Реклама / Ads
4| 24457 |10.11.2016 ИНТЕРВЮ

Асен Бабански пред Фрог: Борисов лъже за „Авионамс”

.
Асен Бабански Източник: Фрогнюз
Премиерът Бойко Борисов излъга в национален ефир, обявявайки, че държавата е собственик на авиационния завод „Авионамс”. Това потвърди прд Фрогнюз изпълнителният директор на „Хедж Инвестмънтс България” Асен Бабански.
 

По думите му компанията продължава да е собственик на 99% от акциите на завода, въпреки че още през август премиерът заяви, че държавата го е придобила на цена от 29 млн. лв.

 

„Лесно може да се провери в търговския регистър кой е собственик на завода. Аз обжалвам търга на частния съдебен изпълнител Стоян Якимов пред Софийски градски съд, затова и докато тече делото промяна на собствеността не може да има”, заяви пред сайта ни Бабански. По думите му сериозните опити държавата да поеме контрол върху завода се дължат на сключена стратегическа поръчка с НАТО за ремонт на вертолети, стойността на която повишава сериозно цената на завода.

 

Ето какво още разкри пред екипа ни Асен Бабански:



- Г-н Бабански, вчера в свое телевизионно участие премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата е собственик на авиозавода „Авионамс”. Истина ли е това?

- Не. Не истина. Има съдебен процес, по който се опитва да го придобие, но не и по начина, по който са тръгнали. Аз обжалвам публичната продан на собственика „Хедж инвестмънтс България” АД, която е собственик на 99.9% от акциите на Авионамс. Обжалва се процедурата за публичната продажба от частен съдебен изпълнител Стоян Якимов заради допуснати процедурни нарушения.

 

-Кой е във владение на самия завод в момента – „Хедж Инвестмънтс” или държавата?

- Разбира се, че „Хедж Инвестмънтс”. Подобно твърдение лесно може да се провери в Търговския регистър. Заводът продължава да си функционира както и преди това, въпреки всички затруднения, които има от финансова гледна точка.

 

- Защо още през август премиерът Борисов заяви, че държавата е 100% собственик на този завод на цена от 29 млн. лв?

- Вероятно, както и във вчерашното му интервю, така и в предишната му декларация, е бил заблуден от своите съветници и най-вече юридическите такива. Практически вчерашното му изказване, както и предходното такова от месец август, могат да се окачествят като лъжа. Много сериозно го заблуждават, но причините не са ми известни.

 

-  Според пазарната оценка на изпълнителното дело, стойността на акциите на „Авионамс” е 38 594 857 лв. Обявената от съдебния изпълбнител цена е близо 29 млн. лв. Къде се губи тази разлика?

- Този въпрос най-добре да бъде зададен на частния съдебен изпълнител. Един от фактите, които ние излагаме в своята жалба, е именно цената. Нали разбирате, че тя се договаря между продавача и купувача. За мен цената от 29 млн. лв е абсолютно нереална.

 

- Каква е реалната цена на тези акции?

- За мен реалната цена е не по-малко от 20-22 млн. евро, а в момента може и повече. Ще ви кажа защо. Едно е да се оценяват дълготрайни материални активи, а съвсем друго и като бизнес. В момента заводът изпълнява много голям договор с НАТО за ремонт на натовски вертолети.

Цената бих я определил на доста повече – близо до това, което заяви вчера премиера, обявявайки цена от около 70 млн. лв. Аз нямам нищо против държавата да купи този завод, да дадат тези 70 млн. лв., за да се изчистят дълговете на „Хедж Инвестмънтс” към КТБ, респективно Фонда за гарантиране на влоговете.

Но аз вече не знам кой какво предлага, след като вчера премиерът обяви, че е платил тези 70 млн. лв. Но за какво и на кого, не става ясно. Какво правно основание има за подобно твърдение? Как е извършена продажбата, след като това е предмет на дела в софийски градски и софийски апелативен съд?

 

- Заводът е бил приватизиран през 2012 г. по време на първия мандат на ГЕРБ и Борисов. Каква е причината държавата да не иска завода преди 4 години, а да го прави днес?

- Точно така, справката ви е правилна. Единствената логика, която аз намирам, е подписването на този стратегически договор с НАТО. Той не е подписан вчера или онзи ден, или пък лятото, когато дойде първото изказване на Борисов за държавното придобиване на „Авионамс”. Договорът е подписан още през миналата година, още през месец май. Тоест не това, че се обявява, че заводът е държавен, е спечелило поръчката.

 

- На каква стойност са инвестициите, които „Хедж Инвестмънтс” е направила след 2012 г., когато е придобила завода?

- Заводът не само е модернизиран, но в един момент бе изваден от калта. Не бяха плащани заплати с години на работещите там над 250 човека. Сигурно са над 30-40 млн. евро инвестициите под формата на модернизация, заплащане на стари дългове от заплати и осигуровки.

 

Искам да ви обърна внимание на това как се национализира частен завод през 21 век. Обявен за публичен победител от търга на частния съдебен изпълнител Якимов е „Държавната консолидационна компания”, на която е осигурено финансиране от Българската банка за развитие. Разбирате, че това е прехвърляне от единия джоб в другия.

 

Интересно ми е, дали след обявяването на т.нар. национализация кой подписва договорите от името на завода? Държавата ли го прави, с какво право? За мен основното, което трябва да подчертая, е че заводът принадлежи на „Хедж Инвестмънтс”, тя е мажоритарния собственик, делата по публичната продан на акциите на компанията са все още в съдебна фаза, затова всякакви твърдения и инсинуации, че държавата си го е прибрала, са неверни.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4926 |10.11.2016 Адина Саве за Фрог: Изборите и референдумът се окрадоха . 2| 7502 |10.11.2016 Предизборно Фрогоко: Борисов - Ламята: Две на едно за премиера . 1| 6016 |10.11.2016 Р. Леонидов за Фрог: Прокуратурата е политически чук, който пада върху черепа на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads