Реклама / Ads
15| 27714 |04.12.2018 ИНТЕРВЮ

Адв. К. Симеонов: Сега излиза решението по закона „Магнитски” за Пеевски и Цацаров

.
Адв. Константин Симеонов (най-отпред)
САЩ всеки момент ще се произнесат по закона „Магнитски”. Първо ще бъде обявено по радио „Свободна Европа”, което е на Конгреса на САЩ. Самият факт, че ще излъчва на български, след като през 2004 г. е престанало да предава у нас, означава, че демокрацията е застрашена. Това заяви в интервю за Фрогнюз защитникът на банкера Цветан Василев адв. Константин Симеонов.
 

Адв. Симеонов, за пореден път се променя НК, защо е нужно това?

 

В законопроект за изменение на НК пипат Наказателно-процесуалния кодекс, което е абсурд. В Народното събрание нямат представа как се творят закони. Неграмотни хора ги пишат. Изменението на НК се налага във връзка с европейска директива. Как обаче ще бъде изменено българското законодателство обаче си е наша работа. В Закона за изменение на Наказателния кодекс се промениха члeнове от НК, свързани с отнемането на средствата, които са послужили за извършване на престъпления и средства пряко или косвено придобити от престъпления. Косвените средства най-вече се използват от КОНПИ и това би било опасно за гражданските права на определени хора. В преходните и заключителните разпоредби на същия Закон за изменения на НК се правят промени в НК, които са нелепи. Дава се възможност на прокурора при задържане на едно лице за 72 часа да му забрани да контактува с определени лица и да ги уведоми, че е задържан.

 

Това изменение в НПК противоречи на законовите нормативни актове, защото не е свързано с основния законопроект. Нарушена е категорично законодателната техника. Очевидно Даниел Кирилов не я познава или умишлено я забравя. Между двете четения на този законопроект за същите тези преходни и заключителни разпоредби лично Даниел Кирилов като председател на Правната комисия в парламента е внесъл предложение за изменение Наказателно-процесуалния кодекс, което е поредното изменение, което се прави заради делото КТБ. С измененията, които направиха миналата година и които влязоха в сила на 5 ноември 2017 г. премахнаха четенето на целия обвинителен акт и оставиха да се чете заключителната част. В юридическия език заключителна част на обвинителен акт няма. Всички юристи го наричат диспозитив – в него се възпроизвежда самото обвинение. Когато Иван Гешев заявяваше на пресконференции, че адвокатите по делото КТБ шиканират процеса, защото искат да се чете диспозитива на обвинителния акт и че е било едва ли не практика да не се чете, излъга. Аз нямам дело за близо 25 години стаж, по което да съм се съгласявал да не се чете обвинителния акт. Диспозитивът трябва да се прочете, защото съдебните заседатели не го познават. Прокуратурата по делото КТБ е направила на принципа копи-пейст повтаряне на длъжностни характеристики стотици пъти в диспозитива и така са се получили 5 000 стр. Адвокат Ина Лулчева в първото заседание много правилно попита: „Вие, какво искате, ние да се съгласим в протокола на съдебното заседание да се запишат неверни обстоятелства, че сме прочели диспозитива на обвинителния акт, без да сме го направили”? Оказва се, че не ние шиканираме процеса, а прокуратурата. Когато тя качи на сайта си постановлението за привличане като обвиняем на банкера Цветан Василев, то беше около 1200 страници. Направих си труда и махнах повтарящите се неща. Получиха се 150 страници. Диспозитивът трябваше да бъде не повече от 500 стр. и така отдавна да сме го прочели.

 

Излиза, че заради прокурор Гешев се променя отново НК.

 

Заради него и заради Специализираната прокуратура, която е негово олицетворение, тъй като отговаря за нея като зам. - главен прокурор. Точно заради него Данаил Кирилов внесе изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, с което отпада изискването прокурорите да четат обвинителния акт по делото КТБ. По моя преценка до април-май ще приключи четенето на обвинителния акт. Любопитно е дали ще важат със задна дата поправките на Данаил Кирилов, тъй като делото вече е започнало. Може би целта е да се спре четено по средата. Много други закони измениха заради делото КТБ, което не говори, че държавата и прокуратурата не са заинтересовани за съдбата на КТБ. На прокуратурата много й харесва да говори как са ощетени вложителите на КТБ, при положение че вложителите ги няма сред пострадалите лица.

 

Кога да чакаме решение по закона „Магнитски”?

 

Всеки момент. Първо ще бъде обявено по радио „Свободна Европа”, което е на Конгреса на САЩ. Самият факт, че ще излъчва на български, след като през 2004 г. е престанало да предава у нас, означава, че демокрацията е застрашена. Ние сме на 112 място по свобода на словото. По моя информация една от първите новини, които трябва да се появи по радиото е, тази свързана със закона Магнитски, която касае Пеевски и Цацаров.  

 

Някой опитва ли се да бави решението, след като все още не е постановено?  

 

Премиерът Борисов се опитва да отиде в САЩ от пролетта. Най-накрая успя. Той бе там заради ООН в нарушение на протокола. От Министерство на външните работи заявиха, че заминаването му е съгласувано с президентството. Оттам опровергаха тази информация.

На Общо събрание на ООН може да отиде и най-големият диктатор. И иранските лидери са били там, и Садам Хюсеин също. Министър-председателят обаче не можа да говори с Тръмп. Когато беше срещата в Париж във връзка с годишнината от Първата световна война, замина президентът Румен Радев. Нямаше уговорена среща с Доналд Тръмп, но стояха един до друг и разговаряха.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13684 |29.05.2018 Бивши шефове в КТБ: Кражбата тече от втората половина на 2014 г. досега . 15| 11016 |21.02.2018 Първан Симеонов: Президентът заговори за „символа Пеевски” и го чакат тежки политически и медийни атаки . 5| 14912 |02.05.2017 Първан Симеонов: ДПС ще е близо до управлението . 2| 17773 |20.04.2017 Горан Симеонов: Римейк на опълченците на Шипка не гарантира българския национален интерес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads