Реклама / Ads
35| 9747 |21.04.2010 ГЛАСЪТ

WITH A LITTLE HELP от моите приятели

.
Премиерът Борисов да не се доверява на кадровиците от спецслужбите, за да не стане така, че утре същите тези кадровици да натопят самия него пред някои от хората, за които сега му дават уж информация дали стават или не стават за властта
 

Пламен Асенов

Горкият ни премиер Бойко Борисов! Преди време той се оплака, че заради властта, с която е натоварен, и за да не възникнат съмнения и подозрения от страна на обществеността за някакви си далавери, вече не смее да си има приятели. Затова вечерно време стои сам като куче в Банкя и гледа мачове.

Напълно го разбирам и му съчувствам. Даже си го представям също как сам отваря консерва копърка, за да се нахрани, а после сам плаче над нея, докато слуша Джо Кокър. Ама не онова парче от “Девет седмици и половина”, на фона на което Ким се събличаше - защото си представям, че Цветелина е по банкови дела в този момент - а точно кахърното “With a little help from my friends”, което Кокър прави по-добре от “Бийтълс”.

Така е, голям проблем е самотата на хората във властта. Нали си спомняте докъде тази самота докара президента Бил Клинтън преди години – да пипа с пура жена като Моника Люински. Ние, българите, които сме свикнали да живеем заобиколени от наистина красиви жени, не бихме пипнали Моника и с дръжката на т`слата, а той – с пура. Както и да е, американска му работа.
Мисълта ми е, че вероятно точно в някоя от тези самотни нощи премиерът Бойко Борисов е стигнал до гениалното прозрение, че трябва да накара приятелите си от специалните служби да правят предварителни проверки за оцапаност или неоцапаност на хората, които той смята да назначи на даден пост във властта. Явно т`ва министри, заместник министри, шефове на агенции и каквито се сетиш още кандидати за други по-съществени държавни постове минават първо през ръцете на службите, те им издават индулгенция за чистота и тогава вече сред Бойко се обсъждат професионалните им, експертни, политически и други необходими за управлението качества.

"Аз ги избирам по документи. От проверките на службите, тръгвам отзад-напред. Тези, за които няма материали, почвам тях да търся" – каза сам премиерът пред bTV, сякаш с намерение да се похвали.
Ама как така, бе, г-н премиер? Как така ще оставите кадруването в държавата да се извършва от специалните служби и ще връщате държавата повече от 20 години назад? Това е все едно да информирате съседското куче къде вашето куче ходи да си заравя кокалите. Или да поверите на банда мишки опазването на мандрата, не, да им дадете последната дума за контрола върху управлението на мандрата. Че те винаги ще ви посъветват да назначите за управител мекушав човек, който оставя мишките да ядат вашето сирене, за да си няма грижи, а не човек, който усърдно пази сиренето ви от тях.
Верно, по времето на Тато и на комунизма така беше – отдел “Кадри” навсякъде си съществуваше като отдел на Държавна сигурност. Но нали сега времената съвсем не са комунистически, нали преход към демокрация поне имаме, ако не самата демокрация. Нали уж дясно е правителството на ГЕРБ, милее за европейските ценности и прочие. Или май от всичко това е останало само “прочието”?
Честно, когато вникнах пълноценно в думите на премиера, втресе ме, та се обадих на личния си лекар. А той, добре че е приятел, без да ме провери през службите, препоръча ми направо и тутакси да си приготвя един силен грог, който да пия на малки, но чести глътки, докато свърши. И упорито да повтарям същото действие чак до вечерта, когато да приготвя един и за него, че ще дойде да ме нагледа.
Дори след като изпих третия за деня грог обаче още не се бях отървал от натрапчивото усещане, че живея в 1984. Не онази на Оруел, а моята лична 1984, когато общите ни приятели от службите изведнъж целокупно започнаха да твърдят, че имат намерение да издадат индулгенция на всички турци, в която пише, че са чисти българи. Е, издадоха им я въпросната индулгенция - насила им я издадоха, но не ги оставиха да страдат от чувството, че са оцапани поради произхода си. И на колко други хора още различни видове индулгенции издадоха.....

Не ме разбирайте погрешно. Напълно съм склонен да се съглася, че много от хората, които са се въртели някога през последните двадесетина години или се въртят сега около високите, пък и по-ниски държавни етажи, са оцапани по един или друг начин. Най-вероятно наистина, както казва премиерът, голямата част от тях трябва да започнеш да ги разработваш за вече извършените далавери, а не да ги назначаваш на служба, та да извършат още, докато започнеш да ги разработваш. За истинността на думите Бойко Борисови, че “цялата държава е схема” пък изобщо и не говоря, защото достатъчно съм говорил и писал през последните 20 години, без да има кой да чуе.

Само че в демократичните държави не се прави така. То дори в Испания през ХV век Фердинанд и Изабела първо са си назначавали министрите, а едва по-късно, вече ако те сгафят нещо, ако станат неудобни или по друга някаква причина, са се обръщали към Светата Инквизиция с идеята тя да ги изгори на кладата. Но не и преди това.
На всичкото отгоре, когато говори за проверки на дадени хора, осъществявани от службите, по всичко личи, че премирът Борисов няма предвид онази вероятно законна проверка, която може да поиска, за да разбере тяхната принадлежност към бившата комунистическа Държавна сигурност. Той май от ДС не се притеснява. Не, тук става дума за проверка, чиято законност е твърде съмнителна - дали и с какво даден човек присъства в някакви си информационни масиви на самите служби. Както е известно, преди да се приемат поне от прокуратурата, ако не от съда, като годни за обвинение доказателства, тези информационни масиви представляват само купчина хвърчащи листове. Независимо от грифовете “Строго секретно” по тях, информацията вътре много често е преписана от вестниците или директно изсмукана от пръстите. В случай, разбира се, че не е съзнателно съчинена, за да се очерни даден човек или група хора.

От изтеклите преди няколко месеца в публичното пространство подобни доклади съвсем ясно се видя какво точно представляват те. Нищо. Нула. Zero. Както казах тогава, ако онези, които са ги писали, ми бяха подчинени, щях да изгоня от работа още като стигна до втората страница. Само защото до края на първата ще ги пази Кодекса по труда или човешката ми жал заради тежкото им семейно и материално положение.

Тези информационни масиви нямат никаква доказателствена стойност и не биха могли, а по закон и не би трябвало, да се използват по такъв начин – като средство за проверка на благочестивост. А обяснението на Бойко Борисов, че си засича информацията от две-три различни служби, включително прокуратурата, пет пари не струва, защото.....ами защото съществуващата в държавата схема, в която, както самият той твърди, всички са набъркани и от съществуването на която лично се е стреснал толкова силно, всъщност беше създадена и през годините се поддържа най-вече от хора на службите. Не от друг някой. Другите нямаме този ресурс.

Ето защо бих посъветвал премиера Борисов да не се доверява на кадровиците от спецслужбите, за да не стане така, че утре същите тези кадровици да натопят самия него пред някои от хората, за които сега му дават уж информация дали стават или не стават за назначаване във властта. И това, въпреки че не гледам заедно с него мачове в Банкя, е един наистина чисто приятелски съвет, онзи little help, за който пее и Джо Кокър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12392 |18.04.2010 Четвърти километър . 9| 7977 |18.04.2010 Казусът с каузата на казана . 61| 13961 |15.04.2010 Учителката Поля плаща 20-годишния банков обир . 22| 11665 |14.04.2010 Октоподът зад решетките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads