Реклама / Ads
1| 20938 |11.04.2017 ИНТЕРВЮ

Авторите на „Кървавото писмо”: Докладът на КОНПИ е верен сбор от неверни данни, страшно е

.
Шефът на КОНПИ Пламен Георгиев
Поредният доклад на КОНПИ е верен сбор от неверни данни. Това казаха пред Фрог нюз няколко юристи, които стоят зад т. нар. Кърваво писмо за дейността на Комисията за отнемане на умищество, придобито по престъпен начин /КОНПИ/. Ето какви скандални неща разкриха още те:
 

- Като юристи, вие написахте  т. нар. Кърваво писмо, в което разкривате, че КОНПИ е надут балон и годишните отчети за взетите имоти от бандити нямат нищо общо с реалността. Веднага след това, за да ви обори,  шефът на Комисията Пламен Георгиев публикува новия отчет. От него се вижда, че нещата са много добре. Това така ли е? 

- В предаването на Люба Кулезич „Честно казано”, излъчено директно в ефира на BiTelevision на 09.04.2017 г. се оказа, че „председателят” е имал цели три медийни изяви през отминалата седмица и не отговарял на анонимни писма. Оказа се също така, че т.н. „Кърваво писмо”, свързано с дейността на КОНПИ съвсем не е анонимно, а в ефир застана с лицето си един от авторите на това потресаващо писмо. Човекът застана смело пред камерите и с името си. Потвърди изнесеното в писмото, както и го допълни с нови факти. Не само го направи, но и поиска и дебат с г-н Пламен Георгиев, като подчерта, че разполага с факти.

 

- Той съгласи ли се на такъв дебат?

-  Чакаме с интерес, каква ще е реакцията за така „хвърлената ръкавица”. Сред всички онези, които прочетоха безпрецедентното писмо основателно възникна един въпрос. Защо мълчи г-н Пламен Георгиев и КОНПИ? Защо не сложи тези „самозванци” на място, като ги обори по всичко представено от тях? Всички се питаме защо и кога? Оказва се, че явно г-н Пламен Георгиев им отговори в три  медийни изяви само за седмица. Извади „асото” от ръкава и разтръби поредния си Годишен доклад до народното събрание, публикуван на сайта на КОНПИ. С благонравен тон за пореден път обобщи информацията за дейността на Комисията и дори на два пъти похвали водещия за много добрите въпроси, които се задават. През камерите  г-н Пламен Георгиев отсече: „ Комисията вече работи”. Оказа се, че с помоща на авторите на писмото и чрез събраната от тях и обобщена информация за делата по години, която вече ни бе предоставена с „Кървавато писмо”, много лесно установихме истината за поредните подвизи на г-н Пламен Георгиев. Като пропуснем частта от доклада, в която се описват правните рамки на Комисията, персонала и обучението му достигаме до страница 14 и 15. Там установяваме, че Комисията е отнела незаконно имущество през 2016 г. за 16 874 445 лева по заведените искове по отменения ЗОПДИППД / Закон за отнемане в полза на държавата на имущество придобито от престъпна дейност / по 31 дела. С помоща на сайта ва ВСС / Висш съдебен съвет / проверихме и обобщихме следната информация за 27 дела / Вж. Таблица 1 /.

 

- И какво се оказва?

- Оказва се, че Комисията е отнела незаконно придобито имущество от Иван Солаков за 5 391 990 лева. Отнета е дискотека и механа в гр. Обзор, а както казва г-н Георгиев, най-голямата дискотека на Балканския полуостров с 6000 места, както и ферма за щрауси и различно фабрично оборудване. С помоща Google може да намерите информация за това, че видно от публикация в сайта на „Флагман” от 13.10.2011 г. със заглавие – „ Прокредит Банк продава дискотеката на щраусовъда Иван Солаков”, т.е. Комисията е отнела ипотекиран в полза на банка недвижим имот. Иначе казано, Държавата ще трябва да изчака реда си, тъй като преди нея са претенциите на банката и едва след, като тя бъде удовлетворена по главниците, лихвите и разноските по съдебното изпълнение, евентуално може да остане нещо и за бюджета.

 

- А дали ще остане нещо за държавата?

- Не е ясно. Ясно е само това, че през 2016 г., г-н Пламен Георгиев е отнел повече от 5,3 милиона, но на хартия. Тази сума дълго време ще си остане само статистическа величина, без реално отражение в бюджета на България.

Отнето е недвижимо имущество и от Лино Федере Тонан. Похвално, така е, но при прост прочит на решението на Апелативен съд Пловдив по гражданско дело № 516/2015 г. се вижда, че са отнети дяловете на „Вера Фурс” ООД и „Арка” ООД. След проверка в Търговски регистър се установява, че Лино Тонан е съдружник в капитала на „Арка” ООД с 6% участие. За последно дружеството е публикувало своя Годишен финансов отчет за 2012 г., от който е видно, че има задължения за 352 х.лв. Дяловото му участие във „Вера Фурс” ООД е над 51 % и контролиращо, но пък не са публикувани ГФО.

 

- Ами и ако там има натрупани задължения? Отнетите дялове капитала на цитираните дружества дали носят полза на държават или пък загуба?

- Това ще разберат назначените представители на Държават в тези дружества. От 2012 г. до 2016 г. е възможно да са натрупани още дългове, тъй като запорите на дяловете не преустановяват дейността на дружеството. Възниква отново проблема с различното прилагане на закона. В едни случай се иска отнемането на равностойността на дяловете, а в други самите тях. Що за практика?! Идентичен е случаят и с отнемането на Пламен Огнянов Кръстев, от който са отнети дяловете от капитала на „Йоина Комерс”. Тук поне отнетото недвижимо имущество е налично, но пък нека г-н Пламен Георгиев да обясни дали е свободно от ипотеки и запори. Не разполагаме с данни за останалите 4 дела за отнемане по отменения ЗОПДИППД, но видно от установеното от нас от обявените 16 874 445 лв., около 5 млн. лв. едва ли ще постъпят в бюджета. Ако от тях приспаднем и задълженията на дружествата с отнети дялове от капиталът им излиза простата сметка, че поредния годишен доклад си е верен сбор от неверни данни. Още над 2 млн.лева са т.н. виртуални пари, т.е. присъдени от българските съдилища суми на разпродадено имущество или пък преминали през банкови сметки парични средства. Дошли и зашли, както казва народът. Тези безспорно присъдени суми остават бъдещо несбъднато вземане на държавата. НАП ще образува изпълнително дело и ще ги събира в 10 годишната обща погасителна давност, но най-вероятно ще се откажат още на 5-та година.

 

Има ли още смущаващи факти във въпросния доклад на КОНПИ?

 - На страница 26 и 27, Комисията докладва за отнемането на незаконно придобито имущество по новия ЗОПДНПИ на стойност от 2 086 543 лв. с влезли в сила решения по общо пет дела.  Леко сме объркани, тъй като ние пребройхме 6 дела / Вж.Таблица 2 /.   Ако приеме, че г-н Пламен Георгиев е прав, че е отнел 2 086 543 лева, то отново 1 485 538 лева са виртуални статистически цифри. Г-н Георгиев ги отчита за пиара, а да ги събира НАП. Важното е да прави рекорди.

 

- След поредния прочит на годишния докрад за пореден път се оказва, че Комисията няма загубени дела. Нито дума за това. Има ли такива всъщност?

 - Има, дами и господа. Оказва се, че в рекордната за Комисията година са отхвърлени частично или изцяло искове на КОНПИ за поне 11 млн. лева. За тези отхвърлени искове Комисията е осъдена да заплати над 357 х.лв., т.е. българския данъкоплатец ще ги плати, заедно със заплатите на г-н Пламен Георгиев. Наглостта достигна и други размери. Няма отговор на т.н. „Кърваво писмо”, но пък гръмко се обясни на много широката общественост чрез медийте на покровителят му, че през 2017 г. са отнети вече почти 8 млн.лева. КОЙ е покровителят.

 

Пламен Георгиев се похвали, че Комисията е сложила ръка на х-л „Тане” в Банско. За какаво всъщност става дума и така ли е наистина?

 - Оказва се, че е лесно да се проследи дейността на Комисията след, като са ти дали пример, как става. Отново чрез сайта на Висш съдебен съвет установихме, че през 2017 г. е отнето имущество за почти 8 млн. лева. Почти 7 млн. лева са отнети от бивш „почетен гражданин” на гр. Банско и германски  поданик, г-н Манфред Дийл. Отнет е хотел „Тане”, един от първите шикозни хотели в Банско, десетина коли и буса модели 2000-2003 г. и 1 140 000 лева, суми от дялове, вземания и продадени недвижими имоти в София. И пак се завъртаме в кръга, отнето имущество на хартия, поредните хвалби и за държавата една голяма нула. Тази сума над милион лева лева вече представлява едно почти несъбираемо вземане от органите на НАП. Отнетите коли, които вече са на преклонна възраст, дано донесат някой лев, ако и те не са запорирани от банки. Що се отнася до хотела, самият Георгиев отбеляза, че върху него са наложени ипотеки от банки преди Комисията и тепърва ще го предлагат на търг. Но пък вярва, че ще остане нещо си и за държавата.

 

Вие вярвате ли, че ще остане?

 - Нищо няма да остане г-н Георгиев, защото още през 2005 г. дяловете на дружеството, чиято собственост е хотелът са запорирани от ограбените и потърпевши от престъпленията на Манфред Дийл. Като юрист, г-н Георгиев би трябвало да знае, че дяловете на дружеството носят права и за дължения, т.е. тези дялове на практика носят със себе си и собствеността на всички активи на дружеството, вкл. на хотел „Тане” и отнетите автомобили. Обезпечение на тези активи са направени също от Комисията, но по време на г-н Кушлев и именно поради тази причина хотелът все още не е продаден. Е тогава г-н Георгиев, реално какво и колко сте отнели от тези почти 7 млн. лева? По съдебно решение са толкова, но колко ще влязат в бюджета? Не ви интересува, нали?!  Важното е да отклоните центъра от изнесените разкрития за дейността ви. Останалия милион, които сте отнели през 2017 г. е по няколко дела, от които отново над 800 хиляди лева ще бъдат несъбираеми от държавата / вж.таблицата 4 за 2017 г. /.

 

- Знае ли се кой „гали” по главата Пламен Георгиев?

- Зад благонравният вид на председателя на Комисията и бъдещ първи антимафиот и антикорупционен лидер, първо се крият тежки политически зависимости и за учудване на всички, не от Премиера на България, както е широко разпространено мнението, а на популярен български гражданин със завидно влияние в Държавата. КОЙ ли е той? На първо място г-н Пламен Георгиев се ползва със „значителна” популярност сред прокурорските среди, свързана с делата му и „успехите” по аферата „Софийски имоти” и бившият депутат, Митхат Табаков. Не става ясно, какво е вършил като прокурор преди това, но името му трупа значителни дивиденти покрай скандалния случай „Мишо бирата” , всеизвестен на цялата българска общественост. Там той, като магистрат определи, че всичко е наред и веднага получи поста на зам.- министър на правосъдието.

 

Бързото разрешаване на случая можи би говори за висок професионализъм?

 - Очевидно професионалните му качества са оценени и следва назначението му, като Председател на  Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, известна повече като  бившата „Кушлев”. Именно тук процъфтяват най-добрите качества на бъдещия първи Антикорупционен директор на България. С управленските си решения, назначения и деиствия показва на цяла България, премиера и представителите на Европейският съюз, че е много по-ценен кадър от бившите председатели на Комисията – г-н Кушлев и г-н Коларов. С многократните си изяви по медиите успя да убеди началниците си, поръчителите и обикновенният български гражданин, че Комисията мачка наред всички, които са дръзнали да придобият имущество с пари, придобити от престъпленията си. Обикновенно, а не социологическо проучване сред хора, които нямат представа от право водят до изводи, че му вярват.

 

 

- А какво смятат юристите, които познават тази специфична материя?

 - Мнението за успехите му са безспорно отразени и във въздесъщата ни Съдебна система, която има последната дума по отношение на работата му. Тепърва ще се чуе и тяхното становище, а то няма да е свързано с вечната вина за корупция и неразбиране на закона, а с реалните деиствия на г-н председателят и бъдещ антикорупционен герой. Многократно, г-н Георгиев бе похвален и помазан с успехите си, защото е безспорно, че когато се хвалиш със съдебни решения за отнемане на незаконно придобито имущество, няма как да кажеш, че същите не са постановени от Българският съд. Така е. В докладите на Комисията, подробно е описано имущество, на каква стойност е отнето, т.е. конфискувано. Похвално е, безспорно. Г-н Пламен Георгиев редовно в изявите си по медиите го споменава. От този толкова, от оня толкова. Запорирали сме милиони, милиарди и т.н. Безспорно е, че под негово ръководство са извършени такива подвизи. И пак, това е за хората, които нямат правно образование. Това е за хората с нормални и достойни професии с образование, далеч от правното. Няма да е лошо тези хора да разберат труда им и приходите и данъците им формиращи бюджета на страната, къде отиват и как се харчат от блюстители на реда, като Пламен Георгиев, който смята да продължи борбата си с престъпността, като човек с безупречна репутация. Никъде не се споменава, че широко рекламираните успехи са по дела, заведени от Комисията през 2007-2013 г., т.е. когато Георгиев дори не е сънувал, че ще оглави тази институция. Не се казва и колко пари дължи държавата за такси, обезщетения за унижени хора  и адвокатски хонорари за всичките безумия на хора, като г-н Пламен Георгиев. Грубите сметки според Адвокатските колегии гони сумата от 2 000 000 лв. Тези пари, кой ще ги плати? Пламен Георгиев и компания ли? Не! Българският данъкоплатец.

 

- Кървавото писмо беше изпратено до няколко институции, до първите мъже в държаватая, както и до политическите партии. Има ли отзвук? Някой отговори ли ви?

 

- Нека да сме точни. Писмото е изпратено до всички основни партии, както и до Министър-председателят и Главния инспекторат към Министерски съвет. Единствено е отговорено от Ръководителя на представителството на Европейската комисия  и Началника на отдел „Приемна” при Министерски съвет, който уведомява, че сигналът е докладван по компетентност. Нито дума от, която и да е политическа партия. Основателно възниква и въпросът, кой и какво крие в мълчанието си? За председателят на Комисията е ясно, какво крие.

 

- Какво крие?

 - Крие фактите, които ще го разкрият, че се прави стъкмистика за статистически цели. Крие пред българския данъкоплатец, че обявените от него успехи никога няма да доведат до тези постъпления, които към днешна дата са вече 90 млн.лева според него с данните за 2017 г.. В действителност са в пъти по-малко. Крие пред Европейската комисия, че ги заблуждава с така изнесените данни. Крие, че това, което е широко разтръбил пред Министерски съвет и Народното събрание е само на хартия. Защо мълчи НАП, на която ще потърсят след време сметка защо не е събрала тези 90 млн.лв. Защо мълчат основните политически сили, които вярваме вече са запознати с проблема?

 

- И как си го обяснявате?

 - Явно ще трябва да питаме. Ще попита ли някой най-сетне, защо КОНПИ работи и тълкува закона според случая. Защо един и същ закон се прилага избирателно и според обекта на проверка. Нима не следва практиката на Комисията да бъде прилагана спрямо всяко проверявано лице, по един и същ начин? Принципно и съгласно разпоредбите на закона и на съдебната практика. Дадохме пример, как от един се отнемат дяловете от дружеството му, а от друг равностойността им. Защо за едни се приемат възраженията им, като например Мирослав Найденов с неговите бележки от обменно бюро, а от Христо Бесеров не се приемат никакви доводи и се оказва, че пере пари с „Тошиба корпорейшън”. Срам и позор. И защо? Защото нямал 25000 лв. да придобие дялове, които по-късно продава. Г-н Георгиев, какви критерии използвате и ако те са константна практика, защо прилагате законът по ваше осмотрение?

 

- Шефът на КОНПИ се похвали пред медиите с т.н. гражданска конфикскация. Може би това му дава сериозна преднина в резултатите?

- В безкрайната съдебна практика по двата закона за т.н. гражданска конфискация се начетохме на икономически анализи и анализи за несъответствие между доходи и имущество. Ще застанете ли срещу авторите на писмото и поне да се опитате да ги оборите с принципност и незнание от тяхна страна. Как ще обясните фактите, че формирате вашите икономически анализи с максималоното натрупване на разходи, надути пазарни оценки на недвижими и движими имоти. Найстина ли смятате, че ако едно тричленно семейство на ваше проверявано лице отиде за 10 дена в Гърция ще заплатят по ваши сметки по 130 евро нощувката на човек или 390 евро плюс по 30 евро на човек дневни.

 

- Да не искате да кажете, че в КОНПИ така се правят сметките?

 - Да точно така. И за това пак ще попитам: Г-н Георгиев, нормално ли е за вас и вашите подчинени да приемате, че едно тричлено семество плаща по 390 евро на нощувка и вие доказахте ли, че тези хора са нощували в 5-т звездни хотели и курорти. За ваши пиар цели ли се завеждат подобни искове срещу български граждани? Всички тези въпроси си задаваме след, като прочетохме множество съдебни решения. Страшно е. 

 

Таблица

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7962 |09.11.2015 Цветан Гунев: Докладът на Сметната палата за „Банков надзор” е поръчков . 15| 6164 |04.07.2008 Б. Станкушев: Поредният инцидент е всъщност присъда! . 4| 9374 |08.07.2007 Николай Марков: Докладите с данни за политици отиваха при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads