Реклама / Ads
8| 20650 |17.04.2018 ИНТЕРВЮ

Бивш антимафиот пред Фрог: 10% е рекета на данъчните, НАП създаде олигарсите в България

.
Симеон Иванов
10 процента е рекета на данъчните. НАП създаде големите олигарси в България. Ако искаш да превземеш даден пазар, просто трябва да се разбереш с нападжиите. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на НАП и ГДБОП юристът Симеон Иванов. Ето какво още ни разкри той:
 

- Г-н Иванов, вие сте работили в НАП и ГДБОП. Чували ли сте за схеми за изнудване от страна на данъчните?
- Разбира се. Нали съм работил по тяхното предотвратяване. Схемите за изнудване основно са три.

 

- Обяснете ни по-подробно за какво става дума.
- Едната схема е с кухите обороти. Данъчните си затварят очите за това срещу съответно заплащане. Втора схема е при ревизиите. Актовете така се пишат умишлено, че след това да могат да паднат в съда. Третата схема е директно изнудване на фирми, които са хванати в някаква далавера. Широко прилагана практика е да се манипулират касовите апарати. Това е „запазена марка” за транспортните фирми.

 

-  Има ли установени корупционни тарифи?
- Има, разбира се. Заради тях беше застрелян и данъчния шеф в столицата. Тарифата е 10 процента от дължимото. Това е закон Божи. Тези пари няма как да се вземат без знанието на началниците в НАП. Парите вървят нагоре по веригата и стигат до шефове в големите данъчни управления. Тези хора пък се знае, че си плащат на политическите партии, за да заемат високите постове. Навсякъде всичко се плаща. Иначе няма как да оцеляваш в системата. Много ще е интересно, ако има воля, да се проследи как данъчните все по-често започнаха да посещават екзотични дестинации по света. Всички са полудели да ходят на доста интересни места.

 

- Защо ви се струва странно?

- Защото няма как със 700 лв. месечна заплата да си позволиш подобна екстра. Самата данъчна администрация разпределя перверзно парите за стимулиране на служителите. Тези, които реално разкриват далаверите, не взимат пари. Средствата отиват главно в джобовете на началниците.

 

- Това не демотивира ли състава?
- Разбира се. Данъчните реално нямат кой знае какъв мотив да събират пари.


- Служители от НАП признаха пред Фрог, че „отгоре” ги натискат. Чували ли сте за подобно нещо?

- Да, упражнява се не огромен, а чудовищен натиск. Малко ако мръднеш, ставаш и си отиваш. Има огромно политическо толериране на кадрите. Има и мощни фирми, които си лансират хора. Има десетина големи фирми, които работят в НАП с подставени лица. Така дружества с дългове се обзавеждат с документ, че нямат задължения. Това става срещу заплащане. Благодарение на бездействието на НАП се родиха и българските олигарси.

 

- Как става това?
- Даваш 3 бона и ти издават документ, какъвто искаш, примерно. От години нищо не се е променило. Всичко си върви така, както е било преди години.

 

- Какви са тактиките за натиск?
- Да не се правят ревизии на определени хора или да не се излиза с констатации, които да осветлят далаверите в дадена фирма.

 

- Използва ли се НАП като бухалка срещу неудобните?
- Дребният бизнес така беше убит в България. Когато влязоха големите хранителни вериги, имаше много красив данъчен тормоз върху малките бизнесмени. Когато искаш да превземеш пазара, просто трябва да се разбереш с данъчните и митницата.


- С какво сте се занимавали в данъчното?

- Две години съм работил в службата за предотвратяване и разкриване на данъчни нарушения и престъпления. Това беше т. нар. данъчна полиция. Иван Костов обаче я закри. От нейните констатации стигнахме до следите на голямата далавера със захарта. Става дума за фиктивен износ.

 

- И какво стана с разкритията ви?
- Нищо. Актовете паднаха в съда, а дъждът изми захарта в завода в Камено. Оттогава нищо не се е променило. Тук там само се смениха играчите.

 

- А защо закриха „данъчната полиция”?
- Защото лъсна политическия бизнес.

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 14868 |14.04.2018 Мажд Алгафари пред Фрог: САЩ играят по нервите на Путин, той няма да реагира . 7| 13958 |13.04.2018 Данъчен пред Фрог: В НАП има голям натиск отгоре, хората не смеят да гъкнат . 1| 9870 |10.04.2018 Надзирател пред Фрог: Пелов искаше да избяга през административния съд . 21| 10718 |02.04.2018 Спас Гърневски пред Фрог: Сделката с Пловдивския панаир подхожда за „кражбата на века”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads