Реклама / Ads
13| 11351 |05.10.2015 ИНТЕРВЮ

Афганистанец за Фрог: Губернаторът на Кундус обръснал 400 талибани и ги пуснал

.
Афганистанецът Файзал Османи е от 25 година в България. Идва у нас, за да избяга от военните конфликти, макар че самият той е бил на фронта. Избрал е страната ни, защото смята, че афганистанците си приличат с българите. Пред Фрог нюз той коментира събитията в неговата родина и Сирия.
 

Поради съображения за сигурност снимката не е актуална. Османи се опасява,  че може да бъде нападнат както негов сънародник, участвал наскоро в тв предаване. Самият той след интервю в тв медия бил с разбита кола.    

 

- Русия трябваше ли да извършва бомбардировки в Сирия?

- Категорично Русия не трябва да бомбардира Сирия. ИД и ИДИЛ са едно,  но заради руските интереси нещата ги тълкуват по друг начин. Тези, които не искат Башар Асад, за тях всичко е терорист. Мирните граждани като не го искат, това не означава, че са терористи. Не може нехаресващите го да ги слагат под общ знаменател с ИД.


- Войната може ли да излезе извън контрол?

- Напълно е възможно. Защо трябва да се делят на шиити и сунити?! Пак заради тези интереси се правят разлики. Преди в Сирия е нямало подобно нещо.


- Американците какво искат от Сирия?

- Целият свят знае, че имат полза от Сирия. Откъде накъде някой ще дойде, за да ти помага?! Стратегически районът е важен. Сирия гранични с много важни държави, които са от голямо значение за Америка. Саудитска Арабия, Израел...


- Сирия ще се превърне ли във втори Афганистан?

- Сирия почти е станала Афганистан. По същия начин някога започнаха военните действия в Афганистан. Тогава Русия се намеси...  


- Заради това ли дойде в България?

- Аз бях в казармата и се биех срещу тези, които сега са на власт – муджахидините. След като се уволних след 4 г., взех си документите и потеглих. Имах право да пътувам където искам. Обиколих първо целия Източен блок, бях дори в Германия и Австрия. Аз не съм бежанец. Като дойдох си направих фирма, имах регистрация, след 5 години когато ми се роди дете, си подадох документите за гражданство. Не съм ходил в Имиграцията.

Избрах България, защото нашите и вашите обичаи са сходни. Храната ни е подобна - кисела и люта. Сега обаче е много трудно. Българите имаха пари, но вече не.


- Би ли тръгнал отново на път?

- Голяма част от живота ми е минала тук, но бих заминал. Работя, работя и като сложа накрая тотала – нищо не остава. Прави ми впечатление, че тук някой кара кола за 50 000 евро, а заплатата му е 1000 евро. Никой не го пита откъде е този скъп автомобил. Тук няма закони, а това убива хората. Преди месец и половина ме обраха, имам камери, на тях се вижда крадецът. Дадох видеото на полицията. Досега нямам отговор какво се случва с този крадец. Ако това е в Афганистан, веднага ще бъде арестуван. Това убива желанието за работа и живеене на всички. Всеки ден си говоря с хората на улицата и те казват същото.


- Да се върнем към твоята родина. Какво се случва там?

- Случват се неща, които не са за вярване. Тези хора, които идват на власт, защитават собствените си интереси, както и чужди. Преди дни превзеха Кундус, убиха много хора. Някои вкара талибаните в града. Чух, че самият губернатор ги е вкарвал.  Пуснал е 400-500 талибани, избръснал ги е, за да изглеждат като местните хора. Така превзеха града.

 

- Изход има ли за Афганистан?

- Интересът е голям, изход няма. Винаги ще има война. В Афганистан има много неща, затова Великите сили имат апетити. В Афганистан има много залежи.

 

- Да поговорим за бежанците. Виждал ли си толкова много хора да бягат?

- 50% и повече от тях не ми приличат на бежанци, които за закъсали, уморени от пътуването, гладни. Те идват луксозно облечени, с прически.


- Организира ли ги някой?

- Не мога да твърдя това, но ми се струва, че да. Може би в основата на всичко и е Саудитска Арабия,  подстрекавана от американците.

 

- Споделяш ли опасението, че мюсюлманите ще превземат Европа?

- Има хора с болни мозъци и може това да се случи. Вреди при всички случаи ще има, защото бежанците не са сто и двеста, а хиляди. Те сякаш отиват на гости. Искат да отидат в Германия. Не може да избираш къде да отседнеш. Трябва да има правила.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 17291 |01.10.2015 Д-р Борил Петров за Фрог: Злокачествените заболявания покосяват все повече млади хора . 36| 10263 |04.09.2015 Ангел Славчев за Фрог: Край на НПО-тата, на хранилка от чужбина! . 42| 24804 |26.08.2015 Цв. Цветанов пред Фрог: Не съм чул, че КОЙ управлява МВР . 17| 11701 |24.08.2015 Д-р Дечев за Фрог: Фармаиндустрията няма да връща пари, съдът ще я защити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads