Реклама / Ads
6| 11071 |25.08.2010 ИНТЕРВЮ

Ив. Алексиев: Приемам да съм „лобист”, ако не се случи Бургас‒Александруполис

.
Иван Алексиев Източник: factor-bs.com
Отново има спекулации със страховете на хората, че се водели някакви тайни преговори, казва за Frognews.bg зам.-председателят на Комисията по околна среда и води в НС.
 

интервю на Ана Кочева

‒ Кои бяха най‒ярките парламентарни скандали през изминалия парламентарен сезон, г‒н Алексиев?

‒ По принцип най‒ярките скандали са между опозиция и управляващи, но това е нормално. Опозицията винаги е недоволна и от най‒малкото нещо намира, да направи скандал. Най‒пресните атаки са по повод здравната реформа; там непрекъснато ни обвиняват, че закриваме болници, което не е така. Ние съвсем ясно и категорично казваме, че не сме доволни от здравеопазването, но в момента, в който тръгваме да правим здравната реформа, която много по‒рано трябваше да се свърши, започват приказките, че закриваме болници. Всъщност ние преструктурираме здравните и лечебни заведения. В пенсионната система също има много сбъркани неща, които тепърва трябва да се коригират. Впрочем ние насила станахме реформатори ‒ вместо да развиваме държавата напред след 20 години демокрация ‒ правителството ни е принудено да прави реформи, които отдавна трябваше да са завършили.

‒ През изтеклата една година обаче не беше внесен нито един вот на недоверие. Фактът, че опозицията е немощна, не е ли в ущърб на управляващите?


‒ Опозицията действително е слаба; освен това тя е и неконструктивна. Аз и друг път съм се шегувал, задавайки въпроса ‒ не идва ли нашата опозиция от друга планета. Погледнете състава на парламентарната група на БСП ‒ там е половината кабинет от предходния мандат, хора, които сега си позволяват да задават въпроси за собствената си несвършена работа. Дебатите, които те предизвикват в парламента, за мен са изкуствено създадени, тези хора просто няма за какво да се хванат, за да търсят вот на недоверие.

‒ Разгорещени бяха дебатите за „лобистките закони”, които ви обвиниха, че прокарвате...

‒ Това е другият отново изкуствено създаден парламентарен скандал. Какво значи лобистки закони, какво значи лобизъм? Всеки един от нас представлява своя регион, своите избиратели и малко или много лобира за тях. Ние представляваме не само човека на полето, но и бизнеса, и служителите, и пенсионерите, така че съвсем нормално е да търсим промени в законите, които облекчават работата на тези хора. Това не е повод да ни обвиняват в лобизъм, но тази думичка явно доста се харесва на опозицията, още повече, че в качеството си на бивши управляващи, те промениха много закони точно в тази посока. Така акумулираха много голям финансов ресурс, който използваха за изборите, а и по‒късно при различни акции, в които яхат недоволството на група граждани. Веднага ще дам пример със закона за генномодифицираните организми, по повод на който се правеха стачки, митинги, а никой не се вслуша в това, което ние искахме да променим в закона, защото като страна‒членка на ЕС трябваше да си изпълним ангажиментите.

‒ Все по‒често обаче напоследък се чуват гласове, че ЕС искал да ни превърне в задния двор на Европа. В този смисъл нормални са притесненията по отношение на ГМО.

‒ Няма защо. Ние имахме много срещи с неправителствени организации, уточнявахме и изчиствахме с тях спорните моменти, но трябва да кажа, че дългата ръка на опозицията се чувстваше веднага, защото те пак пристигаха с нови искания, с нови притеснения. В крайна сметка се разбрахме и стана един добър закон. А напоследък някои извънпарламентарни политици се опитват да ни плашат, че ще станем гетото на Европа заради ромите, които Франция ни връща. Но след като са си наши, нормално е да си ги приберем. Те могат да пътуват, принципа на ЕС за свободно придвижване на хора не е нарушен, но проблемът е, че нелегално се хващат на работа.

‒ Кажете, продължава ли ПГ на ГЕРБ да е все така непоклатимо монолитна, като преди година, когато започна работата си това НС?


‒ Да и това е добър знак. Парламентарната ни група продължава да е все така монолитна; депутатите ни винаги са по работните си места и в този смисъл наложихме една нова практика в НС ‒ нова работна дисциплина, което е сред големите ни успехи. Същевременно факт е, че опозицията не е стриктна в това отношение, има хора, които рядко пристъпват в залата, закъсняват с изключение на дните, в които има камери, най‒често в петък и трябва да се четат декларации. Тогава и те са единни и монолитни, но прочете ли се протестната декларация, залата вляво отново се изпразва. Г‒жа Цачева зададе един нов тон на работа в НС, да не говорим, че след толкова мъже председатели, жена успя да се пребори с гласуването с чужди карти. Това говори, че тя е един силен човек, който не търпи дребни мишкувания и заигравания. А причината, поради която председателката на парламента, като принципен човек, реагира понякога по‒остро, се дължи на някои партизански похвати, които опозицията владее добре и се опитва да прилага. Тя никога не е нарушила добрия тон и поведение и винаги се е позовавала на правилника.

‒ На какво се дължат обвиненията за непрозрачност около големите енергийни проекти, г‒н Алексиев? Вие сте един от хората, които не подкрепят проекта Бургас‒Александруполис в настоящия му вид.

‒ Обвиненията са абсолютно неоснователни, защото политиката на ГЕРБ в това отношение е напълно прозрачна. Разговорите са открити, а след всеки един разговор, обществеността е била информирана и от премиера, и от министъра на икономиката и енергетиката. Отделно от това, неведнъж е имало парламентарни питания, от отговорите на които е ставало ясно, че няма никакви тайни договорки. Но аз бих приел риска да ме обявят за лобист за Черноморския регион във връзка с Бургас‒Александруполис, защото искам да го спасим от нещо страшно. Напоследък все дават за пример Мексиканския залив, но преди месец в Китай, в Жълто море, също е имало разлив и то вследствие на повреда в буй. Тази информация мина мимоходом в не повече от една медия и въобще не се появи другаде, но става дума за същите буйове, които искат да направят в нашия Черноморски залив. Ако проектът Бургас‒Александруполис не се случи, и благодарение на моите усилия и на усилията на бургаските ми колеги, с удоволствие ще приема квалификацията, че съм лобист. Мисля, че на всички ни е ясно, че това е проект, който няма да донесе ползи на България, освен ако някой не смята, че 35 млн долара си заслужават да разсипем туризма на страната.

‒ В изпълнителната власт има ли го това разбиране?

‒ В изпълнителната власт са абсолютно наясно със ситуацията около този проект. Това до известна степен се дължи на усилията на бургаските депутати от ГЕРБ и на депутат от „Атака”; ние точно и ясно обяснихме и на премиера, и на вицепремиерите Цветанов и Дянков, и на министър Трайков къде е проблемът с този проект. Ако трябва, пак ще го направим. Но отново има спекулации със страховете на хората, че видите ли, се водят някакви тайни преговори, този проект да се реализира. Спекулациите са и по отношение на залива Вромос, че това е просто поредна стъпка, там да се правят буйовете и т.н. Няма такова нещо! Самият министър Дянков ясно подчерта на срещата си с жителите на Черноморец, че петролопроводът няма да се реализира, докато не излезе екологичната оценка. А тя се прави от международна компания и се надяваме до края на годината тя да излезе със становище. Ние сме убедени, че тази екологична оценка ще бъде отрицателна и България ще излезе от въпросния проект.

‒ Кажете нещо повече, че тръбата от пречиствателната станция на Слънцев бряг, която се излива до Ахелой.

‒ Тръбата се излива на 100 метра от брега. Ходих лично да я видя по сигнал на жители на Ахелой. Междувременно след разговори с кмета на Несебър и с МОСВ стана ясно, че общината е кандидатствала и е спечелила проект за техническа помощ за разширяване на пречиствателната станция, което може би до година‒година и половина ще се случи и тръбата ще бъде отведена на 2 км навътре в морето.

‒ А дотогава?

‒ Това презастрояване, което ни доведе неволите с тока, не е съобразено и с пречиствателните съоръжения по Черноморието. Знам, че не звучи добре, но ахелойци трябва да стиснат зъби още малко. Извън сезона този проблем го няма, но през лятото и Слънчев бряг, и Равда, и Влас, и Ахелой нарастват невероятно и затова се получават тези фалове.

‒ А на Вас как ви се отрази „романтиката” на свещи?

‒ На мен лично ‒ добре, но на туристите ‒ не. Колкото и да е романтично на свещи, когато няма предварителна информация, когато хората не са подготвени, че ще изпаднат в такава ситуация, нормално е човек да се подразни, защото курортите са препълнени, няма свободни места, а в един момент се блокира работата на целия бизнес в региона, разваляме и удоволствието от почивката на туристите, които са наши гости. Това не говори никак добре за енергоразпределителните дружества, по‒конкретно за EVN, които неджентълменски се опитаха да си измият ръцете с НЕК. Не искам да ставам адвокат на НЕК и да ги оправдавам, но е известно, че всеки един обект, всяко едно ново строителство, което се извършва на територията на Бургаска област, се съгласува с EVN. Те много добре знаят какви мощности разрешават, затова не бива да обвиняват, че енергоразпределителната мрежа е слаба и НЕК не е инвестирала пари в нея. Щом усетиш, че мощностите са на ръба, спираш да даваш разрешителни за големи строежи, предупреждаваш НЕК, сядате заедно на масата и решавате проблема. Защото сега токът изигра лоша шега на целия бизнес, на туристите и като цяло направи много лоша реклама на държавата. А по време на криза туризмът ни е невероятен шанс да се измъкнем от нея. Но все пак има добра новина около този проблем. Преди няколко дни по инициатива на областния управител на Бургас г-н Гребенаров се състоя среща, на която присъстваха вицепремиерът Дянков, шефовете на НЕК и EVN, кметът на Бургас г-н Д. Николов, представители на „Слънчев бряг” АД, на съюза на собствениците и народни представители от ГЕРБ. Срещата беше много делова и конструктивна и на нея стана ясно, че НЕК ще инвестират над 35 млн. лв. в енергоразпределителната мрежа по Черноморието, за да се избегне този проблем през следващия туристически сезон. Инвестицията включва освен рехабилитация на съществуващата мрежа и изграждане на нов далекопровод Айтос-Слънчев бряг и нова подстанция Слънчев бряг.

‒ Отпуската, колкото и да е дълга, все пак ще приключи. Кое ще е първото нещо, с което ще се заеме НС след ваканцията?

‒ Първото заседание започва с доклада на ЕК, който за пръв път от толкова години насам има позитивно звучене; ще има отчет на правителството, а първият важен кодекс, който трябва да влезе до средата на септември, ще е изборният. Това беше ангажимент на ПП ГЕРБ, който ще изпълним, въпреки че изборният закон се оказа сложен, защото не визира само парламентарните, но и президентските, и местните избори. Позабавихме се във времето, но към средата на септември той ще бъде в зала за първо четене, така че до края на годината да е напълно ясен. През октомври очакваме и закона за бюджет 2011, той се работи в момента, ще последват и текущи закони, които ще си вървят по реда през новата сесия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11849 |22.08.2010 Н. Генджев: Ахмед Емин нареди на Филчев и Сантиров да ме арестуват . 60| 16304 |22.08.2010 С. Колтуклиева: Симеон Дянков създаде финансов „октопод” . 27| 12409 |20.08.2010 Ервин и Илхан: Накарахме американците да ни завиждат, че сме българи . 99| 11071 |17.08.2010 К. Петков: България има нужда от революция, инак МВФ ще ни спасява пак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads