Реклама / Ads
3| 12847 |21.08.2017 ИНТЕРВЮ

Алекс Алексиев: 20 000 европейци отидоха да се бият за ИД

.
Алекс Алексиев
Меркел продължава да говори, че Европа може да приеме много повече емигранти. В Германия влязоха над 1 млн. чужденци през 2015 г. Нито един от тях не е проверен. На 60% от тях им бе дадено политическо убежище. Това заяви пред Фрог нюз експертът Алекс Алексиев от Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.
 

- Г-н Алексиев, от 2004 г. Испания не е преживявала толкова кървава трагедия, като тази в Барселона. Защо сега тя отново бе ударена?

 

- Всяка държава в Европа може да очаква подобна атака. Дори и България. Това е неизбежно. Няма държава, която да е имунизирана. Вината за това до голяма степен е на Европа. Фрау Меркел допусна маса мигранти, които от културна гледна точка не са свикнали с европейските норми. Голяма част от тях се радикализират в Европа. Те дори изнасят терористичните си атаки навън. Най-малко 20 000 европейци отидоха да се бият за Ислямска държава. В момента се връщат на стария континент и това, което в момента се случва, до голяма степен е закономерно.

 

В европейските държави са създадени условия радикалният ислям да се развива. Това е първопричината за днешните атаки. Бях в Мадрид преди месец и в кметството имаше опънат голям лозунг на английски, който гласеше, че мигрантите са добре дошли. Докато се гледат на тях като на нещо добро, ще продължават да ни се случват атентати. В Европа идват хора без образование, без квалификация и които са живеели в държави, в които господства шериата. Да се очаква, че ще се нагодят към европейските норми, е смешно. Затова в момента в Германия зачестяват изнасилванията. На фона на всичко това Меркел продължава да говори, че Европа може да приеме много повече емигранти. Да не забравяме, че според на Женевските конвенции за убежище трябва да си преследван по религиозни или политически причини. Никой от бежанците не е преследван по тези показатели, те са икономически емигранти. Европа не може да си позволи всички бедни хора да ги подслони. Съвсем основателно Източна Европа се противопоставя на диктата на Западна да приема бежанци.

 

- Веднага след Барселона бяха извършени терористични актове във Финландия, Германия, Русия. Координирани ли са или са случайни?

 

- В ситуация сме, където всеки ден всичко може да се очаква. Последните 2 години има 150 атентата или опита за атентати. Всяка седмица джихадистите опитват да извършат терористични актове. До този момент във Финландия не са успявали, но и в България не бяха, докато не станахме свидетели на взрива в Сарафово.


- Наесен очакваме една голяма звезда да посети България – Стинг. Може ли да се повтори случилото се в Манчестър по време на концерт на Ариана Гранде?

 

- Не бих се ангажирал с подобна прогноза, но е факт, че в цяла Европа няма място, където да е абсолютно сигурно, че нищо няма да се случи. Ислямистите са навсякъде. Органите по сигурността трябва да са с повишена бдителност. 


- Председателството ни на Съвета на ЕС покачва ли риска от терористична атака у нас?

 

- Повечето терористи не обръщат внимание на подобни неща. За тях няма значение това.  


- Арабистът проф. Чуков заяви, че тероризмът е неизкореним.

 

- Той съществува много отдавна – от 19-и век. Примери за него са Батунин, Нечаев и пр. Само че тогава става дума за изява на политически радикализъм. Сега ставаме свидетели на неприемане на европейските норми от страна на бежанците и колкото повече ги толерираме, толкова повече нетолерантни стават те.


- Адекватни ли са средствата за борба с тероризма или трябва да се мисли за нещо ново?

 

- Франция от 2015 г. е във военно положение. Войници охраняват всяко кътче на Франция, както еврейски магазини, синегоги и пр. Това означава, че обикновената полиция на европейската цивилизация не може да се справи. Това е обезпокояващо. Готов съм да се басирам, че така ще стане в Германия, Англия и други страни. Тази болест продължава да се разпространява, а европейските правителства като че ли не обръщат внимание на нея.  


- Нашият антитерористичен закон отговаря ли на актуалната обстановка в Европа?

 

- Запознат съм с първоначалната му версия и никак не бях впечатлен от нея. В нея имаше всякакъв тип глупости от американското законодателство. По време на Обама не беше разрешено да се споменава „ислям” и тероризъм в едно и също изречение. Законът по време на бившия американски президент беше абсолютно непригоден за борба с тероризма.


- САЩ как си решават проблема с тероризма?

 

- Това, което Тръмп се опитва да прави, е много по-разумно от това, което Обама направи. Тръмп иска да намали емиграцията, което е добре. Емигрантите да се проверяват основно. В Германия влязоха над 1 млн. чужденци през 2015 г. Нито един от тях не е проверен. На 60% от тях им бе дадено политическо убежище.


- Още един голям проблем наред с тероризма – конфликтът между САЩ и Северна Корея. Какви могат да са последиците от него?

 

- Той може да доведе до превантивни акции от страна на САЩ. Северна Корея може да нанесе големи вреди, ако не се спре навреме. С диктатора на Корея не може да се води нормален разговор, той разбира само от едно – тоягата. Той трябва да бъде вразумен с военни действия. Северна Корея ще започне да изнудва Южна Корея и изобщо всеки един. Това не трябва да се позволява.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 14670 |03.08.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Прокуратурата се превръща във властелин на съдебния процес . 5| 22152 |26.07.2017 Даниел Божилов за Фрог: Виновниците за КТБ могат да фалират държавата . 4| 16568 |13.06.2017 Вл. Христов за Фрог: Искров и Орешарски не са дали шанс на оманците да спасят КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads