Реклама / Ads
4| 9931 |23.04.2018 ИНТЕРВЮ

Арман Бабикян: Арестът на Иванчева е реставрация на кинематографията на Цветанов

.
Арестът на Десислава Иванчева е реставрация на кинематографията на Цветанов, когато беше вътрешен министър. Той си падаше по тези театрални арести и до някаква степен този филм се възстановява. Иначе полицейщината, изразена под формата на натиск, като използване на органи за политическа употреба, не си е тръгвала никога, заяви в интервю за Фрогнюз политологът Арман Бабикян.
 

- Атаките на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов към президента Радев ескалираха по време на КСНС. Какво се цели с тях?


- На проведения Консултативен съвет при президента на 19 април се задълбочи разговорът между Румен Радев и Цветан Цветанов, което е в ущърб на държавата. Техният конфликт е упадъчен. Той може да се тълкува като артилерийска подготовка за бъдещи президентски избори. Цветанов си изпълнява задачата – тя е да се конфронтира с държавния глава, за да може министър-председателят Борисов да застане в позата на добрия умиротворител, който гледа отгоре на нещата.

 

За да може Радев да спре атаките към себе си, трябва да се оборудва с качествен екип. Елементарният анализ показва, че Цветанов не е на неговото ниво, за да провежда публични спорове.

 

- Казахте, че Борисов обича да играе ролята на умиротворител. Сълзите му, пролети по хората с увреждания, умиротворителни ли бяха?

 

- За пореден път артистичният талант на Борисов влезе в употреба. Той има нюх и усещане за това кога гафът, който е допуснат, надминава нивата на търпимост и тръгна със своята сълзлива сценка да замазва това, което подчинените му направиха.  

Когато властта ти е в ръцете, решенията се вземат с действия и политика, а не с емоционални изблици. Позирането на лица, които са в изпълнителната власт, е комично и на моменти е трагикомично.


- Унижението на тези хора не е ли достатъчна причина правителството да си подаде оставката?


- Почти всяка седмица имаме поводи за искане на оставката на кабинета. А както виждате, такива искания няма.

 

- „Реставрация на полицейщината” от ранните години на ГЕРБ ли е начинът на арестуване на кметицата на„Младост” Десислава Иванчева?


- Бих казал, че е реставрация на кинематографията на Цветанов, когато беше вътрешен министър. Той си падаше по тези театрални арести и до някаква степен този филм се възстановява. Иначе полицейщината, изразена под формата на натиск и като използване на органи за политическа употреба, не си е тръгвала никога.

 

Екатерина Захариева защити позицията си за Иванчева, което й прави чест. Цецка Цачева не посмя да говори за това. Нейното неосмеляване сме го виждали и преди в качеството й на председател на НС и на кандидат за президент. Тя е верен войник на партията, която е на власт. Беше компенсирана за загубата си на президентските избори с министерски пост. Едва ли може да очакваме свободният дух да възникне точно в тази личност.

 

Никой не зададе въпроса у нас защо личните данни на над 35 000 българи са използвани от скандалната фирма „Гугъл Аналитик”. Никой не попита тази компания кои са тези 35 000 граждани и за какво техните данни са ползвани. В България нямаше Брекзит, нито се провеждаха американски избори, но очевидно е имало клиент, който е имал нужда да използва тези 35 000 профила.

 

Някой от страна на българската държава има ли намерение да попита кой е клиентът, използвал личния живот на хората? Тези въпроси се задават в американския конгрес, от британското правителство, но не и от българското.  Това говори, че личният живот на хората няма никакво значение у нас. Най-вероятно ще се стигне до отговор, който не е удобен на властта у нас.

 

- Тази седмица станахме свидетели и на други грозни сцени – на  виковете и обидите на заседанието на Националния съвет на СДС.


- СДС отдавна го няма. Някакви хора се занимават с угризките. При СДС няма какво да се случи, там има едни хора, които са по-близки до Борисов и други, които са по-близки до друг клан. Занимават се с оглавяване на угризките, въобразявайки се, че трите букви носят някакъв актив, който е около 1 %. Това е тъжна история, защото СДС е от романтичното начало на демокрацията в Българи, дало своя сериозен принос. Но хората, които видяхме на кадрите по телевизията, не отговарят по никакъв начин на това, което беше СДС. Днес наблюдаваме селски футбол.

 

Още е рано да се каже дали „Демократична България” ще обединят дясното. Ако тези хора от новия проект са решили за трети път да слагат двама митничари да късат пропуските към дясното, вероятно нищо няма да направят. Ако променят формулата, имат възможност да успеят, тъй като десетки хиляди хора имат желание да се случи това. Първият път пропуските ги късаха СДС и ДСБ, втория път партията на Кунева и ДСБ, сега, ако това се случва от Христо Иванов и ген. Атанасов, няма вариант новото обединение да завърши по различен начин.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11269 |18.04.2018 Доц. Иво Инджов: Зрелищният арест на Иванчева прилича на предварително режисиран . 8| 20650 |17.04.2018 Бивш антимафиот пред Фрог: 10% е рекета на данъчните, НАП създаде олигарсите в България . 8| 8798 |15.04.2018 Иван Нейков: В България има резерв от 500 000 работници, а правителството на Борисов ще внася отвън?! . 32| 14868 |14.04.2018 Мажд Алгафари пред Фрог: САЩ играят по нервите на Путин, той няма да реагира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads