Реклама / Ads
12| 13472 |12.12.2009 ИНТЕРВЮ

Ст. Банкова: Волен е непоследователен, Яне – без социално мислене

.
Бяхме свидетели на изключителна непоследователност в позициите на Волен Сидеров, докато при Яне Янев напълно липсва социалното мислене.
 
Това заяви пред Frognews.bg депутатът от 39-тото и 40-тото Народно събрание Стела Банкова. Според нея в момента управляващото мнозинство се връща към отдавна предложени от нея идеи. Като парламентарист, напуснал и в двата парламента съответно групите на НДСВ и на „Атака”, Банкова коментира скандала в РЗС и номера, който Марио Тагарински изигра на своите бивши съпартийци.

Интервю на Васил Василев


- Г-жо Банкова, как ще коментирате последните събития около РЗС в Народното събрание и разпадането й като парламентарна група?

- Бих искала да кажа нещо по повод излизането на депутати от парламентарни групи. За да бъда достатъчно коректна с вас, ще дам пример със себе си. Когато аз излизах от парламентарните групи на НДСВ и „Атака”, ставаше дума за възражението срещу това, че съответните две политически сили, влизайки в парламента, стопроцентово забравиха това, което обещаха на българските граждани. Започнаха да работят в противоположната посока. В това излизане на Тагарински от парламентарна група не личи поводът. Има едни различия, които трябва да се изрекат часове след напускането. При него те липсваха, той не представи принципните различия. За мен това бяха задкулисни политически игри. Българите в този момент не заслужават това. За съжаление големите проблеми на целия ни народ въобще отсъстват от Народното събрание, липсва социалното говорене. Дори мисля, че е комплимент, когато наричаме приказките в залата „парламентарен контрол”. Няма го живецът, липсват острите проблеми на българското гражданство. Цялата интелектуална енергия, до колкото въобще я има, е насочена към тези задкулисни игри.

- Можем ли да направим някакъв паралел между излизането ви от групите на „Атака” и НДСВ с това на Марио Тагарински от РЗС?

- Аз за себе си съм категорична, че с цялата си парламентарна дейност, и в 39-тото, и особено в 40-тото Народно събрание, имам над 100 законопроекти, предимно в социалната сфера. Изпълних това, което бях обещала. Хората нали за това ни пращат там? Щом нещо сме обещали и по този начин сме получили доверието, е редно да го изпълним. Така че по този критерий аз не мога да правя сравнения.

- С какво Янев е провокирал според вас Тагарински?

- Аз наблюдавам внимателно какво става в политическия ни живот. За мен беше много подозрително изстрелването на Яне Янев още в 40-тото Народно събрание. Един политик не може да се събуди изведнъж като готов борец срещу корупцията, с някаква теза, за която той не се е борил в дългите години, прекарани в парламента. Янев се събуди, овластен с много информация, с предоволно внимание от страна на медиите. Данните му обаче бяха изцяло мононасочени, т.е. – единствено срещу корупцията, което в никакъв случай не омаловажавам. Това е най-голямата язва в днешното ни общество. Но за мен като социално устроен човек е изключително важно, че социалните проблеми, социалната позиция липсваше изцяло. Човек оставаше с впечатление, че Яне Янев е програмиран и създаден за една определена сфера.

В последващото развитие на събитията всички видяхме разбулването на някои от контактите, източниците на информация. От всичко това, което става в момента, българските граждани нямат грам полза. Уверявам ви, че всеки гледа това с погнуса и с отвращение на тези циркови спектакли в парламента. Но смятам, че лека-полека артистите ще получат съответните „адмирации” и ще си получат заслуженото. Чака ни изключително тежка зима, политиците не пожелаха да свалят данъка върху лекарствата, бият се в гърдите, че са направили 15процентов данък върху хазарта, което означава, че той отново е приоритет пред здравето и оцеляването на българските граждани.

Посяга се на социални придобивки. Какво да говорим, след като това управление посяга на мизерната помощ на инвалидите? В другите европейски страни помощта за инвалидите е по 50 до 200 евро. У нас цифрата е 8-9 лева...Нещата все още са несъпоставими. Нека българските граждани да не забравят, че тези политици, които днес се изживяват като морални ментори и призовават всички за икономии, защото „видите ли, България е в криза”, всеки месец прибират по 15 000 лева месечно на партия, делейки ги помежду си. Това е вече престъпно. Но мисля, че съвсем скоро ще дойде отговорът на българските граждани. Това търпение не може да е безгранично. Хората все повече се убеждават, че проблемът не е толкова в кризата, а в нечестния подход на политиците.

- Очаквахте ли в този парламент неписаната коалиция между ГЕРБ и „Атака”?

- Аз не съм ни най-малко изненадана от това, защото в 40-тото Народно събрание бяхме свидетели на една изключителна непоследователност в позициите на Волен Сидеров. Ще ви припомня предизборните му обещания през 2005-та година. В парламента обаче той не показа почти никаква законодателна дейност в социалната сфера, внесе предложение за АЕЦ „Козлодуй” чак накрая на мандата на тройната коалиция, не пожела да подпише нашето предложение за изтегляне на войниците ни от Ирак, не подписаха законопроекта ни за конфискацията на имотите на Сакскобургготски... Т.е. редица противоречия в парламентарната му дейност и в позициите му, които сега доведоха до това сервилно поведение. Ако съм на мястото на премиера, не бих се гордяла с такъв политически партньор. Той не би могъл да донесе чест и слава на едно управление.

- Липсва ли ви парламентарната банка?

- Липсва ми, защото аз много обичах срещите ми с хората и особено приемните си дни. Бях удовлетворена от законодателната дейност, която проведох изцяло насочена към доброто на хората. Сега виждам, че много от нещата, които предложихме с Минчо Христов в 40-тия парламент, сега тепърва излизат на дневен ред. За съжаление отмениха нашия закон да няма наказателна лихва при предсрочно връщане на потребителските кредити. Предложихме земята под блоковете да се дари на българските граждани, борихме се 4 години да няма ДДС върху лекарствата, защото в България те са най-скъпи в света. От всичко онова, което направих в миналия парламент, аз още срещам подкрепата на хората, когато се движа по улиците. Човек може да бъде полезен по различни начини.

- Отказахте ли се от политиката в един дългосрочен план?

- Аз съм социално устроен човек и ако имам възможност, бих продължила да работя по същия начин. Не мога да гледам равнодушно на всичко онова, което става в страна. Още повече, че бяхме прави в повечето от предложенията си, които отново намират място в пленарната зала. Аз съм горда, че благодарение на нас в София има мораториум за застрояването на зелените площи като паркове и градинки. Тези неща ми дават кураж и мисля, че бих могла да продължа дейността си в същата посока, ако имам възможност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10249 |11.12.2009 Проф. В. Райнов: Законът за развитие на академичния състав е много човешки . 30| 8738 |10.12.2009 Яне Янев: Искаме предсрочно разпускане на парламента . 18| 20353 |08.12.2009 Полина Гергушева: И в политиката има леки жени . 8| 6307 |08.12.2009 Ханс Алтендорф: Между щатни и нещатни агенти по закон няма разлика в Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads