Реклама / Ads
23| 16608 |04.03.2020 ГЛАСЪТ

Защо Ердоган да ни мачка с бежанци, като си имаме Вежди

.
Вежди Рашидов Източник: бТВ
Вежди Рашидов се оказва експерт по проблемите с бежанци и мигранти. Освен това и отявлен ердоганофил. Доказа го в пледоария по бТВ. Това донякъде е добре, защото всеки българин, завършил трети клас, може да прецени какви ги говори Веждито. Анкара била права за всичко, а Европа трябвало да седне, да помисли и да вземе правилно решение за диалог с Ердоган.
 

Президентът на Турция бил опитен, умен и стар политик. Знаел много. Освен това трябвало да се оцени това, че турската държава издържа около 3,5 млн бежанци и мигранти, осигурява им одеяла, храна и подслон за 40 млрд долара. Не е честно, - мръщи се председателят на Комисията по култура в парламента Рашидов.

 

Защо точно Рашидов се изказва по тези теми? Защото Борисов го води със себе си в Анкара, вярвайки, че това впечатлява Ердоган и екипа му. Вероятно с интелект…

 

Веждито не спира да поучава Хекимян и оцелелите пред телевизорите: в Европа имало по един атентат на година, а в Турция те били всяка седмица.

 

Турция била огромна държава, много силна и трябвало да се съобразяваме с нея.

 

Ердоган имал право да се ядоса на изявление на канцлера Меркел, която разкритикува политиката на Анкара да използва бежанците за някакви политически цели. И аз да бях…, - рече дълбокомислено Рашидов, доколкото това определение е приложимо към него, - щях даНе е праваНе съ прай така…

 

Дотук - предимно пробутване на стока менте.

 

Да караме поред:

 

- Бежанците в Турция са резултат от политиката на Анкара спрямо конфликта в Сирия. От два месеца, въпреки предупрежденията от НАТО и ЕС, турската армия воюва в Сирия с една единствена цел: Ердоган да контролира съседната държава.

Бежанците в Турция се уреждат с предимство на работа. Много от тях ползват привилегии, защото Ердоган има намерение след установяване на пълен контрол в Сирия и над районите, заселени с кюрди в Ирак, да настани тези хора на тези територии. Те ще бъдат пета колона на Анкара.

 

- Властите в Турция са привлекли в свои структури и отрасли висшистите от Сирия и други държави, използва техните мозъци, а към Европа през Гърция насочва тези, които не й трябват.

 

- Ердоган прибягна до извиване на ръцете на Европа с бежанците и мигрантите след военни учения между армейски части и авиация на САЩ, Турция и преди с Франция.   

 

- Ердоган се опитва да накаже Европа заради острите реакции на турските сондажи за природен газ в екваторията на Кипър.

 

- Анкара влезе в открит конфликт с Москва, която настоява турските войски да се изтеглят от Сирия. Стигна се до стълкновения, руски самолети бомбардираха турски части, които атакуват нови и нови селища в Сирия, които са под контрола на правителствените войски.

 

- Ердоган има в България ДПС на своя страна. Вече си има и ГЕРБ. В България турското разузнаване действа необезпокоявано. Външно обяви за персона нон грата трима руски дипломати. Такова нещо спрямо турски дипломати не е предприемано. Защото турската МИТ не действа у нас?

 

- Атентатите в Турция са чести, защото Турция е агресор в Ирак и Сирия, освен това претендира за лидер на мюсюлманския свят, с което печели много врагове.

 

- В Турция имало преврат и това трябвало да се отчита, - апелира още Рашидов. Само че съмненията и до днес са, че този преврат бе инсцениран от самия Ердоган, за да се разправи със своите противници. Дори да не е така, той пак се възползва и ликвидира стотици висши военни, съдии, прокурори, учени, журналисти и политици. Обяви всеки, който не е съгласен с него за гюленист (Фетхулла Гюлен, бивш съратник, но в последствие опонент на Ердоган, обявяващ го за диктатор). България връща чинно поисканите от Анкара турски граждани и кюрди, пребиваващи на българска територия.

 

Всичко това се опита да внуши Вежди на клетия зрител. Но забрави да каже, защо трябва да сме срещу Гърция и Европейския съюз за сметка на Турция и Ердоган. Крие ли се нещо зад топлата дружба с Ердоган? Какво?

 

Немски издания (Ди Велт е едно от тях) пишат, че има нещо съмнително в това границата между Турция и Гърция да ври и кипи, а между Турция и България да е напълно спокойна.

Освен това Анкара твърди, че на браздата с Гърция се тълпят над 76 хиляди бежанци, а наблюдатели на ООН  регистрират не повече от 12-13 хиляди.

Защо се оказваме единствени на страната на Турция, загърбвайки ЕС и НАТО?

Склонен съм да вярвам повече на Германия и ООН, отколкото на Рашидов.

 

Вежди обаче не забравя най-главното: да залива с шербет своя началник. Борисов е най-адекватният политик в Европа, - вика Вежди и се облизва, кой знае защо. Научил е, че властникът обича да го четкат и това носи ползи на четкащия.

 

Някои смятат, че всеки има право на свое мнение. Значи важи и за Вежди. Проблемът е, че когато човек споделя с приятели колеги или опоненти своята гледна точка е едно, а когато овластени хора като Рашидов, ни пробутват позицията на властта за единствено правилна - това е манипулация. Зловредна при това.

 

Често заболяване на хората във властта е, че губят представа за собствените възможности. Взимат се насериозно и си вярват, че са над останалите. Този вирус не се лекува с маска против грип... Има хубава турска пословица за подобни екземпляри: Изкарали умовете на пазара, всеки пак своя ум си купил.

 

Та и Вежди така.

 

Валери Костов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 16705 |03.02.2020 Защо в записи с президента е важно съдържанието, а с хора от кабинета – не . 33| 16246 |22.12.2019 Къде са ви винкелите, бе хора, защо се оставяте да ви бият? . 23| 21214 |30.09.2019 Защо любимецът на академици и батки мина в нелегалност? . 14| 17090 |18.09.2019 КОЙто изпрати орките на протестите, той мачка и БНР, и държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads