Реклама / Ads
16| 11006 |31.03.2009 ИНТЕРВЮ

3-ка на разсъмване: Напънете се за повече българчета за България

.
Милена, Тодор и Кирил са готови да дарят и личен "материал" в името на кампанията, която провеждат за поредна година.
 

Ана Кочева


„Тройка на разсъмване“ по Новото Радио Витоша стартира за трета поредна година кампанията „Повече българчета за България“. Този път „на прицел“ са двойките, които не могат да имат деца, както и така наречената „пренатална диагностика“. 

Frognews.bg реши да „пие вода от извора”, затова се обърнахме с еднакви въпроси към „Тройката”:

- Правите тази кампания вече всяка година. Какво е различното сега?

Милена: Насоката. Концентрирахме често и болезнено обсъждани теми. Решихме, че е време да поставим въпроса ребром, да разтърсим хората, да ги събудим...не сме сами и е нормално да се приемаме с различията си.



Водещата Милена

За нас е важен резултата, затова поканихме всички желаещи - медии и свободни граждани да споделят позицията си и да помогнат на хората с репродуктивни проблеми и  дечицата, които се лекуват в нефрологичната клиника на Медицинска Академия.

Кирил: Тази година кампанията се фокусира върху пренаталната диагнастика, репродуктивните проблеми на мъже и жени,както и на възможностите за осиновяване в България. Специфичен ракурс на кампанията е и спермодаряването.

- Какви са резултатите от кампанията досега? Колко "повече българчета за България" се появиха на бял свят (само в резултат на кампанията)?


Милена: 12 официално и прекрасно количество в "домашни условия".Определението е такова, защото много слушатели се обадиха да кажат, че са били съпричастни и са правели децата си в "най-дългата любовна нощ", но у дома...и са щастливи:)

Тодор: За три години – 12! Добра цифра!

- Има ли участници и от други етноси в кампанията? Какви?

Милена: Да, разбира се..ние канехме за участие всеки, който се чувства българин и има български паспорт... имаше и хора от турски произход. А първото бебе от кампанията се казва Елица - на героинята от "Време разделно".

Тодор: Кампанията е повече българчета, другите етноси се размножават без помощ.



Водещият Тодор

Кирил: Кампанията цели да стимулира раждаемостта в страната ни и се отнася за всички хора, които се определят като български граждани.

- Вярвате ли, че тези българчета наистина са "за България", а не за чужбина. Скоро пак излезе статистика, че намаляваме, вкл. и поради мащабна емиграция!

Милена: Човек е такъв, какъвто иска да бъде. Вярвам, че тези млади родители ще възпитат децата си достойно, с гордост от произхода и историята, към която принадлежат... Нека не забравяме, че стига да са личности и добри хора, това се
забелязва, където и да са. Възпитанието е ключа към всичко впоследствие. Намалели сме, но раждаме повече в последните години .

Тодор: Докато са малки – да! ... После, ако намерят работа, среда и условия, може и да си останат тук. 

Кирил: Където и да отиде, българинът си е българин !

- Сигурно имате впечатления от днешните българчета. Виждат ли ви се достатъчно читави и какво куца в днешното българско семейство и образование?

Милена: Трудно е да се даде обща оценка, клеймо за всички... срещала съм разкошни деца, но и такива, които изглеждат отритнати от собственото си семейство. Основата са родителите. Те ще се преборят и за добра образователна система, ще я извоюват за децата си, ако трябва . Но да, плаша се, че учебниците отъняват, историята се пренаписва, а уважението към учителите е символично.

Тодор: Ами, това, което е куцало винаги – липсата на време, родителите работят и градят кариера, а децата си се отглеждат сами с телевизия и плейстейшън.



Водещият Кирил

Кирил: Има много проблеми: Родителите нямат достатъчно време за децата си, училището е в криза, улицата става все по-опасна, на детското здравеопазване не се обръща достатъчно внимание... Решаването на тези проблеми е задача на
цялото ни общество - на всяко едно семейство индивидуално, както и на всички институции и неправителствени сдружения и организации в обществен план. За съжаление все още липсва общобългарско разбиране, че това е приоритетна задача за всички - бъдещето на нацията са нейните деца !

- Какъв е личният Ви принос към кампанията? Самите вие как се "отчитате" с българчета?

Милена: Имам син на 4 годинки..много бих искала още деца, наистина. И понеже съм майка, смятам отговорна, а организма ми е в добро състояние, ако в този момент някоя жена има нужда от яйцеклетки - насреща съм !!!

Тодор: Хммм... Ами смятам да допринеса, след като намеря подходящата половинка. Иначе проби много... 

Кирил: С две българчета: момиче и момче. Ще стана и спермодарител.

Стартът на кампанията беше избран символично навръх 8-ми март. Оттогава ежедневно се дискутира по въпросите на стерилитета, а ежеседмично в шоуто се поставя и разисква и тема, релевантна на кампанията – безплодието като проблем сам по себе си, видовете лечение, финансовата ангажираност на държавните и неправителствените институции. Правят се и интервюта с най-добрите лекари в този бранш. Напълно в духа на предаването не се подминават и спестяват коментарите на водещите и слушателите и по темата за осиновяването като алтернатива за бездетните двойки и промяната на законодателството с цел облекчаване на тази процедура, както и поощряването на спермодарителството в България. Особено внимание се обръща на пренаталната диагностика, която дава възможност за откриване на вероятни проблеми с плода още в майчината утроба.

И тъй като инициативите на „Тройка на разсъмване“ и Новото Радио Витоша се стремят към резултат и успех, шоуто и Радиостанцията ще дарят на единствената по рода си в страната Детска Педиатрична Клиника към Медицинска Академия сума от 3 000 лева. За целта е разкрита специална дарителска сметка, по която всички вълнуващи се от възможността за подобряване на условията за лечение в Клиниката могат да се включат със средства за благородната кауза – Сибанк, BIC: BUIBBGSF, IBAN: BG12BUIB98881099163201, Основание за плащане: Повече българчета за България.Или https://www.zaedno.bg/.

Желаещите да помогнат могат да изпратят и sms на кратък номер 1916 на стойност 2 лв., като и двата отиват за каузата. Текстът на съобщението е BEBE. 

Нали и вие искате повече българчета за България?!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7187 |30.03.2009 Б. Божинов: Администрацията блокира бизнеса, губим много пари . 35| 20025 |27.03.2009 Явор Бояджиев: Първият град в Европа е бил край Пазарджик . 4| 13687 |25.03.2009 Епископ Йоан Богослов: Препраха 2 мрд. долара през църквата, сега парите трябва да се връщат . 110| 7838 |23.03.2009 Яне Янев: В БСП се делят на корумпирани и зомбирани, нямат право на втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads