Реклама / Ads
36| 10262 |04.09.2015 ИНТЕРВЮ

Ангел Славчев за Фрог: Край на НПО-тата, на хранилка от чужбина!

.
Ангел Славчев
В момента пишем законопроект за промяна на Закона за неправителствените организации. Искаме да ограничим неправителствените организации, финансирани от чужди държави. Много от тях се ползват като бухалки срещу автентичното гражданско общество, което бива побеждавано заради липсата на средства, коментира в интервю за Фрог нюз председателят на „Граждански контрол” Ангел Славчев. Ето какво още каза той.
 

- Как виждате новия политически сезон?

- Убеден съм, че в парламента ще има разцепление на различни парламентарни групи. Надявам се в парламента партиите да се разделят и да има нов политически сезон, който трябва да мине през нови избори.  

 

- Протестите сякаш вече не могат да станат причина за разпадане на правителството.

- За съжаление политическата мафия в България успя да внуши на хората, че протестът е платен, че всички негови участници са маскари. Но смятам, че ще намерим начин да съберем хората отново.

Иначе аз лично очаквам през есента да има различни вълни на недоволство – като се започне с това, че държавата не може да се справи с картела при горивата и се стигне до проблемите на здравната система.

 

Здравеопазването в момента боксува, защото няма цялостна стратегия. Работи се на парче – тук ще обединим, там ще направим сдружение, тази болница ще я продадем, а тази ще я затворим. Заради липсата на цялостна визия здравният министър Петър Москов трябва да си ходи.

Дядо ми е онкоболен и перипетиите, през които минава, за да си набави лекарства и да си направи изследвания, са чудовищни. Като прибавя и безумието на различните доктори, картинката става зловеща. Чул съм изрази като „от площадката нищо не става”, т.е. от човека нищо не става. Единият лекар му казва, че у добре и че няма нужда от лъчетерапия, другият – нещо друго. Това е единият проблем на здравната система, другият е затварянето на болници и малките бюджети, които не стигат дори за заплатите на докторите. Затварят се болници, търсят се възможности да се приватизират, като за сметка на това отварят още и още частни болници. Защо не разделят частното от държавното здравеопазване?! Не може толкова хора да правят частни болници и държавата да ги финансира. Частните болници лекуват по най-скъпите пътеки. Не очаквам от Москов да направи това разделение. Той сля 9 болници, с което доказа, че не цели да се увеличи бюджета на здравеопазването, а да се улесни пазарлъкът с доставчиците и комисионните да станат по-големи. 

 

- Какво да очакваме от „Граждански контрол”...?

- В момента пишем законопроект за промяна на Закона за неправителствените организации. Искаме да ограничим неправителствените организации, финансирани от чужди държави. Много от тези организации се ползват като бухалки срещу автентичното гражданско общество, което бива побеждавано заради липсата на средства. Не трябва обаче да се спират културните и спортните подпомагания отвън. Трябва да бъдат ограничени политическите НПО-та, без значение дали са от Русия или САЩ. Не може лица, които непрекъснато гравитират в общественото пространство, финансирани от чужбина, да стават грантове по смешни проекти, от които вземат стотици долари, евро и левове. Те организират различни мероприятия и настройват общественото мнение.

 

- Ще участвате ли на местните избори?

- Наши членове ще бъдат кандидати за общински съветници. Имах предложение да се кандидатирам като независим кмет в Елин Пелин. Бях подкрепен от доста формации, но прецених, че това не е моята битка в момента. Смятам, че ще съм по-полезен на цялото общество, а не само на един град.

    

- Струва ли си да има референдум за електронно гласуване?

- Референдумът за електронното гласуване не може да се случи в България в момента, само ще се похарчат едни милиони. Няма подготвена система, която да управлява процеса, тя е изключително сложна и прецизна. Няма и толкова специалисти в България, които да създадат тази система. Твърдя това, тъй като професионално се занимавам с информационни технологии 15 години. Освен това не цялото население има необходимата грамотност, за да гласува по този начин. Поради тези причини съм против електронното гласуване.

 

- Как разчитате изваждането на светло на бизнеса на Пеевски?

- Доста хора разчетоха това осветляване като знак за напускане на политиката. Време му е да се оттегли! Ако може и партията, към която принадлежи, да излезе от политиката, ще бъде най-доброто за България. Никой не говори за кръговете около ДПС, а само за кръговете около Пеевски и Доган! Има много фирми на ДПС, които участват в големите обществени поръчки на държавата и главно се занимават със строителство на магистрали.

 

Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 24804 |26.08.2015 Цв. Цветанов пред Фрог: Не съм чул, че КОЙ управлява МВР . 17| 11701 |24.08.2015 Д-р Дечев за Фрог: Фармаиндустрията няма да връща пари, съдът ще я защити . 3| 9622 |07.08.2015 М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори . 0| 11213 |21.07.2015 Людмил Ангелов: Всички българи и децата ни ще плащаме за погрома срещу КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads