Реклама / Ads
61| 8503 |25.01.2015 ГЛАСЪТ

Западът използва и миналото, за да накаже Кремъл

.
Изданието "Чешка позиция"
В изострянето на конфронтацията между Русия и Запада заложник стана дори миналото. Тази година Европа отбелязва 70-годишнината от победата над нацистка Германия. От участие обаче е изключена Русия, която има важен принос по пътя към победата. Този малък и неучтив жест само ще увеличи пропастта между двата полюса в евразийското пространство.
 
Още миналата година Русия и Запада можеха да загърбят мимолетните разногласия, и независимо от проблемите в Крим и водените боеве там, бившите съюзници се събраха да отпразнуват 70-годишнината от десанта в Нормандия.

На френския президент Франсуа Оланд и през ум не му мина да не покани на тържествата Владимир Путин. Руският президент от своя страна дори не си е и помислил да не отиде и по този начин да оскърби съюзниците на своята страна в онези страшни времена. Нещо повече, тази среща се превърна във възможност да се обсъдят и актуални проблеми.

 

Изолацията на Русия

Година по-късно обстановката е коренно различна. Западна Европа преодоля своята първоначална несигурност и вече с всички сили се стреми да изолира Русия. Водена от тези подбуди тя стигна дотам, че да се откаже от досегашната си позиция по отношение на нацизма. Все по-голямо неодобрение предизвиква фактът, че Западът е готов да загърби основополагащи ценности, само и само "великодушно" да си затвори очите пред хаоса на екстремистите в Украйна.

Демострацията на двоен стандарт позволи на киевския елит да придобие неочаквана смелост, а сенчестия банкер и сегашен премиер Арсений Яценюк се опита дори да пренапише историята на Втората световна война. За ужас на мнозина той заяви, че по онова време Съветският съюз е нападнал Украйна и Германия. В някаква степен подобно твърдение би могло да се обясни с моментната ненавист, предизвикана от бойните действия в Източна Украйна, но най-удивителното е, че Берлин запази мълчание след това чудовищно заявление. Ако това е свобода на словото, то няма как да бъде коментирано...

От този момент ситуацията вече се изяснява и става все по-видимо, че Западът използва миналото, за да даде назидателен урок на Кремъл. Отказвайки на Путин участие в тържествата, Западът открито демострира решението си за иизолация на Русия.

 

Оскверняване паметта на жертвите

Няма как да не забележим, че западните представители страшно много искат да покажат, че не са съгласни с идеологията на Путиновото управление и че той е останал сам, изолиран. Те обаче сякаш забравят, че с този свой акт дълбоко унижават не само руския президент, но и целия руски народ. Освен това, волно или неволно, се оскверняма паметта на всички жертви от войната.

Няма как по друг начин да се обясни отсъствието на руския президент по време на честването на 70-годишнината от освобождението на лагеристите от Освиенцим, което ще се състои в края на месеца. Варшава, която в последно време демонстрира все по-агресивно поведение спрямо Москва, не изпрати покана за Путин, а само съобщение, че ще има някакво честване.

Няма как Варшава да не е съгласувала това свое действие със западните партньори. Така че Путин няма да присъства на празника в Освиенцим, който все пак е освободен от Червената армия. Не е изключено той да приеме поканата на чешкия президент Милош Земан и да присъства на паметното мероприятие, което се организра по същото време.

 

Война и мир

Несъмнено пиковите тържества ще са през май тази година, когато ще се отбележи края на Втората световна война. Преди 10 години в тържествата участваха лидерите на САЩ, Франция, Япония, Китай и Германия, което едва ли ще се повтори през този май. Още преди месец своя отказ оповестиха президентите на САЩ и Литва. Другите западни страни засега мълчат.

Затова пък вече има световна новина: севернокорейският лидер Ким Чен Ир е потвърдил своето участие на 9 май. Това ще е първата загранична визита, откакто е поел управлението на страната. 

И все пак чествания с такъв мащаб биха могли да се превърнат в нещо много полезно, както миналата година в Нормандия и да се направи крачка към сближаване, вместо към конфронтация. 70-годишнината от победата е повод да вървим към мира, а не към войната.

 

Габор Штиер

"Česká Pozice", Чехия

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 12830 |23.01.2015 Кабинетът посегна на най-милото на #Кой - далаверата с медиите . 41| 8942 |23.01.2015 Мнението на Борисов за дамите - като дамските превръзки . 26| 10596 |20.01.2015 Свободното слово между #КОЙ и "Америка за България" . 16| 11417 |19.01.2015 Защо "случаят КТБ" няма шанс да приключи в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads