Реклама / Ads
27| 6909 |02.10.2009 ИНТЕРВЮ

Али Юзеиров: Няма да се откажем от партията, ще правим нов паметник

.
Али Юзеиров
Разрушаването на монумента е незаконно, финансираме партията с лични пари, ако ни забранят ще се жалвам в Европейския съд, предупреди младият партиен лидер
 

Интервю на Стойко Стоянов

Али Юзеиров се превърна в медийния герой на седмицата. Заедно с брат си Юзеир той обяви в събота създаването на „Мюсюлман-демократичен съюз”. Новата верска партия стартира със скандална програма и предизвика гнева на политици, държавници, граждани. В четвъртък вечерта паметникът на турския войн, с полумесец и кръст, издигнат от братята в с. Славяново, бе саборен след намесата на институциите в Търговище.

- Г-н Юзеиров, само преди няколко дни бяхте категоричен, че издигнатият от вас паметник няма да бъде разрушен. Очаквахте държавата да ви защити от „Атака” и ВМРО, законно ли е според вас събарянето му?


- Нямам коментар, нямам идея, даже държавата не знае кой го е съборил. Твърди се по медиите, че е бутнат с разпореждане на прокуратурата и месната служба за строителен контрол, но действията им са незаконни. Получих писмено предупреждение да съборя паметника, а крайният срок изтичаше в петък, 2 октомври в 12 ч. Реално той бе разрушен 40 часа по-рано, което е незаконно. През това време аз съм в правото си да обжалвам разпореждането за премахването му пред съда, и той можеше да постанови различно решение. Но някой предреши всичко и погази законите.
Очаквах държавата да ме защити и да ме пази, аз съм българин, български гражданин и спазвам законите на страната. Моят живот и моята собственост са неприкосновени. Припомням, че паметникът се намираше в личен имот.

- Ще направите ли нов опит за издигане на подобен паметник?

- Да, няма да се откажа от тази идея, но този път ще спазя всички законови разпоредби, ще извадя необходимите разрешителни документи.

- Защо този монументът разгневи толкова много хора и политици?


- Получи се една голяма манипулация. Ние никъде не сме казали, че това е паметник на незнайния турски войн. Това беше паметник, в памет на всички дали живота и кръвта си за тези земи – християни и мюсюлмани. На него трябваше да бъде поставена плоча с този надпис. Затова на върха на пирамидата имаше кръст и полумесец. Търсех обединяването на двете религии. Повтарям, ние искаме обединение на хората.

- Обществото смята, че исканията ви за промяна на Конституцията за кръщаване на улици и градове с имена на турски герои са крайни.


- Ако не поискате, няма да ви дадат. Колкото повече искате, толкова повече ще ви дадат.

- Дайте пример с турски герой, който заслужава да има улица на негово име в България?

- Сега на първо четене не мога да дам конкретен пример, но идеята беше, ако в дадено населено място има нови улици, без имена, е нормално месното население да си каже думата и да избере как да се казват.

- Очаквахте ли, че ще получите от обществото и медиите такъв отпор за създадената от вас партия?

- Не съм и предполагал даже, че ще влезна в такава страшна схема. Вярвайте ми и в най-смелите ми фантазии не съм виждал такава реалност. Очаквах в, че моето село ще има някакъв отзвук, в района, но национална истерия - не съм й допускал.

- Ако съдът откаже да регистрира партията, ще сезирате ли международни институции?

- По закона на Република България за учредяване и регистриране на партия ние сме направили едва първата малка крачка. Ще извървим целия този път. Имаме юристи, които ще подготвят необходимите документи, ще преценят какво да залегне в тях, че да спазим законите. И чак тогава ще внесем документите – тогава гледайте и съдете кой какъв е и за какво се бори. А сега сложихте каруцата пред коня.

- Но да допуснем, че съдът обяви партията ви за противоконституционна, ще се откажете ли от намеренията си?

- Не, по никакъв повод няма да се откажем от този проект. Но първо трябва да видим мотивите за отказ. Ако те са юридически издържани, би било безумие да се жалваме някъде, но в противен случай ще търсим правата си, примерно в Европейския съд. Ако се стигне до краен вариант, нормално е да търсим някаква друга алтернатива за реализация.

- Появиха се съмнения, че зад политическите ви начинания стои Цветелин Кънчев и БСП?


- Знаете ли, зад мене има само една стена. Не виждам нито Цветелин Кънчев, нито който и да е друг. А пред себе си виждам български граждани, които са усмихнати.

- Работил ли сте за Цветелин Кънчев и „Евророма”?


- Да. Да допуснем, че съм работил за идеята и съм искал по някакъв начин да помогна с енергията която съм имал.

- Много съмнения витаят около финансирането на партията ви и на организацията „Червен полумесец”. От къде идват парите?


- Финансирането е само от наши лични средства, мои и на брат ми. Съмненията за ислямистки фондове също са измислени – аз и брат ми сме ислямистките фондове.

- Каква сума сте похарчили до сега?


- Не мога да кажа, но един ден, когато всичко си дойде на мястото, ще извадим документите. Имаме пълна отчетност.

- Но прокуратурата твърди, че купувате земи с пари, взети на заем от Белгия?


- Не виждам противоречие, какво значение има. Важното е, че нотариалните актове са на наше име. Какво значение има дали камилата има две гърбици? Около финансирането на партията и дейността ни всичко е чисто, и може да бъде доказано. Друг въпрос е - заек или цяла тумба зайци искат да извадят от тази история.

- Брат ви Юзеир от години живее в Белгия и развива бизнес там. Очаквате ли, че партийното ви начинание може да му създаде проблеми в Европа?


- Ако се стигне до такова нещо, би било много жалко. Но не вярвам в Европа да му създадат проблеми. Там няма такива структури, хората живеят мирно, свободно и спокойно, както и в България.

- Коя за вас е майката Родина?


- Майката Родина е България. Ние сме български граждани и не спираме да го повтаряме, но никой не иска да ни чуе.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 21331 |28.09.2009 Татяна Кирякова: Няма лъжа! Били сме 16-та република на Съюза . 47| 24909 |17.09.2009 Валентин Вацев: Няма проклятие върху българския ген, прокълнат е елитът ни . 27| 13137 |13.08.2009 Ст. Софиянски: Дянков, Орешарски - няма разлика . 15| 7915 |15.07.2009 Дим Дуков: В парламента ГЕРБ нямат нито един гей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads