Реклама / Ads
2| 11703 |21.09.2017 ИНТЕРВЮ

Атанас Атанасов: Чайка дойде заради „Магнитски”

.
Главният прокурор на Русия Юрий Чайка дойде заради закона „Магнитски”. Това каза пред Фрог нюз лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Ето какво още сподели той:
 

- Г-н Атанасов, протестиращи работници от оръжейния завод „Емко” поискаха пред парламента в сряда оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов заради отнетия лиценз. Той ли е отговорен за проблемите във ВПК?

-Това е едностранчив поглед върху цялостният проблем. Нека да разгледаме комплексно нещата. На практика имаме коордонирана операция на „държавата” за овладяване на цял бизнес отрасъл. Искам да обоснова защо фиксацията върху Емил Караниколов е едностранчива. Междуведомственият съвет към МС отне лиценза на „Емко” за външно-търговска дейност. Тук има няколко важни акцента. Първо-този междуведомствен съвет се председателства от Красимир Каракачанов, който е вицепремиер и министър Емил Караниколов. Кой е с по-висок ранг от двамата?! Първият все пак е вицепремиер. Значи Каракачанов е част от тази координирана операция. След това-образувано е дело от прокуратурата срещу ръководството на „Дунарит”. От публичната информация, която излиза се вижда, че обвинението е съшито с бели конци. И това е пак част от тази координирана операция. Отделно от това са започнали да се налагат запори от КОНПИ. И не на последно място имаме някакви действия на служба КОС в МВР. Те извършват проверки в складовете за съхранение на боеприпасите. Вчера главният секретар на МВР Младен Маринов обясни това. Така се разбра, че и той е част от тази операция на „държавата”. Има нещо изключително важно, което трябва да подчертая. Казват, че имало нарушение при съхраняването на боеприпаси, а е отнет лиценза за външна търговия на дружеството. Искам да кажа, че междуведомственият съвет се занимава с два основни въпроса. Той дава и отнема лицензи за производство на стоки с двойна употреба, както и дава, и отнема лиценза за търговия с такива стоки. Защо след като има нарушения при съхранението, не се отнеме лиценза за производство, а само за външна търговия.

 

- Какво е вашето обяснение?

- Защото, ако отнемат лиценза за производство, управлаващите ще се конфронтират директно с работниците. Сега, отнемайки лиценза за външна търговия, на практика се опитват да приберат печалбата. Вижда се колко хора са замесени в тази история с „Емко”. Най-важното е, че министър-председателят излиза публично в интервю, защитава министъра си и обяснява, че държавата провежда операция за премахване на посредниците между държавните фирми от ВПК. Т.е . защо изобщо се занимаваме с Караниколов, след като операцията очевидно е санкционирана от Борисов?!

- Каква е крайната цел на тази операция?

- Държавата иска да ликвидира един частен бизнес или да го пренасочи. Тук има един изключително важен политически въпрос. БСП твърдят, че са опозиция в парламента. Казват, че имаме „завладяна” държава. В случая с „Дунарит” и „Емко” имаме координирани действия на редица държавни органи, под покровителството на премиера, и няма никаква реакция. Защо БСП не внесат вот на недоверие при това положение?

- Все повече политически анализатори смятат, че БСП и ГЕРБ действат съгласувано в някои моменти.  Вие имате ли такова усещане?

       

- Тук изобщо не говорим за усещане. Това е очевидно. Парламентарната квота на ВСС беше спазарена между партиите в парламента на квоти-4 за ГЕРБ, 3 за БСП, 2 за патриоти и 2 за ДПС. Да не влизам в детайли, защото предложенията на патриотите май са на ДПС. За мен най-важната задача на кликата около Бойко Борисов при тази конфигурация на парламента се състоеше в това да се конструира такъв ВСС, който през следващият мандат да избере бъдещият Сотир Цацаров. Т. е да се създаде такъв инструмент, с който Борисов отново да си избере следващият главен прокурор. Не за друго, а за да му гарантира безнаказаност. От тази гледна точка, тези които неформално управляват държавата, изпълниха най-важната задача-да си гарантират запазване на статуквото в съдебната власт. За съжаление тези, които твърдят, че са опозиция в парламента, участват в този сценарий и го обслужват. Опозицията в парламента си е абсолютно казионна. Тя се договаря с управляващите. Борисов твърди, че той представлява десните хора. Само, че през 2014 г., а след това и през 2017 г., веднага след парламентарните избори, предложи коалиция първо на БСП. Михаил Миков публично каза, че през 2014 година с него са били водени такива преговори. И след като е отказал, се конструира коалицията с РБ. Сега Георги Гергов също призна, че е имало договорки между ГЕРБ и БСП. И едва след като не са се разбрали, е направено правителство с патриотите.

 

- Прави впечатление, че при почти всяка медийна изява Бойко Борисов не пропуска да каже, че няма нищо общо с депутата от ДПС Дилян Пеевски. Премиерът дори ни увери, че няма бизнес в България. Вие повярвахте ли му?


- Ние не можем да разберем дали Делян Пеевски има бизнес тук, защото най-важните бизнес играчи са офшорки. Можем само да имаме подозрения или съмнения. Но не е въпросът в персоната на този или онзи. Важен е въпросът кой представлява властта. Тя се представлява от министър-председателя Бойко Борисов. И той е човекът, който във властта защитава интересите на олигархичните кръгове. А те имат различни лица и имена. Не са чак толкова много. Отговорността се носи от тези, които са избрани във властта.


- Разбра се, че наскоро Пеевски е наел скъпоструваща адвокатска кантора, за да го защитава от закона „Магнитски”. Да не  се е уплашил, че дългата ръка на закона може да стигне и до него?

 

- За съжаление показва нещо съвсем друго. А то е, че има неспособност на българските институции да прилагат закона еднакво спрямо всички. За това през последните 130-140 години ние разчитаме някой отвън да ни реши проблемите. Американският посланик е сравнително мълчалив човек и рядко казва публично каквото и да било. Наскоро в едно интервю той призна много важни неща. И това са, че казусът КТБ е проблем на българското и американско правосъдие, както и че президентът Доналд Тръмп подробно е информиран по казуса КТБ. Така, че явно битката се изнася там, защото българските институции са „завладяни”. Явно ще разчитаме пак някой отвън да бъде справедлив за това, което се случва тук. Жалко е за държавата ни.

- Мислите ли, че мафията безнадеждно е окупирала държавата? 

- Няма нищо вечно и безнадеждно. Сигурен съм, че има сили, които искат да възтържествува справедливостта и ще се борят за това. Въпросът е да бъдат убедени избирателите в истината, а не да се заблуждават.

- Каква ще е съдбата на десните избиратели, ще могат ли да разчитат на общ десен проект?

- Бях избран за председател на „Демократи за силна България”. Правил съм анализ с участието на органите на партията. Дали сме си сметка, че десните избиратели бяха тежко разочаровани на последните избори за това, че не бяхме единни, за това, че се явихме разпокъсани на изборите и по този начин десницата не беше представена в парламента. Нашата задача е да отговорим на обществените очаквания и да създадем мощен съюз, който да стане автентична алтернатива на модела на управление на Борисов. Защото в парламента в момента има казионна опозиция, която се договаря. Голяма е нуждата от истинска алтернатива. Няма да оглася с кого се срещаме и къде се виждаме в момента. Когато има резултат, ще го обявим. Обещавам това да е по-скоро.

 

- Преди дни с „Да, България” поискахте от шефа на парламента да разнищи информацията на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, че има хора, които са подслушвани незаконно. Какви са очакванията ви?


- Това не е първата ни обща позиция с „Да България”. Въпросът със злоупотребата със СРС-та е изключително важна тема. Съгласно чл. 1 от Конституцията на България, ние сме Република с парламентарно управление. Парламентът е висш орган на държавната власт и на първо място той трябва да реагира като институция при всяко едно грубо нарушение на конституционно защитените права и свободи на гражданите.

- Той не трябваше ли да реагира веднага след сигнала на Рашков?

- Да, трябваше да има реакция, а не ние да ги подканяме. Това е един от ракурсите, който показва нещо много нелицеприятно. И той е, че в България, включително и парламентът, не е на нужната висота. Ние сме длъжни да поискаме реакция от него. Ако не се реагира, това ще е поредното доказателство, че парламентът е тежко неглижиран. Ще ви припомня отношението на Бойко Борисов към парламента. Той казваше, че депутатите са безделници. Но все пак ние имаме право на очаквания. Шефът на Националното бюро за контрол на СРС-та-орган, който се избира пряко от парламента, излезе и каза, че има тежка злоупотреба при подслушването на политици, магистрати и журналисти. Уточни, че събираната информация е използвана за шантаж. Излиза, че е по-страшно дори от „Дунарит” и „Емко”. Това показва механизми за изнудване на хора на възлови позиции. След изменението на НПК и закона за СРС, магистрати могат да бъдат подслушвани само по искане на 5 човека в държавата –на апелативните прокурори. А те са пряко подчинени на главния прокурор. Лошото е, че светът много добре знае за какво става дума. Добре са информирани, но не сме им първа грижа. Виждате, че  целият ЕС има  тежки проблеми. Поради тази причина над България летят „Чайки” и „Гларуси”.

 

-  Вие разбрахте ли защо главният прокурор  Юрий Чайка дойде на посещение у нас?

 

-  Не се и съмнявам, че Чайка дойде заради „Магнитски”. 

 

Интервю на Катя Илиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11501 |19.09.2017 Атанас Русев: Министър Нено Димов е срам за правителството, да си ходи . 6| 17292 |11.08.2017 Георги Георгиев: Властта трепери от закона „Магнитски” . 6| 20977 |10.08.2017 Огнян Гърков: Циганите харесват България заради примирението до мазохизъм на българина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads