Реклама / Ads
84| 11346 |11.06.2008 ГЛАСЪТ

Забраниха чалгата! Ура!

.
Засега само в Бургас, в автобусите от градския транспорт! Авангардна идея, която ще навлече на инициатора й маса негативи, но която трябва да бъде спешно почерпена като опит и в други градове!
 

Ана Кочева

 

В автобусите на градския транспорт в Бургас вече няма да се слуша чалга. Забраняват се и еротичните снимки на поп-фолк певиците. Заповедта беше издадена от управителя на общинската фирма "Бургас бус" Петко Драгнев. Ура! 

ceca-7.jpg

Адмирации за този челен опит, независимо от неудоволствието, което ще причини на фолкманиаците тази авангардна идея, материализирана в Бургас. Горещо препоръчваме и на останалите управители на общински и частни фирми за автобусни превози да последват светлия пример и в другите градове на България. Която, доколкото е известно, се намира в Европа, а не в Ориента. Попфолкът, уви, отдавна се е превърнал в музикална религия за огромна част от шофьорите в градския транспорт. В такситата – също! Пътниците понякога дори изпитват неудобство да помолят за обръщане на станцията, въпреки че са напълно в правото си да го изискват. Което за пореден път отвежда към мисълта, че не сме се научили по европейски да отстояваме както граждански права, така и права на клиенти.

Но да се върнем все пак към раздрънканите, мръсни, потни, задимени и доволно озвучени с юнашки попфолк градски возила. (В интерес на справедливостта трябва да се отбележи, че тук-там вече запърпориха и по-нови, невлизащи в посочената парадигма). Гюбекчийските кафански трели и пошли текстове обаче се леят на воля от шофьорските кабини, облепени по правило със снимки на добре разголени нашенски и комшийски певачици. Добре, че водачите са свикнали на гледката, защото в противен случай рискуват сигурността на пътниците, ако рекат да се вгледат по-подробно в щедро предложения анатомичен пейзаж. Тук въобще оставяме настрани факта, че шофьорите не се свенят да пушат на воля в своето „светилище”- кабината, която, естествено, не е изолирана от останалата част на превозното средство. Щат, не щат пътниците поглъщат кълбетата дим, преплетени със синкави бензинови изпарения, които безпрепятствено нахлуват във вътрешността на автобусите. Въпросните кабини често приличат на странен мъжки будоар, срещащ се единствено по нашите ширини и декориран с всевъзможен еклектичен кич – от нарязани като цвете стари пластмасови разноцветни тапи, през малко ковьорче, до куче, клатещо глава като в банкова реклама, всичко това придружено от множество ветрилообразно наредени календарчета пак с изображения на изкусителни дами в оскъдно бельо. Изумителен фолк арт, озвучен подобаващо и гръмко с любимите шофьорски парчета.

folk.jpg

Описаната картинка, с която всеки един от нас ежедневно се сблъсква в градския транспорт, няма за цел да накара шофьорите да изглеждат и да се държат като академици. Идеята е обаче да се създаде взаимно търпима обстановка на обществените места – там, където сме събрани по стечение на обстоятелствата и не е необходимо да се обичаме, но трябва да се понасяме. Затова още веднъж браво на г-н Петко Драгнев! Бургас ще се окаже първият наистина европейски град на България. Стига там да успеят в действителност да реализират хубавата идея. А дотогава – „Дяволското желание” на шофьорите от градския транспорт ще „ограмотява” мало и голямо в жанра, който мнозина обожават, а други откровено и с основание ненавиждат. Да сте чували следните крайно съдържателни текстове?:

 

Луд съм по теб, луд съм любима, но хиляди пречки по между ни има...

Тъй реши съдбата ти да си в каймака, аз да съм в батака, вътре с двата крака!

Болен съм по теб, всичко в мен изгаря, но от бодигарди, не мога да припаря...

Твоя мъж е шеф, на пари мирише и ако надуши нещо, лошо ни се пише!

 

Или пък разнообразното:

Три години как се каня,

на печалба аз да ида,

три години как се каня,

на печалба аз да ида!

 

На печалба аз да ида,

в чужда земя непозната,

на печалба аз да ида,

в чужда земя непозната!

 

А защо не и дълбокомисленото:

Женско парти ще направя, куп жени ще събера!

За мъжете ще говорим, само хубави неща!

Имам нужда от промяна, от купони и море!

Ще направя малко смяна, ще изкарам аз добре!

 

Две текили ще изпия, знам, че ще ми е добре!

После лудо ще танцувам, и не питай ти къде!

 

Както и култовото:

Що не си свалиш фанелката моряшка

аз ще ти покажа мойта синя прашка.

 

Приятно пътуване!  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7370 |10.06.2008 Кризисният ПР на Б.Б. . 36| 6916 |05.06.2008 От любов към Русия някои объркаха Google с „Тройной" . 18| 7771 |03.06.2008 Лупи и компания заслужават здрав ритник по задника . 80| 7014 |27.05.2008 Време е да качим Б. Борисов на трамвай или в краен случай на маршрутка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads