Реклама / Ads
22| 23641 |14.05.2018 ГЛАСЪТ

Има ли шанс войната срещу талончетата на Васил Божков и милиони българи?

.
Чакат ви... Източник: БГНЕС
Талончетата на късмета са най-продаваната стока в България. Повече от хляба и сиренето. Превърнаха се в поминък. Отскоро обаче се очертава да започне война заради тях. Война за хазарта, както се изразиха някои. От една страна са вице-премиерът Валери Симеонов и неколцина поддръжници и медии, а от друга – лобито на хазарта.
 
От самото начало на бойните действия обаче се вижда, че тази война е обречена. Защото няма как да победиш талончетата, към които протягат ръце хилади, хиляди българи. След някой ден, на 24 май, ще пеем "напред, науката е слънце", но няма да е вярно. Науката и буквите отдавна не представляват интерес за тази нация. Тя заложи на късмета и парите, които могат да те направят богат без да си си мръднал пръста, освен да търкаш някакви числа... "Напред, картончето е слънце...", е новият рефрен.

За всеки случай в средите на хазартното лоби вече е обявена мобилизация. До медии са спуснати указания за компроматна акция срещу лидерът на НФСБ и подкрепящите го. Появиха се и първите "научни" статии в защита на хазарта – все в издания под контрола на Пеевски. В телевизионни студиа се заизказваха спецове по ползите от търкането на талончета. И няма как да е иначе - над 3 млрд лева е печалбата от тях. По този показател сме първи в Европа. Така както сме последни по доходи и стандарт на живот. Българите сме най-яркото доказателство за думите на банкера Мухаммад Юнус, че „най-много се печели от най-бедните хора“.

 





Напоследък някои медии подкрепиха идеите на Симеонов за промени в закона за хазарта и засилването на контрола върху продажбата на талони. Трябва да е ясно, обаче, че тази кампания тепърва ще се натъкне на отпор. Причините са много и са известни. Пъвата е, че  лидер в бизнеса с хазарт и игрите на късмета, е бизнесменът Васил Божков. Човек, който няма да направи отстъпки току така. Божков е човек с огромно влияние и финансов ресурс. Цели градове и селища – вижте Пазарджик – са превзети от реклами, пана, трансперанти, знамена и светлинни екрани, приканващи да си опитате късмета. Божков може да води подобни войни дълго време, защото разполага с финансов ресурс. Освен това има подкрепа във властта. Връзките му се простират до кабинета на премиера Бойко Борисов, както и до още няколко кабинета, от които зависи всичко в тази държава. Неслучайно хазартът стана най-видимия, натрапващ се и масов бизнес в България. Не IT сектора, земеделието или туризма, а игрите на щастието. Подобно нещо няма в нито една държава по света.

 

Божков разчита и на поне 2 млн българи, които превръщат индустрията в процъвтяваща със смачканите си левчета. Това е огромна армия, вперила поглед в печалбите и уповаваща се на късмета.

 

Досега всичко вървеше мирно и тихо. Талоните на щастието превземаха държавата, медиите и сърцата на хората, а прокуратурата, данъчните и тайните служби наблюдаваха идилията.  Особено важна за Божков бе подкрепата на Делян Пеевски. Не само заради притежаваните и контролирани от депесарския депутат пунктове „Лафка“ и медиите му. Той е полезен с разпространяването на талони, печатането им и пр. важни дейности. Освен тов да се осигури бездействието на цели институции не е лесна и евтина работа. Слухове твърдят, че освен всичко друго, Божков бил зависим от Пеевски по линия на обществени поръчки за пътни и магистрални отсечки. Фирми до Пеевски ги печелели, а фирми на или до Божков осигурявали подизпълнители. Печеливша схема, но винаги възникват разногласия, когато дойде време да се плаща... Пеевски ще помага в създалата се ситуация.

 

На страната на Божков са и кръгове от бивши служители на ДС, което в България е от значение. 

Така че на Валери Симеонов и тези, които го подкрепят, нямат много шансове. Ще им трябва много повече от ентусиазъм и спазване на закона. Очакват ги сблъсъци с цели институции и тези, които ги ръководят:

 

Бойко Борисов, министър-председател.

Делян Пеевски, депутат, милиардер и още много други неща.

Владислав Горанов, министър на финансите, основна фигура.

Сотир Цацаров, главен прокурор, загрижен за пешеходните пътеки, но не и за талоните до болници и училища.

Пламен Георгиев, шеф на антикорупционната структура КПКОНПИ.

Бойко Атанасов, зам.-финансов министър, отговарящ за НАП.

Мария Филипова, шеф на Държавнта комисия по хазарта. Къде се печатат талоните, колко броя се печатат и пр.

Цветан Цветанов, втори в ГЕРБ, шеф на Комисията по вътрешна сигурност. Редовен и важен участник по веригата.

Големи, средни и малки фигури, препитаващи се доста прилично покрай Божков и хазарта.

Ченгета и държавни служители, свързани с поддръжката на хазартната империя.

Центрове за влияние като Библиотекарския, например.

И много други важни и по-малко важни фактори.

 

Освен това вече споменах, че над 2 млн българи дават мило и драго да бъдат зарибени. Да ги покажат по телевизора пред плакат с изписна крупна сума. Тези хора мечтаят да не работят, да не се потят, да живеят безгрижно. Искат децата и децата им да имат охолен живот. Те презират труда и образованието, защото пред очите им политици и властници натрупаха милиони от рекет, кражби и лъжи. И ако не могат да са на тяхно място, поне да търкат талончета и да сънуват джакпота.

 

Няколко медии ще дадат рамо на Симеонов, но те лесно могат да бъдат опитомени. Няколко съвета - и готово.

Възможно е дори неколцина депутати да застанат до него. С тях пък ще се проведе „събеседване“.

„Творческият“ тандем Йордан Цонев и Пеевски може да напишат закон. ГЕРБ ще го гласува.

Ще „избухнат“ и няколко режисирани кавги в НС, колкото да се отклони вниманието от нещо по-важно и да се осигури тема за телевизиите. С това мунициите на Симеонов ще се изчерпат.

 

Отсрещната страна е готова с тактиката и стратегията. Първа стъпка: допълнителни „мотиви“ за силните във властта, за да заемат „правилната“ позиция. Тази първа стъпка може да се окаже достатъчна, ако Симеонов бъде убеден да свие знамената. Винаги има предложения, на които трудно се отказва. Партньорите му минаха няколко пъти по този път и излизаха все по-богати. Морално и духовно, - да не помислихте нещо друго?

 

По телевизиите вече плъзнаха експерти, които обясняват колко полезен е хазарта за населението и държавата. От тях разбрахме, че без хазарта много училища, болници и детски градини ще затворят врати, а някои спортове направо ще изчезнат…

Нито дума, че мнозина дават последните си пари за талони, вместо за лекарства и хляб. Или за пропагандните и рекамни кампании, които откровено склоняват към купуване, купване, купуване… Няма да чуете, че щастието не пада от небето. Че трябва да учиш, да работиш, да се доказваш, да се бориш, да падаш и да ставаш, да постигнеш нещо значимо в живота, да се влюбиш, да създадеш семейство, да покоряваш върхове, да се усъвършенстваш, да изучаваш историята на своя народ, да опознаваш света, тайните на науката, спорта, изкуството… Тези неща ги няма в талончетата и екзалтираните шоута.

 

Дори едно първолаче да питате, и то ще ви каже, че войната с талончетата на късмета е обречена. Това чуват много деца вкъщи от майка си и татко си, от баба си и дядо си. С това ги залива телевизията за добро утро и лека нощ. Детската армия на талоните... Можете ли да воювате с нея? А със себе си?

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 17412 |07.12.2017 Тук подлец звучи гордо. Войната на ”кафявото” с вълците . 12| 28427 |09.10.2017 Последният им шанс е да разстрелват на сцената. Стабилно ще е… . 4| 15663 |20.07.2017 Битката за кеша е спечелена, но важна е войната . 8| 23261 |31.08.2016 Шансът: гневът да помете простащината и мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads