Реклама / Ads
7| 12117 |04.03.2015 ИНТЕРВЮ

Адв. К. Симеонов за Фрог: Пускам сигнал за Пепи Еврото до ВСС, прокуратурата го пази

.
Адвокат Константин Симеонов
Адвокат Константин Симеонов обяви пред Фрог нюз, че е подготвил сигнал до ВСС за следовател Петьо Петров. Правозащитникът подчерта, че въпреки че Еврото, както е известен магистратът, е извършил престъпление, продължава да работи. Прокуратурата вместо да започне наказателно производство, ще прави проверка, чиято давност изтича след броени дни. Това ще даде възможност всичко започнато срещу следователя да бъде прекратено, предупреждава адвокатът.
 

 - Адвокат Симеонов, подготвили сте сигнал за следователя Петьо Петров до ВСС. За какво е той?

 

- Петьо Велков Петров има решение по делото на Николай Цонев,Тенчо Попов и Петър Сантиров на Върховния касационен съд, което не подлежи нито на обжалване, нито на протестиране, а само на изпълнение. В решението пише черно на бяло, че Петров е извършил престъпление по чл. 307 от Наказателния кодекс – провокация към подкуп. Въпреки това никой не поиска да го отстранят от длъжността следовател. Трябва да му образуват дело и да го отстранят. На съдия Владимира Янева й образуваха дело за нещо, което е направила в службата си, а магистратите не носят отговорност за произнасяне. Подписът върху разрешението за СРС е съдебен акт, на нея й образуваха дело за това, без да са й поискали имунитета и без да й повдигат обвинение, я отстраниха от всички възможни длъжности, не само като председател, но и като съдия.  За Пепи Еврото да сме чували такова нещо?! А за него има решение на ВКС, че е извършил престъпление. Прокуратурата ще прави проверка. Защо? Защото на 1 април изтича давностният срок. На 2 април ще се оправдаят с това. Трябва да му образуват досъдебно производство и давностният срок се удължава с още 2 години. Затова, което е направил, давностният срок е 5 години. А ако се образува досъдебно производство или се повдигне обвинение, това води до удължаване на срока с ½ и става 7 години и половина. Така е написано по чл. 80 от НПК. Няма да образуват досъдебно производство до 1 април. Затова обявиха, че ще правят проверка, а то няма за какво. Трябва да се вземе решението на ВКС, материалите по делото, които вече са в СГС и да се започва досъдебно производство.

 

Абсурди има и по мегаделото за КТБ. То е образувано по един донос, който е 2 страници и половина и който не съдържа нищо. Един Господ знае дали човекът, който го е подписал, съществува. Той не е разпитван. Образуваха делото още същия ден, тук ще правят проверка, въпреки че има тонове доказателства.

 

- Съдия Владимира Янева само заради СРС-тата ли я отстраниха?

 

- Целта на занятието е да се овладее най-големият съд. Тук са най-тежките дела, включително делата срещу магистрати, срещу политически фигури, членове на МС. Както се вижда и Цветанов е мишена. Омразата на Делян Пеевски към Цветанов е мощна, там е ключът от бараката. Пеевски е овладял цялата съдебна система, включително и ВСС. Категоричен е начинът, по който беше гласувано отстраняването на Владимира Янева – абсолютно единодушно. Във ВСС това практически е абсурдно, защото там има 3 отделни групи. Контролът е голям. Продължавам да смятам, че КТБ беше банка в много добро състояние до момента, в който беше предприета атака. Атака от страна на прокуратурата и на медиите, в което прозираше намесата на Делян Пеевски.

 

- Ще последва ли Петьо Петров Роман Василев?

 

- Ще направят всичко възможно да го запазят, там където е. Затова се извършва проверка, а не досъдебно производство.

Ще депозирам сигнал до ВСС с копие на решенията на двете инстанции. С провокациите за подкуп се занимават Апелативният и Върховният съд. Първия ден, в който заведоха Тенчо Попов в съда, каза: „Това не е подкуп, а рекет.” 

С Петър Сонтиров сме входирали сигнал в Софийска градска прокуратура и за това, че Петьо Велков Петров е извършил друго престъпление по чл. 86 от НК - за набедяване. Има една докладна записка, в която той твърди, че съдия Сантиров му предлага подкуп. След като набеденият е привлечен към наказателна отговорност, ал. 2 предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 10 години. По този сигнал няма реакция.

 

- Вие лично сте потърпевш от Петьо Петров.

 

- След като си купи част от имота на Арапя, ми заведе дело от частен характер за клевета, което с трясък загуби. За това дело е пълна тишина.

 

Друг случай: Петьо Велков Петров направи катастрофа, при което когато катаджии отишли на място, са констатирали 1, 29 промила алкохол. Появили се двама следователи и са си го прибрали, знам кои са, но не мога да го докажа. В 16.30 часа – 4 часа след като му е взета пробата, му издават талон за кръвна проба и констатират, че тя е под 0,5 промила. Петров заведе дело за клевета срещу журналистката, която публикува това. Аз й станах адвокат, спечелих делото.  Въпреки всичките му простотии продължава да е следовател в Столично следствие.   

 

Интервю на Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10647 |05.02.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: Послушковци управляват ДАНС и прокуратурата . 10| 10078 |04.02.2015 Адв. Менков пред Фрог: Делото на КТБ във ВАС няма да е на случаен принцип . 12| 8189 |27.01.2015 Проф. д-р Т. Кантарджиев пред Фрог: Завръща се смъртоносна болест . 37| 11836 |08.01.2015 Угърчинска пред Фрог: Дадохме власт на „Ислямска държава” и „Ал-Кайда”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads