Реклама / Ads
45| 12521 |23.11.2011 ИНТЕРВЮ

Сл. Бинев: Първанов e българският Брежнев

.
Слави Бинев Източник: Мартин Лалошев
Последните избори доказаха, че интелигенцията се е отвратила от политиката. Срещаме се с евродепутата Слави Бинев в къщата му в Бояна, където е съсед на Бойко Борисов, на Георги Първанов и на Ахмед Доган.
 
Домът му за разлика от други бизнесмени не е накичен с китайски фенери и тежки лампиони. Бинев е поставил в хола си снимки на двете от децата си и на съпругата си. Докато правим интервюто, телефоните му не спират да звънят. Обаждат му се хора от Брюксел, с които коментира следващото заседание на Европарламента.

- Спомняте ли си къде бяхте на 10 ноември 1989 г.?

- Да, бях в Мюнхен и научих от приятел за събитията в България. Тогава бях на 23 години и бях отдаден на спорта. Гледах абсолютно прагматично на нещата. Първото, което ми мина през главата, бе, че ще има повече кока-кола. Веднага след това се върнах. Спомням си, че председателят на съюза по бойни изкуства Красимир Коджабашев помогна за създаването на СДС. Красимир Коджабашев отиде на първите събрания на демократите и им каза, че трябва да направят съюз. Започнахме да охраняваме митингите и въобще романтичната вълна нямаше как да не ме грабне. Няма как младите да не се включат в революцията, но всичко още в началото се провали, защото всичко се случваше навън, тук нямахме никаква заслуга. Проблемът ни е, че винаги ни подаряват свободата, която плащаме с робията си, а не я отвоюваме с кръвта си.

- Кои са най-големите ви грешки?

- Аз не съм правил чак толкова големи грешки. На 25 за мен грешка е било, че съм изпуснал гадже. Грешките имат еволюция. Истината е, че Господ винаги дава втори шанс, за който трябва да си готов.

- Защо станахте архонт?

- Архонтството ми отвори много врати. Всичко това е много полезно за мен като политик. Архонтството няма да спаси душата ми, както някои хора се заблуждават. Душите ни ще бъдат спасени от действията ни. Има хора, които са приватизирали Господ и говорят от негово име. Ако не съществува архонтството, защо говорят за него? Бихте ли говорили за нещо, което го няма?

- Срещате ли се с останалите архонти и какви са отношенията ви?

- Срещаме се и сме съсредоточили силите си, за да помагаме на хората. Преди да стана архонт, църквата почти беше изоставила хората. Сектите бяха изместили православното християнство. Преди имаше социалистически морал, но след 10 ноември църквата не се намеси и не замести тази празнина. Всеки сам трябваше да преценява кое е добро и кое е лошо. Освен това езикът на църквата трябва да се осъвремени, да се чете на разбираем български език, за да достигат Божиите слова до хората. Тези идеи обаче не се дискутират в предаването на Горан Благоев, който се занимава с моето архонтство. Подозирам, че той също участва в избирането на архонтите, за да има после с какво да си пълни предаването.

- Суеверен ли сте?

- Не, аз съм вярващ. Аз вярвам, че ако човек не иска да се напие, не трябва да пие, че ако иска да е добър спортист, не трябва да си купи съдията, а да тренира.

- Има ли хора, от които се страхувате?

- Амбициозните глупаци.   

„България изглежда, меко казано, странно отвън. Като човек, който има шанса да се среща с депутати от Европарламента, трябва да ви кажа, че гледат на всичко, което се случва тук, по съвсем различен начин от това, което медийната мъгла ни представя“, коментира пред „Торнадо“ случващото се в страната ни през последните 2 години евродепутатът от Слави Бинев. „Само заради случаите с флашките и премиера - в Япония хората ще си направят сепуко, в Корея - ще ги разстрелят, в САЩ ги вкарват в затвора, а в Европа най-малкото си подават оставката.

Подобно явление за жалост в България не видяхме за последните 15 години. Хората навън ни се чудят как допускаме всичко това, което ни се случва, и защо медиите в България си мълчат и поднасят всяка една информация по удобен за управниците начин, а това си е меко казано - да караш хората да избират на тъмно, като им смениш условието на задачата, което обаче не води до правилното решение. В България тази елегантно организирана цензура, според мен е най-големият проблем, защото свободата тръгва винаги от словото и от правото да изказваш мнението си свободно.

Не говоря за цензура с бухалки и пистолети, а за журналисти и коментатори, които ежедневно ни внушават, че няма алтернатива, че ако гласуваме за някого другиго, освен за ГЕРБ, ще стане по-лошо и т.н. В бон тона на политиката е съвсем нормално, когато отидеш някъде, да кажеш по някоя добра дума за държавата, в която си гост. Това светкавично се поема от медиите и се създава впечатлението, че само ние, видиш ли, не сме разбрали колко добър е стандартът ни на живот. От медиите получаваме елегантно манипулирана информация. Още по-опасно е, че интелигентните хора се отвратиха от политиката и оставиха избора на останалите. Това мисля, че дойде от само себе си и не смятам, че има някаква конспирация. Освен всичко, интелигентният човек иска да има меценат.

Но в Бългатрия времето на социализма остави своя генетичен отпечатък, юа 22 години ние не можахме да се отърсим от желанието си постоянно някой да ни води и с твърда ръка да ни наказва, да ни раздава субсидиите и да ни казва кое е лошо и кое е добро. И тук трябваше да е истинската роля на медиите - да покажат на обществото кое е правилно и кое не е. Да обяснят какво означава да те водят истински управленци и какво е да ти подвикват като чобанин. Бил съм в ролята на меценат за много хора. Когато съм имал възможност, съм отпратил хора, които са идвали при мен с изключително скъши идеи. Ставал съм жертва и на измами, защото нямам скенер да проверя какво се върти в главата на хората“, категоричен е Слави Бинев.

Лютви Местан не е сбъркал къщите в Бояна след изборната нощ
Мисля, че неслучайно са подвели Лютви Местан след изборната нощ. Той не е бил с охраната на начинаещата мутра, а с хора от НСО. Познавам хора, които работят там и как са подготвени. Подобни грешки няма как да се случат. Според мен има някакви топли връзки, които текат между ДПС, ГЕРБ и Георги Първанов, с когото много бързо Местан е искал да се срещне. 10-те години от управлението на Георги Първанов ще ги запомня единствено с това, че приличаха на тоталитарния режим по времето на Брежнев. И тогава постоянно се плетяха някакви интриги, само че в СИВ и Варшавския договор. Ще запомня Първанов със задкулисните му игри, които излизат постепенно наяве. В същото време той нямаше позиция по нито един важен въпрос. Къде беше през последните 10 години, та чак накрая излезе да говори за проблемите в обществото ни. Обяснението, че той бил кукловод, не е сериозно. Само слабите хора намират за логично подобно оправдание. Георги Първанов може би е имал желанието да бъде кукловод. Аз не го познавам лично, но на него много не му достига да бъде такъв. Обикновено кукловоди стават харизматични хора, които са хуманни и са се обрекли на това.

Никога не съм се карал с Волен
Когато двама души не гледат в една посока, е нормално да се разделят. Ако с двамата с Волен видим, че нямаме нужда един от  друг, ще се разделим. Постоянната смяна на поведението на Сидеров към Борисов ме обърква. Що се отнася до последните избори, като човек, който не е член на „Атака“, считам, че резултатите на партията са в резултат на отношенията с Бойко Борисов. Всяка прегръдка с него е задушаваща. В България няма еднопартийно управление, а еднолично. На Бойко Борисов все някой му е крив, а в същото време има министри, които не стават не само за зам.-министри, а дори и за секретарки в своя ресор. Премиерът трябва да разбере, че един грам самохвалство може да разбие тонове достойнство, но казвайки това мисля, че съм голям оптимист. Трябва да се спре разделението на леви, десни или националисти. Новата доктрина трябва да бъде жизненият стандарт на българина, както и неговото достойнство.

Холандия и Финландия вършат мръсната работа на целия ЕС
Би трябвало с Бойко Борисов да се знаем от 80-те години. Той беше на 20, аз на 15 години, а в тази възраст това е голяма разлика в разбиранията, в компанията, във всико... Когато започна да тренира карате, аз съм се прехвърлих в таекуондо. Вероятно сме се засичали около тренировките, но в спорта не. Поне не съм го виждал на състезания, а по-късно не сме били близки. Връщайки лентата към кметските избори, в които участвах, може би постъпих наивно, но никога не проявих наивитета на останалите политици. Те, макар и да имат опит, се опитват да помагат на премиера. Всеки човек, който се е опитал да помогне на Бойко Борисов, след това е имал конфликт с него.

Той се разделя с хората без никакъв сантимент. Лично препоръчван на премиера а спре да се прави на Кадафи, защото в Европарламента депутати ми споделят, че вървим към африканска пролет. Истинският ръководител трябва да умее да признава грешките си, а не да прехвърля вината на подчинените си. С поведението си за мен Борисов показва, че е неуверен. Преди избори постоянно идват външни хора от ЕНП, които го потупват по рамото. Ако си сигурен, че хората ще изберат теб, не ти е нужна външна опора, а и не вярвам, че хората, които се срещат с премиера, са честни докрай с него. Какви приятели са му Ангела Меркел и Никола Саркози, които са най-силните фигури в ЕС?

Нали уж все сме си изпълнили изискванията за Шенген, а все не ни приемат? Това е нищо друго освен политическа санкция. Наказват ни по политически причини, защото нямат доверие в управлението на Борисов. Не е вярно, че само Холандия и Финландия били против приемането ни там. Те просто свършиха мръсната работа. Борисов не е наивен, но той си мисли, че ние сме наивни. Той просто е зависим от тези влиятелни хора и иска да си направи джамахирия в България. Не изключвам излизането ни от ЕС за тази цел.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 11182 |21.11.2011 Проф. Искра Баева: Връщането на Първанов ще предизвика сътресение в БСП . 61| 19090 |28.09.2011 Земеделецът Ценко Барев: Човекът "X" стои зад Първанов, АБВ и БСП . 62| 13240 |06.06.2011 Св. Малинов: С арoгантност Първанов срина президентската институция . 43| 12758 |18.04.2011 Иво Инджев: Българският “Уотъргейт” още не е разкрит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads