Реклама / Ads
1| 9252 |05.05.2010 ИНТЕРВЮ

6 X Георги в 1 интервю

.
Лозанов, Янев, Чапкънов, Иванов, Мамалев и Ганчев, в блиц изповед за кризата, празника, копието и ламята
 

Frognewes.bg събра в едно интервю с два въпроса 6 достойни българи – медиен експерт, борец срещу мафията и корупцията, скулптор, космонавт, актьор и любимеца на народа. Обединява ги името Георги, а на въпросите:

- Как се празнува Гергьовден в криза?


- Ако държите копието на светеца, кого бихте проболи за да спасите?

Известните съименници отговарят:

Доц. Георги Лозанов е български експерт по медии и журналистика. През 1982 г. завършва специалност "Философия" в Софийския университет. Работи в списание "Българско фото" между 1983 и 1989 г., а след това е редактор и заместник-главен редактор на вестник "Култура" и главен редактор на списание "Егоист". Преподава във Факултета по журналистика и масова комуникация в Алма Матер, в Нов български университет и НАТФИЗ..

-В криза Гергьовден се празнува по-пищно, с агне, задължително, защото е символът на жертвоприношението. В тази тежка ситуация май няма към кого да се обърнем за помощ, освен към Свети Георги, да славим името му с цялата красота и богатство на празника. Ние, българите, сме доказали, че при криза изостряме желанието си за веселба. Кръчмите стават по-пълни, виното се лее в по-големи количества… Този Гергьовден ще бъде истински национален празник.

- Ламята, която Свети Георги убива, е митологичен персонаж. Аз също мисля, че ако на човек му попадне копието на светеца, би трябвало да го забие в митовете, които са твърде опасни за обществеността и пилеят силите й – като птичия грип и глобалното затопляне. Още повече, че съм „охранител” на тази публичност, така че час по-скоро трябва да забием дълбоко щика в тази „ламя”, включително и в реалити форматите с ниска култура..Митологичната битка на Свети Георги продължава, дори в епохата на високите технологии и царството на медиите.

Арх. Георги Янев е единственият проговорил за искан подкуп от 50 хил . лв. от корумпирани чиновници в Пътния фонд. След разкритията му гръмна и скандалът „Батко-братко”, за източени над 150 млн. лева от фирми на роднини на шефа на фонда Веселин Георгиев, който вече е подсъдим.

- Ще празнувам именния си ден с агнешка главичка, която ще бъде със завързани очи, за да не ме вижда как се изчервявам от срам.

- На върха на копието бих сложил знаме, на което ще пише: ”Победата ще бъде с мен и с тези, които ме следват. Има много хора, които са достойни да бъдат прободени с копието на светеца, но аз бих ги само погалил с него, защото прошката е най-голямото отмъщение.


Георги Чапкънов, по-известен като (Чапа) е български скулптор, илюстратор и сценограф, роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол, Област Варна. Завършва Художествената академия в София, специалност “Скулптура”. Специализирал е в Париж.Георги Чапкънов е професор и ръководител на Катедра “Художествена обработка на метал” в Художествената академия. Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.), както и на статуята “Св. София” в столицата (2000 г.). Автор е, също така, на много монети и медали, рисувал е портрети на едни от най-известните личности на България. Носител е на много престижни награди.

- За Гергьовден няма криза, защото това е велик празник, страхотен празник за всички, не само за Георгевците – за всички е празник. В моето семейство, освен че аз се казвам Георги Чапкънов и един от внуците ми, който е само на годинка и половина също се казва така и ще празнуваме заедно. Събираме се близки и много приятели – към 40 души и ще видим как ще се оправим с цялата тая пасмина, но празникът независимо от всичко става. За такъв прекрасен ден като Гергьовден криза не може да има, не трябва да има и не бива да се говори за това.

- Направо си казвам, че за пробождане е самата държава. В нея кое ли е наред, та да остане читаво, но нека да не сме чак толкова войнствени на този светъл празник.


Ловчанлията Георги Иванов е безспорно една от най-известните личности в съвременната българска история. На 1 март 1978 г., Иванов e избран за първия български космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в Център за подготовка на астронавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 ч. и 34 мин. московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с комадир Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов.

- По принцип празнувам светлия празник в тесен семеен кръг. Всяка година Гергьовден носи своя различен заряд. Името ми е носило късмет през всички години, особено докато хладнокръвно приземявам повредения космически кораб.

- Не искам и да си помислям за копието на светеца, тъй като това е огромна отговорност, но смятам, че в момента наистина най-големият враг е финансовата криза.

Георги Мамалев е един от най-любимите български артисти. Сред незабравимите му роли са Гошо от "Оркестър без име", принц Алфонсо от "13-ата годеница на принца", Стефан Стамболов в "Записки по българските въстания" и капитан Мортимър от "Последни желания". Мамалев, Павел Поппандов и Велко Кънев създават популярния проект НЛО, а по-късно и едниоменното телевизионно предаване Клуб НЛО.

‒ Трябва да се опитаме да борим кризата с лукс и разкош (смее се). Всъщност, независимо от всичко, и сега ще се постараем да караме Гергьовден така, както сме го карали в годините и дотук ‒ с агънце, със салатки, с ракийки, с бели винца, с пиле, т.е. както си се прави по традиция. Но ‒ най‒вече с весело настроение, защото, ако него го няма, по‒хубаво да не правиш празник. Да седите свъсени и да мълчите, не е работа, нали? Независимо от поводите, които обективно не са малко.

‒ Ако мога да стоваря копието върху някого, то ще е върху всички алчни, зли, сребролюбиви и лоши хора. Не бих персонифицирал, защото, ако посоча един конкретен, това би означавало да се откажа от толкова други, А пък ако имам тази възможност, защо да не отърва хората от беди, които могат да им навлекат мнозина.


Георги Петрушев, известен сред народа като Жорж Ганчев, участва в учредяването на СДС след 10 ноември 1989 година, през 1990-та обаче основава своя партия - Българския бизнес блок (БББ) и става негов председател до 1996 година, когато съпартийците му спретват комплот и му взимат името на партията. Участва президентските избори през 1992 година, получава 17 % от гласовете, което го нарежда на трето място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание.

- Криза има в цял свят, но въпреки това всеки може да направи нещо полезно за себе си, ако опита и да облекчи тежкото положение. В семейството ми, за щастие, все още финансови проблеми няма. В момента работя над романа си „Радости на палачи” и над филма за българските евреи, който най-вероятно ще бъде представен на фестивала в Кан.

- Ако притежавах копието на Св. Георги, със сигурност съм готов да накажа хората на Иван Костов – магистрата Иван Григоров и „женчото” Йордан Соколов, които са ме вкарали два пъти в болница на смъртно легло. Все още не мога да преодолея разрухата на БББ, която според мен се дължи единствено на правителството на Командира.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 15894 |21.10.2009 В. Георгиева: Прокурор поръча убийството на дъщеря ми . 16| 6344 |01.05.2009 Н. Георгиев: Земетресения и свински грип не пречат, ако искаме да променим България . 6| 6744 |08.04.2009 Георги Ангелов: Това правителство няма да се съгласи да променя бюджета . 12| 6297 |04.04.2009 Георги Първанов: Диалогът с Русия не е награда или наказание, а необходимост, без алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads