Реклама / Ads
21| 14592 |23.11.2018 ГЛАСЪТ

Проверката на Горанов: удар срещу бизнес с влияние или имитация?

.
Владислав Горанов Източник: БГНЕС
Схемата за спасяването на Цацаров по закона „Магнитски“ вече е ясна. Главният прокурор ще използва целият ресурс, с който разполага, за да поразклати кабинета „Борисов 3“. Сиреч, внимвайте, аз съм много силен. Избягва обаче фронталния сблъсък, затова атакува един от най-важните министри – финансовия.
 

Сцената се разигра в „Шоуто на Слави“. Там той се направи, че за първи път чува, че Владислав Горанов живеел в огромен апартамент в луксозен комплекс на известен олигарх (Кирил Домусчиев - б.р.). Каквито и документи, договори и обяснения да даде Горанов оттук насетне, Цацаров обеща проверка и медиите ще го питат постоянно какво става. Така че „Черният петък“ може да се окаже за министъра наистина черен… А зарови ли се прокуратурата в казуса, ще изскочи и други неща, като луксозната вила на Витоша, свързвана с Горанов, например. Или несъответствие между доходи и харчове. Антикорупционната КПКОНПИ също ще се включи.

 

Истинската мишена обаче би трябвало да е Делян Пеевски. Премиерът Борисов ще намери заместник на Горанов за ден-два. Но Горанов е считан за доста близък с Пеевски. Което дава материал за конспиративни теории. Една от тях гласи, че фирми, които се борят и печелят обществени поръчки винаги опират в крайна сметка до финансирането. Различните ведомства и министерства често казват: Вярно, че спечелихте, но парите се отпускат от финансовия министър, той не ги дава. И почва едно търсене на "връзки" с министъра. Тук се появява фигурата на лобиста, рекетьора и приятел на министъра. Иска едни добри проценти от очакваната сума предварително. След това отива при своя приятел, дава му 10% и урежда въпроса. Това всъщност си е жива корупция за големи милиони. Да бъде лишен Пеевски от тази „дойна крава“, значи да спре финансирането към магистрати, ченгета, висши чиновници и медиите, разбира се. Ще изгуби и контрола в редица институции. Разбира се, това е само конспиративна теория, но си е пробила път в общественото съзнание. Трудно се доказва такава схема, но ако главният прокурор реши да се заеме сериозно – много тайни ще изплуват на повърхността. Горанов вече е допуснал „непредизвикана грешка“ – написал е в имотната декларация, че ползва безвъзмездно огромен луксозен апартамент, собственост на частна компания. Може да се окаже, че е бил невнимателен и по други казуси.

 

Разбира се, проверката може да се извърши по модела "изпиране на имидж". Такива проверки сме виждали на Пеевски и майка му. Единият път зам.-главният прокурор Борислав Сарафов ги обяви за примерни данъкоплатци. След това и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев направи същото, без да се притеснява, че никой не вярва на думите му. Дали Цацаров има същите намерения - ще пробичи скоро. Но трети път стомна за водица...

 

Пред Слави Трифонов обвинител номер едно заяви, че не го е страх от закона „Магнитски“. Повтори го няколко пъти за по-убедително. Но сбърка. Според психолога и тънък познавач на явлението послъгване, повтарянето на едно и също нещо е опит за прикриване на истината. Така че Цацаров не само се страхува от разследването по „Магнитски“, но се опитва да дискредитира други. Надява се, че американците ще разчетат действията му като разграничаване от доскорошните му приятели и че е решен да работи оттук насетне според закона. Цацаров безспорно притежава интелигентност и висока правна култура. Разполага и неограничените правомощия, щедро предоставени му от тези, които сега се кани да предаде. Ако разчита обаче американците да клъвнат на тази въдица, ще бъде тежко разочарован. В дипломатически кръгове се говори, че вежливо е предупреден да не кандидатства за американска виза, за да не изпадне в деликатна положение. Някои наричат това „черен печат“ или „черен списък“. В него фигурират български милионери от прехода със съмнителни милиони. Някои от тях са правили опити да се промъкнат като членове на делегации, но номерът не е минал.

 

На въпроса дали е получавал по 100 хиляди месечно от Пеевски, както твърди банкера Цветан Василев, той не иронизира както друг път, че не коментира „един обвиняем“, а заяви, че до него такива пари не са стигали. Същото преди време каза и за „Суджукгейт“. Т.е. да, има някакви суджуци и пари, но някой ги е задържал за себе си. Това е наистина нов момент. 

Цацаров се похвали как мегаделото за КТБ е със завършило досъдебно производство и е във фаза съд, въпреки че всички очаквали, че ще бъде бавено. За по-сигурно изтъкна, че е използвана експертиза на външен одитор, която ще бъде огласена в съда. Премълча обаче, че тази експертиза е на път да се срине в Лондонски съд, което от гордост, ще се превърне в удар срещу прокуратурата. Цацаров се „изпусна“, че едно толкова мащабно разследване е стигнало до съда, въпреки политическите молби да не се стига до до там. Нов изстрел срещу политическия елит: имало политическа молба, разбирай натиск. Цацаров и заместникът му Иван Гешев досега твърдяха, че банката е била в лошо състояние, прикривано дълго време. Ден преди това, пак в „Шоуто на Слави“, премиерът Борисов заяви точно обратното - че при неговото управление КТБ е била в добро състояние, а кризата е настъпила с идването на власт на БСП (кабинета „Орешарски“). Доста експерти споделят мнението на премиера…

Това са само някои от знаците, които даде главният прокурор за промяна на посоката в неговите действия. Мотото е ясно: Аз ще докажа че съм чист, вие му мислете. Взел съм ви на мушка. Дали обаче не се разиграва евтина пиеска за полузаспали зрители?

 

Цветан Цветанов още на следващия ден заяви, че проверката на Горанов означавала, че няма защитени хора във властта. Да, бе. Дали наистина смята, че някой му вярва?

 

Може би предстоят интересни развръзки. Може Горанов да изгори, за да светят други. А може да ни баламосват.

Понякога участниците в такива сценарии са толкова самоуверени, че забравят, че са простосмъртни. 

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 16588 |10.08.2016 Путин и Ердоган – ходене по въже и удар в гръб . 160| 49064 |04.02.2016 Руски ядрен удар за Турция, ако тя влезе в Сирия . 67| 11439 |02.12.2014 Путин удари България, да се сеща ЕС* . 78| 42197 |09.05.2014 Сензация! Вместо СССР Хитлер щял да удари Британия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads