Реклама / Ads
8| 17354 |27.03.2020 ИНТЕРВЮ

Адв. Симеонов: Определени хора командват прокуратурата и главния прокурор. Визирам Делян Пеевски

.
Адв. Константин Симеонов
В никакъв случай не е доблестно поведението от страна на прокуратурата, по отношение на това което прави с адвокат Лазар Карадалиев. Не виждам пряка връзка между следовател Бойко Атанасов и Лазар Крадалиев, но това което действа срещу тях са брънки на една и съща верига. Свързва ги това, че определени хора имат, за да не кажа по-груба дума, много сериозно влияние върху действията на прокуратурата. По правилно е да се каже, че командват прокуратурата и главния прокурор.
 

Това каза пред Фрог Нюз адвокат Константин Симеонов във връзка с две от нашумелите последни акции на прокуратурата – ареста на адвокат Карадалиев и привикването за обяснения на следовател Атанасов. Ето какво още каза пред екипа ни адв. Симеонов:

 

 

Адв. Симеонов, Вашият колега в защита на банкера Цветан Василев - адвокат Лазар Карадалиев бе задържан, а апелативния наказателен съд го остави в ареста. Двамата му колеги, които бяха задържани заедно с него, бяха пуснати с мярка „парична гаранция“ от 50 000 лв. Стана ясно, че досъдебното производство не е от сега, а от преди години.  Какво мислите за тези действия на прокуратурата?

 

До колкото знам, без да съм адвокат на Лазар Карадалиев, става дума за материали, отделени от другото дело, по което той е с мярка за неотклонение парична гаранция. Това са отделени материали и е образувано ново дело за друга организирана група, която била създадена с цел да пере пари, но обвинение за пране на пари няма, има само за ОПГ. Какво точно са направили прокуратурата не е ясно, до колкото знам не се разбира и от материалите по делото. Има едно триредово обвинение за това, че Лазар Карадалиев е бил ръководител на ОПГ, създадена с цел да пере пари. Това е ново дело, което според мен е изкуствено отделено от другото, за да се иска  нова мярка за неотклонение.

 

Има ли някакво развитие по разследването, което да е причина за арестите?

До колкото знам, няма извършени следствени действия по другото дело.

 

В общественото пространство се набляга много на факта, че Лазар Карадалиев е адвокат на Цветан Василев, вие също сте – притесняват ли ви тези акции и какво се случва с голямото дело "КТБ", по което работите заедно с него?

 

Последното заседание по делото "КТБ" беше точно преди да вземе решение Висшия съдебен съвет за отлагане на делата докато трае извънредното положение. Насрочените заседания бяха за сряда и четвъртък. В понеделника аз пуснах молба до съда за отлагане на делото, докато не стане ясно каква е ситуацията. Реално два дена преди това беше обявено извънредното положение в страната със съответните мерки, които касаят подобни ситуации, в каквато сме ние в делото "КТБ". В смисъл, че заседанията се провеждат на едно место, в една не много голяма зала, която не се проветрява, там няма прозорци за проветряване. Има една климатична система, която не знам колко филтрира въздуха. Там се събираме над 60 човека и това, в тази ситуация, е опасно за всички. Отделен е въпросът, че има доста хора, включително и аз, които сме в рисковата група, със съответните възрастови и здравословни характеристики. Хората, които са над 60 години обикновено имат допълнителни заболявания, които в такива ситуации могат да доведат до усложнения, при евентуално заразяване с коронавирус.  Това беше причината да се отложи заседанието. След това имаше и решение на ВСС как да се движат наказателните дела, след което последва лавина от отлагания. На практика отложени са всички наказателни дела с изключение, когато се гледат мерки за неотклонение.







По голямото дело "КТБ", аз и адвокат Лазар Карадалиев сме упълномощените защитници на Цветан Василев. Има и резервен адвокат. Това, което мога да коментирам е, че случващото се с колегата е допълнителна репресия по отношение на защитата на Цветан Василев, защото, както можете да се досетите, в ареста Лазар Карадалиев не може да работи по защитата. В конкретния случай прокуратурата, която уж е страна в наказателния процес, и то равнопоставена, използва правомощията си като държавно обвинение, за да лиши защитата от част от възможностите й. Само така мога да тълкувам, от гледна точка на голямото дело, случващото се с Лазар Карадалиев.  

 

Позицията ми по принцип, не само от гледна точка на делото "КТБ", считам, че това е поредното процесуално безобразие от страна на прокуратурата и в конкретния случай на специализирания съд, защото има други мерки за неотклонение. Особено, сега, в ситуацията, в която се намира цялото население на страната – вместо да освободят от ареста част от задържаните, неосъдени още лица и да им изберат друга мярка, а с това да облекчат и ситуацията в арестните помещения, те тепърва започват да прибират хора. Дори и да се приеме, че Лазар е извършил нещо, което според прокуратурата не е редно, той не е убил човек, за да се предприемат такива крути мерки. Въобще, без да коментираме, че се задържа адвокат, който има ангажименти по определени дела. Там може да говорим и за делото на Емилиян Гебрев.

 

Какъв е коментарът ви за привикването на следовател Бойко Атанасов и поисканите му обяснения?

 

Аз видях документа, с който той е призован от Инспектората на Върховната касационна прокуратура, за да се яви и да му търсят някаква отговорност за неговото поведение. Там са два пункта – единият е за участието му в предаване на телевизия "Евроком" при Сашо Диков, а второто е във връзка с подадена от него декларация в окръжен съд Ню Йорк. Във втория пункт е посочено, че декларацията е по закона „Магнитски“ в САЩ, а като основен източник на информация в тази насока е публикация във вестник „Монитор“. 

 

Очевидно за прокуратурата вестник „Монитор“ е официален вестник, в смисъл достоверен източник на информация. Съдейки по това, че издателят на вестника, който самите журналисти от „Монитор“ непрекъснато посочват е Делян Пеевски, а делото е по закона „РИКО“ и е свързано  именно с Делян Пеевски, не е по Закона „Магнитски“, прокуратурата реагира като бик на червено.







Въобще за всичко, което касае този преуспяващ бизнесмен, прокуратурата реагира по този начин. Има достатъчно много примери в тази насока. Но този, който е писал това писмо, явно не прави разлика между двата закона в Съединените щати и просто не е запознат, защото трябва да се чете.

 

Следовател Атанасов разказа пред Фрог, какви обяснения са искали от него, като едно от тях е било да посочи кои са другите свидетели по делото по закона „РИКО“. Изискването на подобна информация нормално поведение ли е за прокуратурата?

 

Първо не е нормално, второ Бойко Атанасов съвсем и не е задължително, а дори точно обратното, да знае кои са свидетели по делото по закона „РИКО“. Съдейки по това, че за тази декларация е написано в „Монитор“ връзката е очевадна. Адвокатите на Делян Пеевски, а той там е ангажирал някаква доста мощна кантора, са имали достъп до материалите по делото и са уведомили работодателя си, т.е. този който ги е ангажирал, кои са хората, които са подали подобни декларации в САЩ. Затова е странно, че прокуратурата пита такива неща, след като тази информация очевидно я имат.

 

В конкретния случай, Бойко Атанасов са го викали, евентуално да му търсят дисциплинарна отговорност, че е нарушил етичния кодекс на магистратите, така пише в писмото до него. Какво отношение има кои са другите свидетели по това дело, към евентуалната дисциплинарна отговорност на  магистрата Атанасов, аз не виждам. Очевидно е, че прокуратурата я интересуват и други неща, а не само нарушаване на етичния кодекс, ако въобще може да се приеме, че подаването на подобна декларация е такова нарушение. До колкото разбирам в тази декларация не пише нищо срещу прокуратурата или магистратурата.

 

Делян Пеевски все още се води, макар и неизпълняващ функциите, следовател към следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Пази му се местото докато е депутат и това от много време е така. Когато приключи работата на съответния парламент се произнася Висшия съдебен съвет и го възстановява на работа. Не знам дали даже знае къде се намира следствения отдел на СГП. После, когато го изберат в следващия парламент, пак му запазват мястото като следовател, защото е на изборна длъжност. Има такава процедура в закона за съдебната власт. Защо и с какво точно смята прокуратурата, че Бойко Атанасов е нарушил етичния кодекс на магистрата ни предстои очевидно да разберем.

 

Имате ли информация какво се случва по това дело по закона „РИКО“ в САЩ?

 

Не, нямам никаква представа. За да мога да коментирам такова нещо, първо трябва да познавам процедурата на американския съд. Но е очевидно, че някои хора в нашата мила държавица много се притесняват от това нещо, защото виждаме какви са репресивните мерки спрямо хора, които са имали нахалството да свидетелстват или поне да декларират, че са готови да свидетелстват.







Това означава ли, че може да се очакват още подобни действия на прокуратурата?

 

Не бих се учудил. В дадения случай не виждам пряка връзка между Бойко Атанасов и Лазар Крадалиев, но това което действа срещу тях са брънки на една и съща верига и са свързани с това, че определени хора имат, за да не кажа по-груба дума, много сериозно влияние върху действията на прокуратурата. По правилно е да се каже, че командват прокуратурата и главния прокурор.

 

Цялото смесване и объркване на хора и дела, свързването на Бойко Атанасов с Цветан Василев, уж през делото по закона „Магнитски“, а то се оказва по делото по закона „РИКО“ – това целенасочено ли е, или е от незнание и нежелание да се прочете повече?

 

Неграмотност, некадърност и особено силно желание да се докажат пред работодателя си, който реално командва прокуратурата. Визирам Делян Пеевски.

 

Ще се засили ли тази наказателна репресия докато сме в това извънредно положение срещу медии, срещу хора?

 

Това което се случва в нашата държава много ме притеснява. Принципно в нормална държава предприемането на подобни действия, при наличието на достатъчно възможности за контрол и от неправителствени организации, и от други, по отношение на държавните органи, не би трябвало да бъде притеснително. Да, това са мерки, които трябва да се предприемат, за да не се разпространява заразата с такива темпове, с каквито това се случва например в Италия, Франция, Германия, Испания. Но понеже си познаваме как работи нашата държава, за съжаление, в лицето на полиция, прокуратура и т.н., меко казано, не съм сигурен, че тези репресивни мерки, които са свързани с ограничаване на човешките права, ще бъдат използвани само по предназначение - за ограничаване на разпространението на заразата. Повече се притеснявам, че ще бъдат използвани именно като репресивни мерки към определени лица. Аз не съм страхлив човек, не се притеснявам от такива неща, но се страхувам за други.







И за Лазар Карадалиев и за колегата от следствието Бойко Атанасов, който нямам честа да познавам, въпреки, че голяма част от следователите в следствения отдел на Софийска градска прокуратура ги познавам лично, с него не съм се запознавал. Притеснявам се, че тези репресивни мерки, като проследяването и подслушването през мобилните оператори, което по закон трябва да става с разрешението на съдия, под благовидния предлог, че се следи дали не се нарушава карантина, ще се следят други неща, без да е необходимо съдебно разрешение.

 

Кога мислите, че ще се възстанови нормалния ритъм на живот и ще започнат отново съдебните заседания?

 

Много е трудно да се прогнозира. Още не се знае в  Китай, където започна цялата тази вакханалия, дали са се преборили с коронавируса. Въпреки, че тяхната икономика се възстановява с много бързи темпове, говоря за нивото на производство. Там е по особена ситуация в сравнение с Европа, по простата причина, че там е една особена форма на капитализъм, по скоро команден капитализъм. Самото население е поставено в много строги и дисциплинирани рамки. Така че, дали в Европа сценария ще се развие по същия начин е трудно да се прогнозира, а и аз не съм специалист в тази област. Считам само, че в Европа не е достигнат пика на заразата. Тепърва следващия месец ще бъде достигнат, след което трябва да преминем през периода на спад, който също е опасен за определени кръгове от населението. По-рано от края на май, началото на юни не виждам как това може да се случи. Поне още два месеца наказателните дела няма тръгнат, защото, в повечето случаи, по тези дела в една зала се събират доста хора, което е опасно. Особено когато са в Софийския районен съд. В Съдебната палата залите са големи, с високи тавани, има въздух и т.н., там биха могли да се спазват някакви санитарни отстояния, но в районния съд, в наказателната колегия, заличките са толкова малки, че когато влязат пет човека вътре и вече става тясно.  Да не говорим и че нито една от залите няма прозорци. Не че ми се иска, защото съм в принудително бездействие, но ситуацията е такава.

 

Интервю на Диана Йонкова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 17090 |25.03.2020 Д-р Велислав Георгиев за Фрог: Коронавирусът наказва хората, прекалили с храната и алкохола . 10| 7742 |24.03.2020 Психиатърът д-р Емил Грашнов за Фрог: Няма увеличаване на пациентите ни, високо е нивото на стрес у хората . 41| 23615 |01.03.2020 Бивш служител на НСБОП пред Фрог: Хората от разработките ни днес са видни бизнесмени и политици . 6| 9107 |27.02.2020 Арман Бабикян: Хората очакват от Гешев магистратски, а не милиционерски подход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads