Реклама / Ads
62| 27976 |29.03.2013 ГЛАСЪТ

Воня от мишкослон

.
Сънят на мишката...
Български „Уотъргейт”, крещи една централа. „Уотъргейт” – крещи и друга партийна централа, но преди седмица. Сякаш им е спуснат график. Колко много им се иска и на Кунева, и на Станишев да бъдат припознати като Демократическата партия в САЩ от времето на Ричард Никсън.
 
Няма как да стане. Не защото не са партии, а защото им липсва дори обща култура по въпроса, за да изиграят поносимо скечовете си. По времето на "Уотъргейт" и партите, и всички американци се доверяват на ФБР и правосъдната система. Освен това, забележете, информаторът "Дълбокото гърло" (Марк Фелт) не е анонимен, а пазен в тайна. И не е давал информация на партия, а на журналисти.  Пенчо бре, чети! Пенчо не чете...

 

За какво става дума.

„Движение на България на гражданите” писка, че подслушвали нейни лидери, понеже били много специални и важни. Страшно им се иска да е така и се аргументират с  твърдения на... Българска легия „Антимафия”. Капан.


Въпросната структура досега само твърди и нищо не доказва. Знае се със сигурност, че са подали сигнали до прокуратурата. Хубаво, ама какво от това? Всеки може да даде сигнали до прокуратурата. Както и всеки, що годе нормален човек, може да сътвори някакъв политико-криминален сужет и да го засили като вагонетка в публичното пространство. Понякога това е въпрос на мотивация и психично здраве, а не на миньорски труд. Ако към това се прибави развинтено въображение и користни цели – ехей... Не казвам, че случаят е такъв, но би могъл да е. Дано Кунева и хората й не са се вързали на такава уловка, защото ще е жалко. Ако пък сами са си го измислили – супер жалко. А уж Даниел Вълчев даваше вид на по-висок клас.

 

Положението е като в онзи виц, дето по един мост минавали мишка и слон и мишката казала: „Слоне, ама трополим, а?”. Трополим, трополим...

 

Странно е, че БСП се закачи по шарански на въдицата с червейчето на подслушванията. Получили анонимен сигнал, който бил много конкретен и правдоподобен. Окей. Такива „сигнали” шестака полк. Цвятко Цветков бе написал приживе в централата на „Позитано” 20 десетки. В екипа на Сергей Станишев би трябвало да знаят това и да анализират, преди да подгряват своя ръководител. Защото те остават в сянка, но той? Странно по какъв упорит начин се повтарят глупавите неща. Някакъв трамвай дрънчеше празен, после Иван костов надничаше зад Бойко Борисов, а сега - "Крайслер" обикаля София и записва важните партийни клечки. Скоро сигурно ще се появи и таен агент да подава сигнали с фенерче... Леката кавалерия.

 

Вариантите не са много и са видими с просто око и станишевите гурута е трябвало да ги кажат.

 

1. Сигналът е написан от уж анонимен подател, който е загрижен за това в МВР да не се случват повече безобразия и потъпкване на закона. Прекрасно. Но дали този „анонимен” не е служител, близък до БСП, който в момента „кове” своята бъдеща кариера?

 

2. Сигналът е написан от „къртица” на БСП, за да се помогне за компрометирането на Цветан Цветанов и МВР. Само че се удря цялото министерство и БСП може да бере „плодовете” на този риск след време. Горчивите „плодове”.

 

3. Внимавайте! Сигналът може да е дело на „старите муцуни” в БСП, които Станишев отсвири, справедливо или по-малко справедливо, от депутатските листи. Всеки един от тези хора е в състояние и разполага с ресурс да спретне „активно мероприятие” на ръководство, което го е пренебрегнало. Овчаров, Петков, Първанов, Добрев – бедна му е фантазията на Станишев какво могат да измислят и реализират такива хора...

 

4. Тройно внимание! Какво ще прави БСП, ако се окаже, че ГЕРБ са им пуснали „испанска муха” под форма на сигнал, знаейки, че никаква прокурорска порверка няма да открие факти по течащия компромат и сега се забавлява с превъзбудата в редиците на противника. Подобни действия имат доста имена: „намазване на ските”, „качване на кънките”, „динена кора”, „пращане за зелен хайвер” и пр.

 

Стигна се дотам Сергей Станишев и Цветан Цветанов в студиото на бТВ да си разменят реплики, твърдения и внушения. Цветанов е готов да се откаже от политиката, ако прокуратурата или който и да е друг успее да докаже, че той е разпореждал незаконни подслушвания на политици, бизнесмени и журналисти. „Не съм правил това и ако се докаже, ще се извиня на българските граждани и ще се оттегля”, - отсече Цветанов. Ще направи ли същото Станишев, ако не се открият такива доказателства, - допълни той.

 

„Нека да видим резултатите, тогава може да се извиня”, - отвърна Станишев.

 

Не разбрахме само едно: номерът Цветанов да се появи в студиото случаен ли бе или режисиран. И в двата случая водещият Виктор Николаев заслужава двоен хонорар – босовете да не се стискат.

 

Че това е само началото на предизборните скандали, е ясно. Всички централи искат да дръпнат пред конкуренцията – средствата са без значение. Кампанията ще е мръсна, вижда се. Но започна да вони, преди още да са се ..., сещате се какво. От нивото на участниците – професионално, морално, интелктуално и финансово ще зависят резултатите. И от личните амбиции на партийните лидери. Последното не е за пренебрегване.

 

Проблемът е друг. В желанието си да ударят ГЕРБ по всякакъв начин, някои опоненти атакуват МВР или отделни структури от ведомството. Нападат конкретни служби, включително и конкретни лица. Това е много опасно. Част от тези хора са в основата на множество акции срещу организираната престъпност и на започнали съдебни процеси. С атаките срещу тях се постигат две неща: отслабват се тези звена и се демотивират хората, работещи в тях, а от друта се обслужва мафията. Всеки път, когато от партийни централи искат главата на този или онзи професионалист в мафиотските централи се отварят бутилки шампанско, а босовете потриват ръце, че подкупите им не са отишли напразно.

Няма ли най-сетне политическите субекти да осъзнаят това? Толкава ли им е безразлична борбата с организираната престъпност и общественото спокойствие?

 

Още нещо. Внушенията и манипулациите, че изборите ще са нечестни и фалшиви, ще доведе до последици, които никой все още реално не си представя. Заради партийни интриги и интереси на определени кръгове се залага съдбата на страната. Ще плачем с кървави сълзи заради това цинично, брутално и безотговорно поведение.

 

За капак: спука се и социологическият цирей. Там дълго няма да се разбере, кой точно боцна с ръждивата игла. Поне вече никой не се съмнява, че в социологията паричните и партийните пристрастия са водещи за немалко агенции. Не че не сме го знаели и досега, но вече ни го признаха самите участници в бизнеса.

 

И накрая: социалисти, не пращайте Михаил Миков по медиите да говори по тези скандали – той е най-слабият вътрешен министър от Освобождението до днеси няма никакъв авторитет в това ведомство.  Ако не вярвате, попитайте анонимния автор на депешата с подслушванията.

 

Анонимен коментатор,

готов за прокурорска проверка

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 26439 |27.03.2013 Опит за летене по Спилбърг и Стоунс . 66| 36115 |25.03.2013 Приложна митология от Държавна сигурност . 125| 42682 |21.03.2013 Теория на лъжата и доходите по Гьобелс . 89| 33967 |19.03.2013 Червената мъгла се цепи тайно, но величествено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads