Реклама / Ads
6| 6127 |05.01.2010 ИНТЕРВЮ

Андрей Ковачев: Солиден портфейл ще управлява българският еврокомисар

.
Андрей Ковачев
Р. Желева ще се представи достойно на изслушването за еврокомисар, независимо от несъстоятелните опити да й се навреди, казва за Frognews.bg председателят на българската делегация в ЕНП.
 

Андрей Ковачев от ГЕРБ е председател на българската делегация в Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Бил е заместник-международен секретар на ГЕРБ и е представял партията в Бюрото на ЕНП. Сега работи в комисиите на ЕП по външни работи, по отбрана и сигурност и по регионално развитие, както и в делегацията за връзки със САЩ.

интервю на Ана Кочева

‒ Г‒н Ковачев, малко преди Коледа поканихте в Страсбург 16 деца от т.нар. смесени райони. Как ви хрумна да го направите и с какви впечатления останахте от тях?


‒ Да, наистина, организирахме това посещение и трябва да призная, че то надхвърли моите очаквания, а и бях много впечатлен и трогнат от тези деца. Те са финалисти в конкурс за есе, посветено на Европа, който по‒рано през миналата година организира Фондация Български памет. Наистина бяха подбрани най‒добрите, но това, което ми направи силно впечатление, беше, че децата, будни българчета, вече знаеха какво искат да правят с живота си по‒нататък, а и как да го постигнат. Стискам им палци, още повече, че някои от тях още отсега са се насочили към определени области, в които искат да се развиват, в т. ч. и политика, дори проявяват интерес към европейските институции, което не само, че не бива да изненадва, но е и много добре.

‒ Празниците минаха, каква конкретна работа ви предстои в непосредствено бъдеще в ЕП?


‒ Работата, както обикновено в ЕП, е много. През декември миналата година участвах в заседанието на външната комисия в Европейския парламент в Брюксел, на което беше представен доклад за напредъка на Турция в преговорния процес. Тогава настоях да бъде включен и текст за компенсация на тракийските бежанци по Ангорския договор. Мисля, че по този въпрос ние в България също трябва да свършим своята част от работата, за да може и турското правителство да намери възможност да компенсира наследниците на бежанците по съответния начин. Трябва да открием необходимите документи, оказва се, че голям процент от тракийските българи действително имат такива. Държавата на свой ред също издирва онова, с което разполага в наличните документации, така че всеки трябва да свърши работата, която се очаква от него, но темата за компенсациите няма никаква пряка връзка с въпроса за разширяването на ЕС.

‒ Това е една от важните балкански теми с отзвук в Европа, друга пък е свързана с взаимоотношенията ни с Македония. Смятате ли, че България трябва да постави определни условия пред Македония, за да подкрепи членството й в ЕС по примера на Гърция?


‒ Смятам, че трябва да се вземат предвид няколко много важни неща и аз съм ги поставял нееднократно в Брюксел. И съм на мнение, че трябва да бъдем абсолютно категорични и последователни в това отношение. По моя инициатива в доклада за Македония беше включен текст, в който се казва, че на първо място в Скопие най‒сетне трябва да се забрави езика на омразата. На второ място: много важно е да се преработят учебниците по история с оглед запазване и представяне на историческата истина, такава каквото е тя в действителност и на трето място ‒ да се обединим при общи чествания на общите ни празници. Освен това би следвало в Македония да се гарантират правата на хората, които имат различно от официалното мнение, т.е. да могат те свободно да го изкажат, без това да застрашава свободата или недай, боже животът им.

‒ Почти непосредствено след Нова година предстои и изслушването в Брюксел на номинираните за еврокомисари. Коментирайте ресора на нашия кандидат; много спекулации се породиха в това отношение.


‒ Следващият български еврокомисар Румяна Желева със сигурност получава важен и престижен ресор. Хуманитарната помощ, която е само част от ресора, за който отговаря еврокомисарят, разполага с общ годишен бюджет от близо 1 милиард евро. За сравнение ‒ през миналата година Европейският съюз е участвал в операции в над 60 страни и така той всъщност се явява най-големият международен донор. Като комисар г‒жа Желева ще отговоря за успешното управление на този впечатляващ портфейл. Тя има и пълната подкрепа на колегите от ЕНП, които високо ценят нейната работа и персоналните й качества, затова не изпитвам никакви опасения за нейната номинация. При изслушването, което всъщност представлява един истински изпит, за който всички бъдещи комисари се подготвят сериозно, буквално учейки, тя ще защити този свой ресор достойно. На 26-ти януари е гласуването в пленарна зала на ЕП, тогава новата комисия ще бъде одобрена и г-жа Желева ще започне своята работа, независимо от несъстоятелните опити да й се навреди по един или друг начин, което в крайна сметка представлява нанасяне не просто на персонални вреди, а е вредене на цяла България. За всички вече е ясно, че г-жа Желева е обвинена абсолютно несправедливо в някакъв конфликт на интереси, който не съществува и то ще бъде доказано. Всичко в тази връзка е достъпно и може да се провери. Наистина не зная каква е целта на тези слухове, защото тук става дума за българска, а не за партийна номинация. Става дума за номинацията на българското правителство, което недвусмислено спечели доверието на избирателите през юли миналата година.

‒ А какви са вашите впечатления от работата на българските евродепутати?


‒ Истината е, че работата е много интензивна и тя не се върши само в пленарна зала на ЕП. По инициатива на всички евродепутати ние се виждаме веднъж месечно и това става от новия мандат на Европейския парламент насам. Целта е да правим български прочит на онова, което се приема в пленарна зала. Разговаряме за допирните ни точки, за общите чествания, които организираме. 3-ти март догодина ще отбележим заедно и естествено всички бихме искали да се получи добре. Говорим за общи наши инициативи, за всичко, свързано с България, защото не е редно, нито пък е нормално по националните каузи да има различия между социалисти, либерали, нас и т.н. Работим добре в това число и с депутатите от „Атака”, имаме общ език и с тях и смятам, че независимо от факта, че в ЕП ние представляваме различни фракции, все пак сме български депутати, затова е добре, когато демонстрираме разбирателство. Разбира се, в качеството си на европейски депутати, ние не сме в ЕП да защитаваме интересите само на България, ние сме избрани, за да работим в интерес на всички граждани на Европа, т.е. не може и не бива всичко да минава само през нашата собствена камбанария.



‒ Все пак нека Ви попитам нещо, за което се питат мнозина българи ‒ каква е тяхната полза от работата на един евродепутат, г‒н Ковачев?


‒ Фактът, че работим в Европа, наистина малко ни отдалечава от хората тук. Смисълът на нашата работа е повече да доближим европейските политики до гражданите, така че те да се възползват от всички възможности на ЕС. Гражданите от всички региони у нас трябва да имат еднакви права с всички останали граждани от който и да било друг регион на Европейския съюз. Те трябва да познават тези права, както естествено и задълженията си, тъй като това са двете страни на една и съща монета. А ние, евродепутатите, трябва да сме по-близо до гражданите, но не само на думи, а и съвсем практически. Затова откриваме свои информационни офиси в различни градове и там хората могат да ни потърсят ‒ нас или нашите сътрудници. От тяхно и от свое име сега бих използвал повода да честитя Новата година на вашите читатели и да пожелая успех във всичко, което умеем, късмет във всичко, което не зависи от нас и сбъдване на всичко, за което мечтаем!

- Накрая - някои слухове обвързват името Ви с предстоящото овакантяване на поста външен министър?

- Аз не съм от хората, които коментират слухове, но по този въпрос категорично ще кажа, че те не отговарят на истината. Нито съм номиниран за този пост, нито пък той по някакъв начин влиза в плановете ми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 13624 |03.05.2009 Режисьорът Андрей Слабаков: Форматът Биг Брадър е измислен от садист . 20| 10249 |26.04.2009 Кольо Парамов: Президент и управляващи ще опитат анулиране на изборите . 5| 7793 |21.11.2008 Ивайло Крайчовски: Управляват ни орел, рак и щука . 12| 5915 |11.09.2008 Йордан Бакалов: Управляващите са уплашени, затова ни плюят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads