

.
Малката спретната къщурка на Червенякови в Бяла, Варненско
Доживяхме и това – няколко месеца, след като протестите принудиха бившия СИКаджия Бойко Борисов да подаде оставка, негов колега от зората на 90-те да цъфне в МВР като заместник-министър.
 

В МВР е имало всякакви – имахме министър, служител на Седмо управление на ДС, познато още като ЦИОУ /Централно информационно-организационо управление/. Преди него имахме за министър нееднозначен субект, за когото контактите с братя Галеви бяха толкова важни, че в министерството имаше даже специален човек-куриер за свръзка с тях. Нищо, че същият министър понякога прекаляваще с огнената вода в тяхно присъствие и се налагаше охраната на щурмоваците от Ресилово да го респектира.

По-преди това имахме за вътрешен министър необявен до момента секретен сътрудник на Държавна сигурност, бивш прокурор в Девин, който години наред беше игнориран от партньорите ни в САЩ и ЕС. Още по-преди него имахме двама – единият така и не остави нещо забележимо след себе си, но затова пък през 2005 г. молел Галевците да помагат на СДС в кампанията за парламентарните избори. Другият „десен“ МВР шеф при Костов пък беше махнат безапелационно след един ужасен доклад за корупция, написан от тогавашната НСС. Та така – това е срамната, много неприемлива и силно обезсърчаваща колода от личица, фейсове на МВР шефове през последните петнадесет години. Чудно ли е, че и стоящите под тях са вариации на горните, с особен афинитет към силовите застрахователни структури. Задържалият се само за няколко часа зам.-министър на вътрешните работи Иван Иванов се оказа, че е бил от 1995 г. управител на клона на мутренската групировка СИК в Шумен.

Това показа  проверка в информационната система ДАКСИ. Явно зависимостите там са дълбоки, защото проучването показа, че той е син на местния бизнесмен Валентин Иванов-Шошо, който също е свързан със силовата групировка. Ето затова се интересуваме кой кой е. Нека припомня пак – най-краткото определение на политиката е „система за вземане на решения“. Тези решения се вземат от хора, които имат определен капацитет и ценности, както и биографичен бекграунд, които са в основата на тези решения. Когато там нещо куца, куцат и решенията. Личното признание на дългогодишният функционер на БСП Димитър Дъбов, че лично той е номинирал и предложил Иван Иванов за  зам.-министър на вътрешните работи потвърди информацията, която сподели Татяна Дончева:

„В ръководството на БСП има няколко души, които са много свързани със СИК и са много по-опасни от Бойко Борисов. Двама от заместниците на Станишев са от бизнес групировките“ каза преди дни тя. Интересът ни обаче предизвика един наш стар познайник, който каза преди последния Национален съвет на БСП по казуса с Иван Иванов, че „не можем да го обвиняваме във връзки със СИК, при положение че за три месеца, когато е бил на 20 години, е бил председател на застрахователна комисия.“ Човекът, който очаквано лъсна като адвокат на сикаджията е Младен Червеняков. За него важи поговорката „Те не го пускат в селото, той пита за поповата къща“. Та и тук така – вместо да бъде опазено обществото от злотворното влияние на такива като него, той днес отново е депутат и както по всичко изглежда е сред кадровиците на БСП в сектор „Сигурност“. Нека видим защо това е силно обществено неприемливо.

Младен Червеняков има шлейф, който влачи след себе си поне от 1971 г., когато е кандидатствал за кадрови офицер в Първо главно управление на Държавна сигурност. Ето, информация за това може да се види във  второто факсимиле. Не са го приели – интересно поради каква причина. Асен Агов, който кандидатства година по-късно не е приет само, защото не е изкарал казарма. При Червеняков съхранените документи не дават информация за това. През времето на комунистическата диктатура този е работил в Главна прокуратура-едно от най-мракобесните учреждения на тоталитарна България. Бивш министър на правосъдието в позорното правителство на Жан Виденов, което докара милиони българи до просешка тояга.

Във Фрогнюз миналата година, долу-горе по това време публикувахме скандален, но много откровен и циничен разговор на Младен Червеняков и тогавашния зам-шеф на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС БОР-КОР – Петко Сертов /Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса, https://frognews.bg/news_45490/ Разговорът е прочетен от над тридесет хиляди души, всеки може да го прочете отново, за да се полюбува на циничнаат откровеност на българските социалисти. Аз ще обърна внимание на два фрагмента, които си кореспондират пряко с казуса по-горе. В този разговор, още в самото начало Червеняков се изявява пак като кадровик в сектор „Сигурност“. Човек остава с впечатлението, че за него друго важно няма, освен да се лобира за съмнителни фигури. Съдете сами – Младен Червеняков започва разговора със следната фраза към Сертов: „Дай Ники да го уредим“ Кой е този Ники?

Четем „Справка Относно: Сигнали за действия на висши ръководители от системата на МВР, ориентирани към спъване и блокиране работата по оперативни разработки на отдел „Вътрешна сигурност”- ГДП“ до премиера Сергей Станишев от 2008 г. Документът е огласен от бившия секретар на МВР Цвятко Цветков, вече покойник. Според него справката е изготвена от бившия служител на МВР Пламен Папалезов въз основа на информация, събрана със СРС, предадена му от хора от службите, които нямали доверие на ръководството на МВР и търсили начин да информират директно премиера Станишев.

Ето какво пише в тази справка за лицето Николай Спасов:
„На 10.01.2008 г. извиква шефа на отдела Диян Нанов и изисква от него да запознае присъстващия Иван Драшков със справката от разработката на зам.-началника на Инспекторат-МВР Младен Георгиев. (В тази справка е фиксиран и телефонният номер на Драшков.) Разговорът се води във фоайето пред кабинета, вероятно поради неудобното присъствие на Младен Червеняков в него. В. Петров и Ив. Драшков настояват, че в отдел „Вътрешна сигурност” е налице проблем. Категоричното мнение на Драшков е „Вътрешна сигурност”-МВР да се оглави от настоящия началник на Инспекторат-МВР Николай Спасов. Известен в системата на МВР като Кольо Бутилката. Родово свързан с Калдарашите. Като оперативен в СДВР е поддържал нерегламентирани контакти с Маргините и Румен Николов-Пашата. Изгонен за пиянство и преместен в Първо РПУ, впоследствие издигнат за шеф на Инспекторат-МВР. Спасов е последният от изградената информационна верига, който установява директен контакт и уведомява Красимир Метанов за предстоящия обиск в офиса на фирмата му.“

В разговора със Сертов, проведен преди две години Червеняков казва също: Мене ми се строи. Е, примерно тоя хотел ми се прави. Изречено е през 2011 г. Година по-късно фирма на децата на Червеняков строи сграда на брега в Бяла, Варненско за около 1 млн. лева според оценки на в. „България днес“ / Младен Червеняков вдига комплекс за 1 млн. лв. на морето, 09.08.2012 г.  А днес сградата, както може да се уверите от снимките е завършена. Живи и здрави да са да си я ползват, но защо си мисля, че май Чоран беше казал нещо подходящо за случая – паметта е основанието на моралния живот. И още – че няма политическо равновесие без доброкачествени нищожества. С това последното не съм съгласен.

Антон Тодоров




Документ от служебния архив на ПГУ-ДС, който доказва, че през 1971 г. Младен Червеняков е бил кандидат за кадрови офицер там. Не е приет. Защо ли?


Снимка 3, 4, 5 – Справка относно: Сигнали за действия на висши ръководители от системата на МВР, ориентирани към спъване и блокиране работата по оперативни разработки на отдел „Вътрешна сигурност”- ГДП
За г-н Станишев лично!  






Малката спретната къщурка на Червенякови в Бяла, Варненско
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 18545 |23.06.2013 Между Ботев и Фотев . 25| 23452 |22.06.2013 Изпъдените стихове на мъртвите поети...* . 28| 19225 |21.06.2013 Red Bull - добре, но и динамит! . 24| 21744 |20.06.2013 Закриват държавата на „Дондуков” 2. Влиза Мусолини...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads