Реклама / Ads
20| 19410 |08.02.2018 ИНТЕРВЮ

Б. Атанасов пред Фрог: Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е участвал в пазарлъци, Цацаров го гали по главата

.
Следователият Бойко Атанасов
Председателят на спецпрокуратурата Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Това се е случвало пред очите ми. Това каза пред Фрог нюз следователят Бойко Атанасов. Ето какво още разкри той:
 

- Г-н Атанасов, организация БОЕЦ поиска да ви бъде назначена охрана от НСО заради разкритията които години наред правите, свързани с безобразията в съдебната власт. Чувствате ли се застрашен?


- През 2010-2011 г. са ми отправяли заплахи. Бяха от рода на това, че може нещо служебно да ми се случи. В същото време, обаче са ми предлагали и кариерно израстване. Ставаше дума да оглавя районната прокуратура в Кюстендил. Разбира се, че отказах. През 2016 г. публично казах, че в прокуратурата и следствието има шпицкоманда. След това ми откраднаха колата. Преки заплахи не съм имал, но е ясно, че ако иска някой да навреди на някого, той не го предупреждава. Имало е намеци, че ще имам неприятности. След едно интервю бях преместен в икономическия отдел на следствието. Затрупаха ме с толкова много дела, че физически няма как един човек да се справи. Даваха ми се по три дела в секунда, образно казано. Обжалвах пред съда незаконното разпределение на делата в прокуратурата. Стигна се до там, че по т. нар. дело „Кюлчетата” си бях направил отвод. Наблюдаващ прокурор тогава беше Иван Гешев, сега председател на спецпрокуратурата.  Вместо да ме отведат по делото, бях отстранен, като ми беше образувана дисциплинарна проверка, за да бъда наказан.

 

- Каква беше целта?


- Трябваше да си мълча, че кюлчетата са върнати на разследваните лица. Ставаше дума за организирана престъпна група. Делото така или иначе не ми беше дадено. Официално не съм бил следовател по това дело. Неофициално съм имал само едни протокол за избор. Подробности за него научих от медиите. От изявленията на тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов разбрах, че уличените в престъпление са обръщали печалбите от престъпната дейност в кюлчета и нумизматични предмети. Научих също така, че като обвиняеми са били привлечени бушони- главно малоимотни, на които нищо не може да се вземе.

 

- Защо при подобни разследвания, не се стига до реалните виновници, а го отнасят именно такива бушони?


 - Защото същите тези хора разполагат с огромен финансов ресурс. Те си купуват правосъдие. То не е и скъпо. Проблемът е във ВКП и хората, приближени около главния прокурор - било то предишен или настоящ. Има едни „бранители” в Инспектората, които дават указания как да се разследват такива дела. Те определят и сменят прокурорите. Тези авгиеви обори са по руски образец и руската прокуратура. За това и сътрудничеството между Сотир Цацаров и колегата му от Русия Чайка е много голямо. Действат по един и същи тертип.

- В такъв случай да не се надяваме на „светлина в тунела”?


- Ще има оправия, но това няма да се случи през следващите 10-15 години.

- Защо шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е сезирал дисциплинарната комисия на ВСС за ваши медийни изяви? Да не би да има личен мотив?


- Допускам, че на Гешев му е било наредено от главния прокурор Сотир Цацаров да сезира дисциплинарната комисия. Цацаров вероятно не е допускал, че аз мога да имам толкова много неща за Иван Гешев. Видимо е, че главният прокурор разполага с една стегната машина от юристи, която може да се саморазправя с всеки. В момента се прави всичко възможно, за да бъда унищожен.

- Какво толкова имате за Гешев?


- Иван Гешев има защо да се притеснява от мен. Той много добре знае в какви пазарлъци е участвал. Аз съм присъствал на тях. Става въпрос за делото „Недосегаемите”. Това дело е приключило със съдебно решение и мога да го коментирам. С престъпната група се сключи споразумение. Прокурорът Гешев беше вкаран по това дело като трети прокурор от небезизвестния бивш зам.-градски прокурор Роман Василев. По делото най-общо казано преминаха всички престъпни групи, които са извършвали данъчни престъпления в страната. Хванаха се всички разклонения на тези, които обслужваха олигарсите в държавата. Става дума за това, че беше разкрита схемата, по която се укриват големи данъци.

- За кои олигарси става дума?


- За всички. Те са политически обвързани и финансово мощни. От това дело можеше да се проследи как едни хора са станали милиардери. В крайна сметка делото беше прекратено със сключване на споразумение. Лидерът на групата получи ефективна присъда от 2,5 г, а другите обвиняеми условни присъди. Толкоз. А тези олигарси не са плащали нито корпоративен данък, нито ДДС.

- В какъв размер е щетата, която е нанесена на държавата?

 

- Само по това дело ставаше дума за кражба на над 5 млрд. лв. След като се сключиха споразуменията с „Недосегаемите”, Иван Гешев спечели конкурс за СГП. Беше класиран на първо място. Четвъртата прокурорка по „Недосегаемите”, която прекрати за много хора делото, спечели пак конкурс за СГП, класирайки се отново на първо място. Тя идва от Пловдив. Тези хора се развиват. Тя сега е командирована от Цацаров в апелативна прокуратура. Гешев пък оглави спецпрокуратурата. Както се казва-безплатен обяд няма.

- Като виждате какво се случва, не се ли обезкуражавате?


- Има една кюстендилска поговорка, която гласи: Лукът, колкото повече го газиш, толкова по-хубав става”. Аз съм от Кюстендил. Голяма част от колегите ми са предупредени да не контактуват с мен. Не за първи път съм поставен в изолация. Винаги, когато давам изявления, ми се случват неща, които не са много приятни.

- Дайте пример?


- Разлепвали са мои некролози около следствието. Приех го за нормално. Правя всичко възможно ръководството на прокуратурата да не ми влияе на работата. За мен е важно, че съпругата ми ме подкрепя. Майка ми ме обвинява, че се самоунищожавам. До известна степен се чувствам така, но не мога да спра. Много често дори си казвам: Дано враговете ми постигнат успех и да ме откажат. Това може би ще спаси живота ми.

- Ваши колеги са споделяли същите неща, но не намират смелост да излязат като вас и открито да го заявят. Каква е причината?


- Колегите си мълчат заради комфорта, който имат. Не искат да го изгубят. Сега казват, че били пресекли контрабандата. Не съм чул, обаче премиерът Бойко Борисов да каже колко е е несъбрания ДДС. Той нали е мъжкар, нека да не мълчи. Да излезе и да го каже открито. Защо не го направи?! Нито една политическа партия не се интересува от това. Всички знаем, че големите фирми се притежават от определен кръг хора, известни като олигарси.

 

- Според вас колко е несъбрания ДДС?


- Става дума за милиарди, но колко са, не е ясно. Тези пари не са платени на държавата. А ние теглим заеми. Някой очевидно иска да превърне държавата в бездънна яма. И успешно се справя.

 

- От примера за „Недосегаемите”, пък и от други случаи излиза, че прокуратурата действа избирателно.


- Прокуратурата, дори когато е сезирана писмено, не взима отношение. В момента съм подал 4 сигнала, един от които срещу Цацаров. Става дума престъпление срещу правосъдието- осуетяване на наказателно производство за моето незаконно подслушване. То е направено от длъжностни лица, разрешено е от некомпетентен орган.

 

- Коя служба е искала да ви подслушва?


- ГДБОП. Това е станало през 2011 година. Председателят на Софийски окръжен съд е разписал искането. Подслушван съм 2 месеца. В резултат на това са установени действия на Иван Гешев, които касаят пазарлъците с „Недосегаемите”.

 

- Да не искате да кажете, че са научили как Иван Гешев се договаря?


- Точно така. И с това е била запозната Стефка Мулячка от НСлС. Тя е следовател по делото, по което са били подслушвани още две колежки от следствието. С тях сме били в екип по множество дела. Обратно на всякаква логика, е имало дори предложение за нашето задържане. Искали са да ни елиминират изцяло.

 

- Защо са ви подслушвали?


- Шпионирали са ме, за да вземат контрамерки срещу мен. Трябвало е да бъда неутрализиран, за да не пиша материали срещу Иван Гешев. Тогава пуснах сигнал до Инспектората на ВСС и забележете- той се падна при тъста на Делян Пеевски- Васил Петров. Именно тогава бях отстранен от отделените материали по делото „Недосегаемите”.

 

- Интересно кой е поел въпросното дело?


- Отиде при Любо Георгиев, който е близък до бившия шеф на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. След това делото беше прекратено.

 

- Получихте ли отговор на сигналите, които сте завели?


- Не. А чакам от 28 юни 2017 година.

- Какво стана с информацията за Иван Гешев от СРС-та срещу вас?


- Наблюдаващият прокурор, който експлоатираше СРС-та срещу мен, седеше срещу бюрото на Иван Гешев. Двамата бяха в една стая по това време. Предполагам, че тези СРС-та са отишли и на неговото бюро. Елементарно е. Системата е ясна-един кръг на свинските черва. Стефка Мулячка сега ме проверява за уронване престижа на съдебната власт. Тя е инспектор , който следи как ще бъда наказан. Част от нещата на нея са й известни като следовател по делото, по което са били експлоатирани СРС-та срещу мен.

 

- Дисциплинарната комисия към ВСС се занимава с вас. Срещате ли разбиране?

 

Не. Доказателства съм представил само аз. Сред тя има едно решение на СГС, в което Иван Гешев, наравно с адвокат и обвиняем, молят да се измени мярката „задържане под стража” в по-лека. Всички се молят-и адвокатът се моли, и прокурорът се моли. Всички дружно искат лидерът на престъпната група да излезе от ареста. И той от своя страна също се моли. И съдията безутешен казва: „Добре”.

- Много ли е силен този шеф на организирана престъпна група,  за който казвате, че се моли?


- Беше голям. По това дело минаха много престъпни групи и хора, които са свързани със сериозен политически гръб.

 

- Преди време Бойко Борисов каза, че папата го гали по главата. Кой гали по главата Иван Гешев?


- Сотир Цацаров.

- А него?


- През 2013 г. изтекоха едни СРС-та от Банкя. Там основният въпрос беше: Кой избра Цацаров. Отговорът беше: Ти си го избра. Борисов е човекът, който в момента контролира прокуратурата. Ние нямаме независима прокуратура. За това тя не разследва корупция. Корупцията е във властта и в МС. Тя не е на Женския пазар. Борисов „държи” ВСС с политическата квота. Същото се отнася и за Инспектората, който проверява как функционира съдебната власт. Когато възникне проблем, политиците казват къде да се настъпи и къде не.

 

- Не искате ли да се махнете изобщо от съдебната власт?


 - Много пъти ми е идвало до гуша. Искало ми се е да напусна. Веднъж съм го правил. Но да коленича-не мога. На мен не ми е останало нищо друго, освен достойнството. Ако се махна, знам, че трябва веднага да напусна страната.

 

- Защо?


- Защото до петия ден ще бъда ликвидиран заради въпроса, който поставям за размера на несъбрания ДДС от държавата.

 

Интервю на Катя Илиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 14900 |22.01.2018 Стефан Солаков: Бате Бойко се държи като благодетел - щял да протежира Турция пред Европа?! . 21| 16459 |19.01.2018 Елена Йончева пред ”Фрог”: Управлението на ГЕРБ генерира корупция . 7| 12393 |27.12.2017 М. Андреев: Шефът на комисията за контрол на службите е като трепетлика пред Борисов . 5| 8291 |14.12.2017 Захаринка Истаткова: Позор пред света е да хвърляш яйца срещу иконата Ваня Рибчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads