Реклама / Ads
1| 6377 |23.04.2007 ИНТЕРВЮ

Атанас Щерев:Касовата и пазарната цена на една операция са различни

.
Случаят с д-р Пернишки е плод на това, че не са регламентирани доплащанията в болниците. В Закона за здравното осигуряване е записано, че чрез бюджета на НЗОК всичко е заплатено и не е необходимо допълнително заплащане. Това е една лъжа.
 
- Г-н Щерев, Конституционният съд постанови, че бюджетът на Здравната каса е противоконституционен. Какво следва оттук нататък?
- В случая няма уредба по Закона за здравното осигуряване, по която да се сключват договорите. Затова трябва да бъде внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. Такава е практиката. Трябва да се спази процедурата. Това може да стане по три начина. Единият е да се приемат пак разпоредбите, които бяха гласувани на две четения от НС през декември миналата година. Става дума за предложенията, внесени от мен и доц. Борислав Китов. Втората възможност е да се прегласува противоконституционният (гласуван на трето четене) текст, но като се спазят правилата на НС за две гласувания с нов проектозакон. Третата възможност е да се намери компромисен вариант между цитираните по-горе решения. Нашето предложиние с доц. Китов възстановява договорното начало във вида му преди декември 2006 г. Договарянето да става при съгласуване на условията от страна на НЗОК и съсловните организации. Ако не се подпише нов Национален рамков договор, то тогава започва да функционира старият рамков договор със съответна индексация, тъй като средствата за здравеопазване непрекъснато растат. Но само при подписан нов рамков договор могат да бъдат използвани новите пари. Така и двете страни имат изгодата да се подпише рамков договор на всяка цена. В другия случай, ако не се подпише рамков договор, касата еднолично обявява условията, цените и обемите. Затова тя никога няма изгода да се подпише рамков договор, тъй като законът й дава право да го обяви едностранно. Така че тук конфликтът е много голям. Лекарският и зъболекарският съюзи, разбира се, че ще излязат с обратни мерки, за да могат да защитят своите интереси. Те имат възможност за това и така конфликтът ще се разрастне. Според мен трябва да се водят преговори между Министерството на здравеопазването и касата от една страна и съсловните организации от друга, за да се намери едно компромисно решение, което не изключва участието на съсловните организации в този процес.
- Но до този момент не е намерено такова решение. Каква е гаранцията, че в бъдеще то е постижимо?
- Да, до този момент не е намерено такова решение. Подобно решение трябва да бъде гласувано в пленарна зала. Но няма единно становище в управляващата коалиция. Ще продължават да се водят преговори по тези въпроси. Управлението в коалиция е трудно. Трябва да се проявява разум, да се правят компромиси в името на националните цели.
- Не трябва ли обаче да се побърза с тези преговори, защото в момента ситуацията е абсурдна?
- Така е, тези преговори трябва да се водят максимално бързо. И да се намери съответното бързо решение.
- А как ще се обслужват сега пациентите?
- Няма да спре процесът на лечение на пациентите. Това е абсолютно сигурно. Болниците и лекарите ще си получат възнагражденията със задна дата. Въпросът е какви ще са?
- В тази връзка ще коментирате ли случая с д-р Пернишки от „Пирогов”?
- Случаят с д-р Пернишки е плод на това, че не са регламентирани доплащанията в болниците. Много пъти съм казвал, че тази практика „дал” или „взел” не е добра. Защото двете страни дават различни обяснения. Според едната страна е рекет, а според другата страна това е скалъпена история. Не съм аз този, който ще съди за какво става въпрос. Но доплащанията във всяка болница са ежедневие. Твърдя, че законът и касата имат най-голяма вина за сегашната ситуация. Защото в Закона за здравното осигуряване е записано, че чрез бюджета на НЗОК всичко е заплатено и не е необходимо допълнително заплащане. Това е една лъжа. И след като това не е вярно, оттук нататък следват редица други неща. Затова едниственото, което мога да кажа е, че трябва да се регламентират доплащанията. За това НДСВ настоява вече повече от година.
- Кой оценява колко всъщност струва една операция?
- За операциите има т.нар. касова цена. Тя се формулира на базата на здравната вноска, на субсидията за хора, за които държавата плаща в НЗОК. По този начин се формира бюджет на касата. За тази година той е 1,3 млн. лв. От този бюджет (чрез преговори с различни специалисти) се правят съотношения по различни специалности, болестни единици и случаи по колко лева се заплаща една операция. Това формира т.нар. касова цена. Касовата цена е част от реалната цена, която се заплаща. Например, касата заплаща за едно раждане 400 лв. и за едно новородено 100 лв, защото според чиновниците там няма нищо особено в едно раждане. Но при едно нормално раждане, първо, участват 10 души персонал, т.е. на всеки от тях трябва да се плати по нещо. Освен това се използват лекарства, консумативи, има и усложнения, има капиталови разходи, има непреки разходи...400 лв. никога не могат да стигнат за издръжка на заведението при едно нормално раждане. Ето ви един конфликт. Пазарната цена за едно раждане в частни заведения е между 900 и 1600 лв. Хората я плащат тази цена. Отиват в частните болници и си доплащат над това, което отпуска касата. Това означава, че се е формирала пазарна цена. Само че в различните болници тя е различна и всеки пациент може да избере къде да отиде в зависимост от това какви условия се предлагат за съответната медицинска помощ. Защото ако една частна болница извика специалист, който примерно е с някаква субспециалност, направената от него операция може да му бъде платена 100-150 лв. Ако обаче това е специалист, който непрекъснато е зает с операции (имаме български специалисти, които оперират в чужбина и са с изключително ниво на компетентност) той няма да дойде да оперира за 150 лв. Може би ще трябва да му се платят 400, 500, защо не и 1000 лв. за една операция. На второ място, има значение дали се оперира с обикновените инструменти. Тогава операцията ще има една цена. Но ако се работи с лазерен елактронож, с операционен транзюсер с ултразвук, операцията ще струва много повече. Затова са различни цените на операциите – в зависимост от това каква апаратура се използва, какви са условията в болницата, каква е квалификацията на съответния специалист.
- Не е ли възможно касата да заплаща реалната цена на една операция?
- Изключено е, защото касата има ограничен бюджет. Тя определя касовата цена. Така е в цяла Европа. Касовата цена е различна от тази, която се плаща на пазара. И навсякъде без изключение се доплаща, но това е регламентирано, за разлика от ситуацията у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3181 |19.04.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Израел казва на Иран - "можем да ударим ядрената ви програма". Русия е агресивна и срещу България . 14| 7055 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6609 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз . 3| 3233 |17.04.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Никога пропагандата не върви просто така, винаги след нея идват танкове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads