Реклама / Ads
6| 22077 |09.10.2018 ИНТЕРВЮ

Бивш шеф на ДАНС пред Фрог: Светлозар Лазаров трябваше да бъде уволнен заради подправени документи

.
Светлозар Лазаров Източник: БГНЕС
Светлозар Лазаров си беше за прокуратурата. Трябваше да бъде уволнен от Национална служба сигурност заради неистински документи, които представи пред жилищната комисия, с цел да вземе неправомерно тристаен апартамент от МВР. Това разкри пред Фрог нюз бившият директор на правната дирекция в ДАНС Ангел Риджаков. За първи път началник от такъв ранг на ДАНС осветлява подробности от кухнята на секретното ведомство. Ето какво още сподели той:
 

 Г-н Риджаков, тези дни се появи информация, че гласят Светлозар Лазаров да го върнат отново като главен секретар на МВР. Вие сте работил с него.  С какви впечатления сте, достоен ли е да заеме толкова висок пост?  

 

Много добре познавам Светлозар Лазаров. Не само аз, но и много хора имат негативно мнение към него не само като професионалист, но и като човек. Спомням си ,че дойде в НСС с връзките на неговия тъст Камен Пенков. Затова му викахме „Снахата“.   Беше му възложена работа по едно дело с изчезнал човек и изчезнали пари. Той не можа да направи дори връзка с началника на сектор „Издирване“ в националната полиция. Наложи се аз да съдействам. На по-късен етап, по времето, когато Делян Добрев беше зам.-министър, Лазаров трябваше да следи положението в мините, доставката на въглища и т. н. На оперативките пред председателя на ДАНС, Лазаров не можеше да докладва нищо конкретно по отношение на оперативната обстановка. Присъствал съм и знам за какво става дума. За моралните му качества даже не искам да коментирам.

 

Защо, какво ви е направило впечатление?

 

През 2006 г. Лазаров се опита с документи с невярно съдържание да вземе единственото останало тристайно ведомствено жилище от МВР. Представи фалшив договор за наем без разписки за плащане.  Отделно от това беше укрил от комисията много важен факт, а той е, че жена му, която е дъщеря на Камен Пенков, притежава 50 процента от едно жилище, закупено от МВР и  50 процента от друго.  Тогавашният директор на НСС ген. Иван Чобанов много се ядоса. Цялата сграда, в която Светлозар Лазаров искаше да вземе апартамент, гръмна, че зетът на Камен Пенков, който по това време беше зам.-министър на МВР , се сдобива неправомерно с жилище.

 

Как се разреши проблема?

 

 Извикахме генерал Иван Чобанов и началника на „Тила“. Като научи каква е работата, Чобанов каза, че до вечерта ще ме уволни, ако не оправим нещата. Аз не бух член на комисията, а  една от подчинените ми.  Извикахме  цялата жилищна комисия, след което осе разбра, че Светлозар Лазаров няма право на апартамент по действащата наредба.  

 

Не извикахте ли Лазаров да го попитате за представените от него документи?

 

 

Предложих да го дадем на прокуратурата. Ген. Чобанов отиде с документите при министъра на МВР-тогава Румен Петков. Пенков му беше  заместник. В крайна сметка не можахме да го дадем на прокуратурата, но  трябваше да го уволним дисциплинарно.

 

И какво стана?

 

Нищо. Другото куриозно е, че преписката  по този случай е явна. Много хора знаят за нея. Търсиха я после , но не я откриха.

 

Излиза, че е изчезнала?

 

Да. Но въпреки това и до днес бивши и настоящи служители на ДАНС знаят много добре за случая със Светлозар Лазаров. Той беше назначен на ръководно място без грам опит, без специални и правни познания. Затова не се учудих, че се стигна до трагичната акция в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. Понеже е зет на Пенков, се спасява от всичко.

 

Ген. Иван Чобанов как реагира на всичко това?

 

Беше потресен. Оказа се, че в жилищата в кв. „Красна поляна“, които Камен Пенков е получил от МВР, живеят негови близки. Чобанов вдигна телефона на Пенков и пред мен му каза: „Не те ли вие срам? Искаш да подпалиш сградата. Има хора, които работят от 30 години , за да получат едно жилище и да го изплащат. А ти искаш зет ти за две години да се мерне тука и да вземе на последното раздаване тристаен апартамент“.  Спомням си, че тогава се раздадоха пет гарсониери и един тристаен апартамент. Аз бях началник на правния сектор  на НСС.

 

Излиза, че сте присъствал и на разговора между Чобанов и Пенков?

 

Всичко тогава минаваше през мен. Ген. Чобанов ми имаше доверие за всичко.

 

 Как тогава си обяснявате професионалното израстване на Светлозар Лазаров-първо главен секретар на МВР, а после политическа кариера като координатор на „Атака“?

 

Лазаров стана „голям“ единствено  с протекциите на модела КОЙ, на Цветлин Йовчев и Владимир Писанчев. По принцип моделът КОЙ намира безгръбначни кариеристи, които с протекции просперират.  Докато бях  директор на правната дирекция в ДАНС, Светлозар Лазаров се опита да назначи при мен една негова близка. Събрах цялата дирекция и помолих колегите да гласуват това предложение. Всички бяха против. На Писанчев му казах: Ела да видиш- всички са против тази жена. Никой не я иска. След като ме уволниха, тя все пак беше назначена в правната дирекция.

 

Кой ръководи сега ДАНС?  

 

Пак от моделът КОЙ, няма значение дали е Лазаров или някой друг. Агенцията се използва като бухалка за неудобните хора. Това е истината. Хората са депресирани и демотивирани. Никой не смее да се обади, защото си пази хляба.

 

Защо сега решихте да говорите?

 

Винаги съм го правил. В деня, в който направих Светлозар Лазаров  главен секретар на МВР и си навири главата, мина покрай кабинета ми. Нямаше как да не мине ,защото кабинетът ми беше преди неговия на петия етаж. Погледнах го и му казах: И фелдмаршал да станеш, ти си си за прокуратурата.  Той наведе главата и ме отмина. След това Писанчев, като ме уволняваше ми рече: „Говориш срещу ръководството на МВР“. Да, говоря. Васил Маринов, който беше в ДАНС, а след това стана зам.-министър на МВР по времето на Йовчев, съм хванал, че не неправомерно е взел 12 000 евро. Това се знае и от Маринела Белева-сега главен секретар на ДАТО. Заедно с нея и Казаков се опитахме да дадем Васил Маринов на прокуратурата.

 

Получи ли ви се?

 

Не.  Моделът КОЙ е виден по „вертикала“ и „хоризонтала“. Пешките се рядят по угода на някой от задкулисието.

 

Кака се чувствате в подобно блато?

 

Както казва един бивш директор на НСС: „ Да те е срам да кажеш къде си работил. Това е служба, която се използва само за политически цели. Иззеха делата на оперативен отчет в нарушение  на закона и ги използваха за унищожаване на хората. Мен ме предупреждаваха да не контактувам с Веселин Пенгезов, защото щели да го арестуват. Да се отдръпна от Камен Ситнилски, за да оцелея. Никога не съм мълчал. Като ме уволниха станах адвокат.  Заведох делата на 12 уволнени директори на ДАНС, след това  станаха над 20 служители.  Осъдих ДАНС  заради високомерието на Йовчев и Писанчев, които отказаха да издадат заповед за ненормирано работно време. Питайте председателят на  ДАНС колко пари са раздадени като обезщетение на служители. Спечелих всички дела. Това виси на главите на Йовчев и Песанчев.

 

Какво е положението в ДАНС в момента?

 

Председателят се опитва да наложи нормален стил на работа. Служителите са омерзени. Напуснаха хора с опит, няма приемственост. Демотивирани са. Но  няма къде да отидат и са се свили като мишки. Аз ги разбирам, нямат голям избор. Трябва да работи някъде.  Ама за кого и как работят, е друг въпрос.

 

Сигурно се досещате, че сега ДАНС много внимателно се прочетат всяка една ваша дума. Може да им намерите поне за три дни работа с това интервю.

 

Като действащ директор  съм казал на Владимир Писанчев и Васил Маринов всичко в очите. Никакви мерки не взеха от прокуратурата по  сигналите за Маринов.  А за Лазаров  проверката се укри. Ами отгоре на всичко съсипаха и една барета.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 35769 |25.09.2018 Осман Октай пред Фрог: Американският посланик е питал за две неща Ахмед Доган . 14| 16873 |04.09.2018 Методи Андреев: Циркът с оставките е за „матриала”, пред мислещите не минава . 4| 8783 |17.07.2018 Валери Григоров пред Фрог: Отговорност за чумата трябва да носи гранична полиция . 7| 8303 |09.07.2018 Пещерен водолаз пред Фрог: Държавата не прави нищо, за да имаме спасители като тези в Тайланд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads