Реклама / Ads
17| 14880 |01.02.2021 ИНТЕРВЮ

Бивш шеф на охранителна полиция: Оцеляват само охранителните фирми, приближени на властта

.
адвокат Николай Григоров
Оцеляват само охранителните фирми, приближени на властта. Ситуацията е като при строителството на магистрали. Това каза пред Фрог нюз адв. Николай Григоров-бивш шеф на охранителна полиция към ГДНП. Ето како още сподели той за проблемите в бранша:
 

-        Г-н Григоров, преди няколко дни бе приета промяна в закона за охранителната дейност, с която се дава възможност на хора с основно образование да се наемат като охранители. Това не ви ли притеснява?

 

-        Не. Между другото в стария закон беше така.

 

-        Но струва ли ви се нормално хора с основно образование да извършват  отговорна  дейност каквато е охранителна?

 

-        Нека да е ясно, че в случая става въпрос за пазачи. И не е нормално тези хора да бъдат лишени да извършват подобна дейност. Може би трябва да се диференцира естеството на работата, за която ще се допускат хора с основно образование. Тук трябва да се коментира един друг огромен проблем, свързан с възнаграждението на хората. Защото по обществените поръчки всички хора са ангажирани на минимална работна заплата. От тях реално охранителят взима 504 лева и някакви стотинки.

-        Всички охранители ли ги назначават на минимална работна заплата, когато става въпрос за охрана по ведомства?

 

-        Абсолютно. Обществените поръчки, които се обявяват от държавните институции са на най-ниска цена. И аз да попитам как ще намерите човек със средно и висше образование за подобна заплата?!

-        Какви хора са готови да вършат тази работа?

 

-        Обикновено възрастни хора към 70 години. Пенсионери, които да си докарат някой лев отгоре. Болшинството са бивши полицаи и военни. Те са със средно образование. Има малко пенсионери с основно образование и ако и тези хора не им се даде да работят, представете си какъв би бил животът им. Пак да кажа че става дума за пазачи.

 

-        Какви са в момента пробойните в охранителните фирми?

 

-        Много са. Но основните са свързани със заплащането и назначаването на хора. Почти няма обект, който да се взима на нормална цена. Затова и се назначават хора, които просто да седят за тези мижави пари. В същото време нормативните изисквания за убийствени за охранителите. Трябва да го пратиш да си извади куп документи, да го пратиш на психотест. За много други институции дори не се изискват толкова много документи.

 

-        Законодателят даде възможност на реабилитирани лица да регистрират охранителна фирма.

 

-        Тук също би било добре да има диференциация. Никой от нас не е застрахован, че на пътя няма да блъсне човек. Ако ти си реабилитиран за подобно деяние, не виждам нищо лошо в това да можеш да продължиш нормално живота си и да работиш като охранител.

-        Лесно ли се набират хора за охранителните фирми?

 

-        Те се набират  лесно, но много бързо си тръгват, като видят по колко им плащат и какво трябва да вършат. Защото те им дават пари за охрана, но като отидат на обекта се оказва, че ги ползват за общи работници. Ето сега в пандемията защо охранителите трябва да следят кой влиза с маски и без маски. Те сега трябва да следят и за ръкавици, дали се дезинфекцира и т. н.. Е той охранител ли е или е пропускар?! Хората ги наемат за едно, а после ги използват за съвсем друго. В училищата се същата работа. Там е циркаджийска история – карат един охранител да затваря входа от другата страна на сградата, а после му търсят сметка защо не е бил на поста си отпред, защото някой е влязъл. Е как да си на сто места едновременно? В момента охранителният бранш е направо обезличен.

-        Искате да кажете, че едва оцелява?

 

-        Да. Има една-две по-сериозни фирми. Всички други кретат. Издръжката на един охранител, сигурен съм, никой не може да покрие с тези доходи, ако не правиш далавери. На всеки охранител се полага униформа. След два месеца той си тръгва и тази униформа какво я правиш? Нищо. Млади хора има предимно в СОД.

 

-        Колко са фирмите, които оцеляват в тази среда.

 

-        Три в София още няколко по места. Те са обсебили всички обекти, като нещата са изцяло на приятелска основа. Има една голяма просперираща фирма, която няма един частен обект.

-        Как тогава оцелява?

 

-        Собственик на тази фирма е шеф на една важна институция, свързана с много средства. Той държи „Мини Марица“, взима около 1 млн. на година. Държи военно-почивно дело. За 4 години договорът е около 11 млн. лв. Нали се сещате за какво говоря-държавата му дава пари и обекти. Как ще вземеш подобен обект, ако нямаш познати, връзки?! Никак!

 

-        Трябва ли оцеляващите фирми да са приближени на властта?

 

-        Това е задължително. Проблемите при този бранш са сравними със строителството на магистрали. Трябва да си близък, за да пееш в хора не си ли близък, пееш само със себе си.

-        Имаше един спорен казус. Журналисти бяха видели патрулка да стои нон стоп пред ресторант „Осемте джуджета“. На въпрос какво е правила там полицейската кола, шефът на МВР Христо Терзийски обяснил, че ченгетата не са има подобна задача.  

 

-        Питате ме дали полицаи са охранявали такива хора? Да, охранявали са ги по разпореждане на височайшето ръководство. Нито един полицай няма да посмее да застане отпред и да пази, без някой да го е пратил. При предишното ръководство на МВР това си бе практика.  

 

-        Кое ръководство визирате?

 

-        Това на Младен Маринов.

-        А главния секретар на МВР Ивайло Иванов?

 

-        Не, него го оставете. Той не пее в хора. Не е лоша момче, но няма силата.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10953 |12.01.2021 Бивш шеф на ПСС: Интереси, власт и нарцисизъм попречиха да имаме хеликоптерно спасяване . 22| 19482 |13.10.2020 Бивш служител от ГДБОП пред Фрог: Групата за задържане се изпраща с насока: “Смачкайте ги!” . 41| 23625 |01.03.2020 Бивш служител на НСБОП пред Фрог: Хората от разработките ни днес са видни бизнесмени и политици . 13| 32028 |18.02.2020 Методи Андреев: Гешев да разследва бившите главни прокурори. Как близката на Борисов жена взе СИБанк?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads