Реклама / Ads
7| 12407 |27.12.2017 ИНТЕРВЮ

М. Андреев: Шефът на комисията за контрол на службите е като трепетлика пред Борисов

.
Методи Андреев
Шефът на Комисията за контрол на службите Димитър Лазаров трепери като трепетлика пред премиера Бойко Борисов. ДАТО се контролира от корпулентното момче и Великия учител на народа. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още сподели той по повод скандалния доклад на Бюрото за контрол на СРС , че у нас незаконно се подслушват магистрати, политици и журналисти.
 

-Г-н Андреев, имаше ли смисъл депутатите повторно да изслушат шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков?

-  Много странно е, че извикаха Бойко Рашков в комисията за контрол на службите за повторно уточняване на факти, които преди това беше оповестил. Забележете, че това стана по изричното настояване на главния прокурор Сотир Цацаров. Странно е, че парламентът се съобрази с него, независимо, че комисия вече бе приела и анализирала доклада на Бюрото за контрол на СРС.

 

 - Какво показва това?

 - Това показва ,че комисията за контрол на служите е един измислен орган, който има предимно политически функции. Тя не защитава обществения  интерес, както би трябвало да бъде по Конституция. Тя брани интереса  на управляващите. Защото, ако парламентът беше независим от волята на главния прокурор, то не трябваше да се съобразяват с желанието му отново да вика Рашков.

 

- Има ли смелост някой да откаже на главен прокурор в тази държава?

- Можеше да му се обясни, че този доклад е приет вече и няма какво да се дебатира по него. В действителност какво стана-все едно Цацаров наложи вето. Това показва, че комисията не функционира. И всеки може да си направи това заключение. Аз, обаче познавам тази комисия  отвътре. Бил съм две години член. Мога съвсем отговорно да кажа, че тя е напълно измислена.

 

- Не сте ли краен в оценката си?

- Там цари страшна тайнственост. Когато влезеш, оставяш мобилния телефон в един шкаф, сакън някой да не те подслуша ида разбере какви тайни си говорите. На прозорците има специални щори. Голяма работа! А с какво всъщност се занимава тази комисия-разглежда  закони, които са минали през МС, приема закони, касаещи дейността на службите, които „контролира“, в големи кавички. След това приема на конвейер  годишните доклади на службите. И от време на време, когато има необходимост да се направи на активна и да обсъжда проблем с бежанците, да речем, се викат хора от службите да кажат каква е работата. И с това се приключва функцията на тази комисия. Обикновено, когато хора питат дали са подслушвани, комисията изпълнява роля на пощенска кутия. Тя препраща писмата до Бюрото за контрол на СРС. Това е. Твърдя, че Димитър Лазаров, който е шеф на комисията, трепери като трепетлика  да не ядоса премиера Бойко Борисов.

 

- От какво го е страх?

- Защото си вика-ако ядосам премиера, няма да съм народен представител. Иначе как ще съм председател на комисия. И това е  в главата на всички депутати, които са представители на мнозинството. Тежка политическа зависимост. Високопарните приказки, че защитават обществения интерес, са само за хората, които не знаят за какво става дума. Едно време имаше един виц-ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат. За тази комисия може да се каже същото. Комисията ни лъже, че контролира служите, а ни пък лъжем, че й вярваме.

 

- Какво трябваше да направи комисията, след като се разбра, че незаконно се подслушват  политици, магистрати и журналисти?

- След като комисията прие доклада на Бюрото за контрол на СРС , защо нито един член, включително и от оперетната опозиция, не поиска да разбере имената на онези шефове в службите, които са подписвали не регламентирани  искания за подслушване. Рашков казва, че такива  СРС -та от ДАНС  са 30 процента. В МВР, казва  той , за 40 процента от исканията за СРС , не е имало престъпно деяние. Забележете, прокуратурата, където трябва да има подготвени юристи, 27 процента от исканията  са отказани заради липса на съпричастност към престъпления. А 26 процента от отказите са заради липса въобще на престъпление, изискващо използването на СРС. И това се прави от най-компетентния в страната орган, който би трябвало да следи за спазването на законите. Депутатите мълчат за всичко това. Те трябваше да  извикат шефовете на МВР и ДАНС, и да кажат: Я ни дайте имената на всички онези началници за 2016 г., да видим колко пъти са подписвали такива неправомерни искания. Ако някой е подписал 2-3, може да се приеме, че човекът е сбъркал или не е разбрал за какво става дума. Но ако е подписал 15, 20 или 30...

 

- Какво означава това?

- Това означава, че този началник въобще вижда закона като врата в поле. Така го тълкува. Тогава комисията трябва да предложи този началник да бъде наказан с уволнение. Искам да попитам Димитър Лазаров извършил ли е някога такава проверка? Има ли един уволнен началник за това, че е подписал неправомерно искане за употреба на СРС?

 

- Докато бяхте член на комисията, такова нещо правено ли е?

- Никога. Ако решите да попитате Димитър Лазаров, ще видите, че той моментално ще получи  жлъчна криза.

     

-  Ако е така, както казвате, то какво е причината да му прилошава на Лазаров?

-  Защото службите  са под директното ръководство на премиера. Според  правилника на МС, премиерът разписва отговорностите на своите заместници. За себе си, Борисов  остави да ръководи службите. Сега нали ви е ясно, че комисията, ако започне да се меси и да установява нещо, това ще се приема като опит да се бламира Бойко Борисов. Т. е. ще се счете, че  някой поставя под въпрос неговия авторитет. За това в тази комисия за контрол на службите не може да се случи нищо. Делото „Червеи“  е христоматиен  пример в това отношение.

          

- Спомням си, че имаше изслушване на някакви началници по този повод.       

-  Да, и беше такова чупене на пръсти, такова замазване. И накрая нали видяхте, че  само една съдийка  пострада. Дребни оперативни ги разкарваха насам-натам и с това се приключи. В момента , в който комисията понечи да зададе няколко въпроса за „Червеи“, всички които бяха замесени, отговаряха в хор: Няма да отговаряме, защото има предприети оперативни действия. И с това приключи „контрола“, пак с големи кавички, на тази комисия.

 

- По отношение на скандалните факти, които сега изнесе Бойко Рашков, самият Димитър Лазаров заяви, че имало съдебен контрол, който работи. Това не е ли достатъчно?

 -  Добре, съдът е установил  нещо незаконно, но нали точно тази комисия трябва да потърси отговорност на виновните. Такова нещо никога не се е случвало. За това казвам, че тази комисия е да замазва ситуацията. При второто изслушване, Рашков изнесе още по-фрапиращи факти. А членовете на комисията решиха-ми дайте да си мълчим, да не разберат хората. В крайна сметка нещата бяха потулени. Питам: Няма ли тази държава възможност и сила, с която да се поискат имената на сгафилите  началници в службите, за да бъдат  уволнени. ДАТО  е територия на корпулентното момче. Там е зона забранена за обществения интерес.  Там само Негово величество на държавата, Великият учител на българския народ и корпулентното момче могат да се месят. Това е истината. Бойко Рашков попита може ли някой да каже колко от  СРС -та се използват за разкриване на корупция.  Аз ще генерализирам въпроса: Може ли някой да каже в тази държава колко престъпления са били предотвратени с използването на СРС -та и колко са били разкрити? Да не стане така, че СРС -та са били използвани, за да се създаде банка от данни за извиване на ръце и за нагласяне на политически неудобните хора.

      

- Звучи страховито.

- Това доказва само едно-ние сме тръгнали много сериозно към режим. Нашата демокрация се изражда в режим. Този режим е прокурорски, премиерски , олигархичен, мафиотски. В режима се търсят начини как да се ограничат правата на човека и как да се извиват ръцете на политическите противници. Рашков показа фрапиращи примери. Касим  Дал съди държавата за това, че е бил незаконно подслушван. Знаете ли, че този, който разписа искането за неговото подслушване , сега е  шеф на една голяма областна дирекция в МВР. Ето така се награждават тези, които са лоялни към статуквото. 

 

-  Не ви ли е странно, че премиерът Бойко Борисов запази пълно мълчание по скандала с незаконното  подслушване?

- Казах вече, че той е  пряко отговорен за дейността на службите у нас. Всъщност, ако на Димитър Лазаров му липсва политическа смелост или пък се натиска да угоди на премиера с бездействието си, защо тогава самият той не извърши проверка на оперативните началници, подписвали некоректни искания за подслушвания.  За това питам: Ако Борисов знае за тези нарушения, защо нищо не е направил?! Друг е въпросът дали  изобщо знае за тях. И в двата случая става дума за сериозно компрометиране на неговата дейност. Ако министър-председателят иска да се реши този въпрос, то при всички положения трябва да има уволнени началници на служби, които са злоупотребявали с правото си да разписват искания за подслушвания. Предстои да видим.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4843 |22.12.2017 Методи Андреев: С подслушването демокрацията се изражда в режим . 0| 3828 |14.12.2017 Километрична опашка от тирове на ГКПП „Капитан Андреево“ на изход . 5| 6326 |14.11.2017 Методи Андреев: Борисов се страхува от паравоенните заради Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads