Реклама / Ads
9| 19508 |14.11.2017 ГЛАСЪТ

Бойко, гръмни с тапешника по ”Булгартабак”, че ти се смеят и гаргите

.
С тапешника ”Огън!”...
От какво се страхува героят на нашето време Б.Б.? От тъмното, ще разкрие кака му, ако медиите я напъплят с подобен въпрос. Тя всичко пренася във времето на детството, за да е по-милозлив разказът. От венерически болести, ще рече друг, който е слушал митовете за креватните подвизи на някогашния пожарникар.
 
От проблеми с ерекцията, ще добави трети, вероятно от личен опит…

Всеки се страхува – човешко е. А Бойко е човек като всички. Но и не съвсем. Хората се страхуват от таласъми, да не им откраднат кокошките и пенсията, от зъболекар, от инкасатора, от фалшиво "бело" и пр. Бойко обаче има охрана и не би трябвало да го е страх от нищо. Но не е така. Страх го е и то много - от един друг човек с охрана.

 

Турските служби за пореден път оповестиха, че Булгартабак „държи“ 50% от нелегалния пазар на цигари в Турция. Цитират също британската Национална агенция за борба с престъпността, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Interpol и Британския кралски институт за отбрана и сигурност – Royal United Services Institute, които биели камбаната още от 2010 г.
 

Сега, ние сме наясно, че през всичките тези години тук не е направено нищо по въпроса. Недоумяваме обаче, защо в Брюксел, Лондон, Анкара и пр. са си затваряли очите? Нали са ощетявани и техните граждани от укритите данъци и изпраните пари? Не ги ли подразни, че Министерство на финансите и агенция „Митници“ направиха две съвместни кампании срещу контрабандата точно с  "Булгртабак“, което е чиста перверзия. Сиреч, с главния контрабандист. Договорите май ги е подписвал сегашния финансов министър Владислав Горанов.
 

Затова и Борисов няма проблем да се хвали: „Когато фактите говорят и най-големите наши критици трябва да мълчат. Намалихме контрабандата на цигари от 34% на 7% и пълним бюджета“. Ей такива ги говори, а репортерките край него пърхат в очакване на нещо а ла Харви Уейнстейн – през кревата та до звездния небосвод… Но Борисов е един, а те са много - няма да има за всяка… Но това е друга тема.

 

Ще каже някой бойков ибрикчия, че контрабандата извън територията на България не е наша работа. И ще излъже. Наша е и още как, защото контрабандистът е български. Казусът е описан подробно в международното законодателство.

 

Малка справка в тази посока показва следното. Доклад на ЕК от 12.05.2017 г.: От известно време контрабандата на цигари е източник на сериозно безпокойство. Някои страни не изпълняват стриктно Стратегията от 2013 г., която съдържа 50 точки, задължителни за членките на съюза. На световно равнище още от самото начало ЕК участва активно в работата по Протокола за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна („Протокол към РККТ“) (действия 2.1, 2.2). Протоколът е ратифициран и от България. Което ни задължава да участваме в разкриването на източниците на контрабанда, проследяване на контрабандирани цигари, уведомяване на партньорите и прилагане на закона в цялата му сила.

 

През 2014 г. сме подписали Директива за тютюневите изделия, отнасяща се за незаконната търговия с цигари.
 

Със сигурност подписа на Борисов стои и под Регламент (ЕО) No 515/97 на Съвета относно взаимопомощта между административните органи в областта на митническите въпроси. Новият регламент позволява на разследващите органи да сравняват движението на физическите контейнери с данните за вноса и транзита, както и с данните за износа на цигари.
 

Особено строга е Директива (ЕС) 2015/849 за предотвратяване използването на пари от контрабанда, включитено на цигари, за финансиране на тероризма и изпирането на пари („Четвъртата директива относно борбата с изпирането на пари“). И под този документ стои подписа на нашата страна.

 

Премиерът Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев, вътрешният министър Валентин Радев, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, доскорошният шеф на НАП Бойко Атанасов и шефът на агенция „Митници“ Георги Костов може и да са давали някакви отчети по въпросните директиви, но те са пунта Мара.  

 

И знаете ли защо? Защото всички тия важни мъже се напикават от страх, колчем стане дума за Делян Пеевски. И най-вече Борисов, който уж държи кормилото на властта еднолично. 
 

Причина за този панически страх е тяхната зависимост от депутата-олигарх. Няма ден, в който да не ги пронизва мисълта, че Пеевски притежава уличаващи ги записи или документи. Някои от тях вероятно свързани с въпросната контрабанда на цигари. С контрабандата може да се свърже и финансирането на медиите на Пеевски, но това засега е предположение, защото институциите не желаят да бръкнат в този кошер. По-лесно е да пускат димки за борба с корупцията, за поправки на Конституцията, уж за да ровят в старите приватизационни сделки. Толкова е тъпо и примтивно всичко това, че дори не заслужава да се коментира. Забележете само, как някои от от обикалящите сутрешните студия гербаджия се препарирват, колчем ги попитат за „Булгартабак“ и далаверите на Шиши…
 

Борисов не смее да пипне Пеевски и заради ДПС, което все още стои зад своя олигарх. Шубе го е да не му размахат етническата заплаха. Освен общите сделки, де. И банковите сметки в чужбина. И КТБ… И обещанията за въоръжаване на Иракски Кюрдистан…
 

Затова не очаквайте Борисов да гръмне по Пеевски дори с тапешник. Няма кураж даже за такава бутафорна сценка. Тапешника е събирателен образ - всички родни институции влизат в този образ. С него властта гърми по корупцията, мафията, крадливите политици. Бум - тапата излита, но конеца, на който е вързана я връща обратно. Шум има, но няма пострадали. Шумът е за дебилите тук и в Брюксел. Искате шум - ето ви шум като на война.
 

Всъщност Бойко го е страх от истината. От мисълта за нея му се напукват устните. Защото истината за управлението му е много по-страшна, отколкото предполагате. И ще излезе на бял свят - рано или късно. Заедно с мръсотиите на "Булгартабак" и още много други.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6894 |17.04.2024 Всичко върви по план - плана на премиера Борисов. Жътвата започна, честити честни и демократични избори! . 15| 10063 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 12| 6152 |13.04.2024 Войната на снимките: Българският елит плаче за „тоягата на Хувър“, но няма народ да удари! . 14| 6413 |10.04.2024 Безценен съвет: Вече сте мъртви, но запазете самообладание. Да живее шефът!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads