Реклама / Ads
25| 11776 |17.03.2010 ИНТЕРВЮ

П. Берон: Хванаха министър като шаран

.
Петър Берон
Президентът намери начин да унижи Симеон Дянков, каза пред сайта ни Петър Берон, който в момента е зам.-председател на Патриотичен съюз „Защита”. Отдръпнал се от сериозната политика, българският учен не изпуска нито един политически скандал и не се притеснява да излезе с името си пред медиите по отношение на актуалните скандали в държавата.
 
Интервю на Милан Николов


- Г-н Берон, президентът реагира доста спонтанно в случая със Симеон Дянков, трябваше ли той да постъпва така?


- Според мен човек на такъв пост не може да реагира спонтанно на нищо, а трябва всяко нещо да се обмисли. Президентът беше намерил начин да унижи Дянков и да си представи своето политическо виждане за бъдещо събитие много по-рано от тази среща. Това всичко е измислено, а г-н Дянков се хвана като последния шаран на една въдица, която му беше поставена там.

- В момента има противоречия между премиер и президент, може ли все пак това да има дори съвсем нищожна положителна нотка или този спор е изцяло пагубен за държавата?

- Казано е, че когато конете се ритат, магаретата го теглят. Някой виждат в това ритане театрално противоречие и много хора са на мнение, че Дянков беше пратен при Първанов именно, за да се изложи, както и го направи, и той е бил пратен там от Бойко Борисов с оглед да се отърве от него един ден, което няма да е много лошо.

- Импийчмънт на президента. Мислите ли, че може да се случи подобно нещо в България?


- У нас всичко може да се случи, но моето лично мнение, като човек, който е писал тази Конституция и я е подписал, е че няма никакво нарушение, тъй като има тълкувание на съда, че за публични личности тази мярка не се отнася. Не може да се иска съгласието на човека да бъде сниман и записван, когато той е на публично място и е публична личност, така че няма никакво нарушение на Конституцията. Президентът можеше да каже на Дянков, че ще бъде излъчен този запис, но това е въпрос на лично мнение.

- Като човек, който е отдавна в политиката, как оценявате това, което свърши ГЕРБ до момента?

- Правят усилия да се решат някой въпроси, но има първо натрупвания на стари негативи, които е трудно да се разчистят. Второ – има опити да се изстискат парите не от богаташите и от тези, които са ги откраднали, а от широките народни маси и това, което прави финансовият министър г-н Дянков е напълно неприемливо – това двойно облагане на дребния и среден бизнес на разните еднолични производители да им натрисат тези разходи, които са непосилни за тях. Трябва да се види дали там са резервите, изстискани от народа последните капки или другаде.

- Защо „Атака” не успя да вземе преди време властта? С какво Бойко Борисов се оказа по-подготвен от Волен Сидеров, за да застане начело на държавата?

- Не съм бил никога в партия „Атака” и не ми се иска да коментирам Волен Сидеров, тъй като той е особен тип политик, който има различни прояви, за които не желая да говоря. Истината е, че в момента трябва да се подкрепя ГРЕБ, защото не се вижда на хоризонта алтернативата за близко бъдеще. Сегашната опозиция вече за нищо не става и докато не се появи нещо ново, по-добре тези да управляват, за да не се получи хаос в страната. Подкрепата на ГЕРБ не е грешка, според мен. Властта очевидно се полага на Бойко Борисов, а решението той да бъде подкрепен си е решение на Сидеров. Кой колко е подготвен - ще се види от резултатите. Засега, за съжаление кредитният рейтинг на страната е доста спаднал, което означава, че в Европа нямат пълно доверие за редица неща, които се правят.

- Една интересна тема – как виждате бъдещето на ДПС?

-Тук вече не мога да дам мнение, защото това е една доста скрита и покрита партия и в нея развитието става невидимо за околния свят. Те си имат своите 6 %, ще ги имат и за по-нататък, но как ще се развият те, зависи същност от българските партии. Ако те са единни, ДПС няма да може да бъде мандатоносител и да командва какво да се прави в страната.

- Обвиниха Алексей Петров, той вече е зад решетките, което бе изненада за мнозина. Като че ли държавата вече има воля за борба с престъпността? Така ли е наистина?


-Дано да е така. Но все пак много от тези арести бяха извършени по един изключително театрален начин – пред камери на телевизии и видеоматериали. Арестите можеше да бъдат извършени много по-кротко, да бъдат повикани един двама човека да отидат при тях да ги откарат в управлението, а не в 4.00 часа през нощта да се изтърсят голяма група хора с маски и да събарят хората на земята пред децата им. Но като цяло усилията да се заловят престъпниците са изцяло за приветстване, но дано успеят да ги осъдят, защото това е вторият етап.

- Възможно ли е да се появи нов Алексей Петров?

-Още не е доказано, че Алексей Петров е престъпник и не може хора да се явяват по телевизията и да наричат такива хора като престъпници, без да са осъдени. Това не се прави никъде и не е законно, не е редно. Съдът се произнася кой е престъпник и кой не е. Обществото може само да предполага. Че могат да се появят нови, може разбира се, но ако се налагат сериозни наказания много хора биха си помислили дали да рискуват.

- Мислите ли, че в момента страната ни може да се смята за пълноправна членка на ЕС? Европейски ли е вече начинът ни на живот?

- Тя е пълноправна членка, но не е и пълноценна. При тези заплати, които се получават, при тази огромна мизерия, това огромно разграничаване на бедни и богати и при тези опити да се смачка и най-малката инициатива. Това не е нормално. Трябва да направим така, че да подобрим живота на обикновения българин, а не на тази, които си купуват и подаряват яхти. Като е казал Смирненски „два свята, единият е излишен”.

- А вие сте един от знаковите политици на прехода. Промени ли се всъщност нещо в страната или само привидно има някакви промени, а дълбоко навътре нещата са си същите?

-Не са същите. Самият факт, че можем да обсъждаме тези политически въпроси показва, че нещата не са си същите, тъй като до 1989-та година не можехме да водим такъв разговор. Основните права те не са паднали от небето, а са извоювани. Сега има ново поколение, което за щастие изобщо не знае какви неща са се изисквали тогава. Тези неща се промениха. В началото на прехода, за съжаление, хора, които имаха информацията и бухалките натрупаха изключително големи пари по един нереден начин. Затова призивът да се отворят досиетата на прехода съвсем не е лишен от основание и не е трудно това, защото се знае и може да се провери всеки откъде има големи пари, те парадират с тях. Но изглежда, че гарван на гарвана око на вади.

- Съжалявате ли за нещо, след като се оттеглихте от активната политика и какво е то?


-Съжалявам че 89-та година подадох ръка на Жельо Желев – един абсолютен негодник. За останалото не съжалявам, защото каквото трябваше да се направи тогава, се извърши. Направи се една Конституция, която е доста прилична и аз сега не знам какво точно ще променят. Правили сме това, което трябва, за да стане България една демократична страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 16272 |18.12.2009 Ген. Атанасов: Хванаха “Наглите” защото останаха без чадър . | |30.11.-0001 М. Спасов: Ще изслушваме министър Миков всеки месец и ще го следим . 7| 6133 |09.07.2007 Румен Петков, вътрешен министър: Мразят мe много хора, един повече...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads