Реклама / Ads
0| 10483 |03.08.2016 ИНТЕРВЮ

Адвокатът на осъдените моряци: Съдът в Испания остана глух за процесуални нарушения по делото

.
Адвокат Владимир Владимиров
Има куп процесуални нарушения по делото срещу моряците от кораба „Св. Николай”. Това каза пред Фрог нюз адвокат Владимир Владимиров, който е един от защитниците на обвиняемите за трафик на наркотици. Ето какво сподели той за процеса:
 

- Г-н Владимиров, колко души от екипажа на кораба „Св. Николай” са осъдени в Испания и какви са присъдите им?

- Целият екипаж получи осъдителни присъди. Става дума за 21 човека. Всички моряци получиха по 6 години и един ден затвор. Само един от тях- 6 години и 6 месеца. Капитанът, тримата му помощници и главният механик получиха ефективни присъди от по 10 години.

- Това окончателно ли е?

- Не, това е решението само на първа съдебна инстанция. За мен и колегите ми беше изненадващо, че делото завърши със заседанието на 2 юли. Защото трябваше трима души от България да бъдат разпитани. Единият е Дойчин Дойчев, който на практика е корабособственика на кораба „Св. Николай”. Другият свидетел е бившият зам.-министър на транспорта Петър Киров. Той трябваше да бъде разпитан дали от името на българската държава е давано съгласие за задържането на кораба. Шокиращото е, че по време на делото бяха допуснати куп процесуални нарушения.

- Можете ли да ни кажете някои от тях?

- Първото грандиозно нарушение е, че корабът е задържан в открито море, където испанските власти нямат никаква юрисдикция. Второ-за да бъде задържан един кораб в открито море, това трябва да стане по силата на една Конвенция за борба с незаконния трафик на наркотици, т. е изисква се страната, под чиито флаг пътува кораба, да даде своето съгласие.

- Имало ли е такова съгласие?

- Имало е, но следварително. И то от орган, който не представлява българската държава. На практика нямаме легитимно съгласие на държавата. Отделно от това не е направен анализ на открития наркотик. Протоколът за изземване на дрогата от кораба е съставен 48 часа след задържането и то при отсъствие на нашите моряци. Т. е дали е имало наркотик, колко е бил, не може да се установи. Има и още нещо- този наркотик по време на процеса трябваше да бъде изследван, за да се установи дали е същият, който е бил на кораба. Но по-голяма част от дрогата бе задигната и изчезна от складовете на испанската полиция. Чудеса! Прокуратурата трябваше във всички случаи да разпита моряците и да направи съответните очни ставки.

- Да не искате да кажете, че и това не е станало?

- Нищо подобно не се случи. По време на доседебното производство това не беше направено по правилата. Моряците се разпитваха без адвокати и без достатъчно добри преводачи. Има нещо много важно-трябваше да се образува наказателно производство срещу българските лица, които са замесени в случая. Истината е, че транспортиране на наркотици не може да стане без съгласието на корабособственика, който в случая ни лук ял, ни лук мирисал. Срещу Дойчин Дойчев беше прекратено производството. Трябваше да се направи очна ставка чрез видеоконферентна връзка, защото видите ли нямат средства, за да пътуват до Испания. Смешно, но това е. Прокуратурата претупа делото без тази очна ставка. Много загадъчно, нали?!

- Ще протестирате ли тежките осъдителни присъди, които постанови първоинстанционният съд в Испания?

- Разбира се. Има груби процесуални нарушение. По този казус работим около 20 адвокати. Има нещо много съществено и то е, че когато не са събрани доказателствата по съответният надлежен процесуален ред, те са негодни. Трябва да се направи обжалване, което да се базира основно на нарушенията на европейското право, които тяхната прокуратурата е допуснала. В момента аз и колегите ми пишем протеста.

- Как испанският съд допусна подобно нещо?

- Имам чувството, че Испания гледа добре работата си по отношение на вътрешното право. Но според мен е нарушила едно нещо, което се нарича Споразумение на Съвета на Европа, относно нелегалния трафик по море. Там е написана процедурата как се задържа кораб, как се събират веществени доказателства, как се арестуват членовете на даден екипаж и т. н. Почти нищо от това Споразумение не е спазено. Имам чувството, че тези хора прескочиха задължителните правила на европейското право. Всичките адвокати пледирахме за тези неща, но... отсреща съдът беше глух. Ако ви дам да прочетете обвинителния акт, ще видите, че той е смешен.

- Защо?

- Защото според тяхната прокуратура в цялата тази история прозира някаква българска връзка. Имало някакъв български получател на дрогата. Тя пък трябвало да се разпредели в Европа през  голям български бандит. Той, обаче останал неизвестен.

- Как са моряците ни в момента?


- Повечето са си в България. Пуснати са под гаранция и с подписка. Само командният състав е в затвора.

- Ако все пак има ефективни присъди, къде моряците ще ги излежат-тук или в Испания?

- Имаме двустранен договор с Испания за екстрадиция. Предполагам, че тук ще се излежат, ако се наложи.

- Трудно дело ли си оказа това за моряците ни?

- Не само трудно, но и мъчително. В наказателният процес има едно правило-когато прокуратурата и следствието събират доказателства за обвинението, със същата страст, сила и убеденост трябва да доказват невинност. Това не е направено. Не са спазени и процесуалните срокове. Екипажът не може да се държи в ареста повече от две години, но командният състав е там 4 години.

- По-бързо ли се движи съдебното следствие в Испания от това в България?

- Напротив, по-бавно от нашето. Те могат да ни упрекват за много неща, но истината е съвсем друга. По мои сметки втората инстанция ще разгледа делото след около 7-8 месеца.

 

въпросите зададе Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6738 |19.04.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Израел казва на Иран - "можем да ударим ядрената ви програма". Русия е агресивна и срещу България . 14| 7118 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6668 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз . 3| 3274 |17.04.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Никога пропагандата не върви просто така, винаги след нея идват танкове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads