Реклама / Ads
12| 12997 |08.05.2012 ИНТЕРВЮ

Боби Михайлов: Стоичков ме напада заради един червен картон

.
Борислав Михайлов
Вчера Христо Стоичков постави три въпроса към бившия вратар Борислав Михайлов, след като Златната топка направи сензационни разкрития за Световното първенство в САЩ, където България игра за призовото трето място: В качеството си на президент урезидент участвал в манипулирани резултати на националния отбор? Участвал ли е в тото схеми на българското футболно първенство? Взимал ли е участие в нарежда
 

След отправи критики към Михайлов, шефът на БФС даде интервю пред ТВ 7, за да защити професионалните си качества и позиции.


- Как ще коментирате нападките на Христо Стоичков към вашето управление на БФС. Какви са отговорите на поставените от него въпроси?

 

- Изненадам съм от поведението на Христо Стоичков. Всички тези атаки са провокирани от негово искане, което нямаше как да изпълним. Той пожела да отменим един червен картон. Ние събрахме комисията, поканихме въпросния рефер. Той застана твърдо зад показания картон и вместо да го отмени, реши да се откаже от съдийството. Тогава той ми се обади и каза: “Уважавам те, никога няма да те предам. Забрави ми телефона”. Аз не съм гледал интервюто му, а бях запознат с думите му от пресаташето на БФС Павел Колев. Отговорът на поставените към мен въпроси е “не”. Христо много добре, че аз не мога да се замеся в нещата, в които ме обвинява. Той ме познава добре, тъй като сме играли заедно в продължение на 20 години. Бяхме приятели. С това интервю аз преставам да му отговарям. Диспут няма да има. Диспути се правят, когато предстоят избори и двама кандидати оспорват предимствата на другите.

 

- Как нещата ескалираха до такава степен? Всичко тръгна от червен картон и се стигна до обвинения в участие в уреждане на мачове?

 

- Той няма доказателства за тези обвинения и няма как да има, тъй като аз не съм такъв човек. На всички е ясно, че съдийството е голям проблем, но това не е само в България. Откакто съм президент на БФС сменихме 6 съдийски комисии. Ще сменим и тази ако трябва. Вече съм обявил, че във всички комисии ще има промени. Поне 30% от членовете в тях ще бъдат нови. Българското съдийство обаче върви нагоре. Подписахме конвенцията на УЕФА за футболното съдийство и това помага за работата на реферите.

 

- Той беше много емоционален. Не ви наричаше по име, а ви наричаше този.


- Повтарям, аз не съм гледал интервюто. Бях само запознат със случилото се. Аз не към доктор хонорис кауза като него, а просто съм завършил ВИФ. Но въпреки това аз не употребявам такива думи като него. Няма ги в моя речник.

 

- Вие сте член на Изпълкома н УЕФА, близък сте с Мишел Платини. Христо Стоичков заяви, че не само вие говорите с Платини. Той също е разговарял с него ...

 

- Избран съм в Изпълкома на УЕФА от 27 държави, изборът е международен. Не е направен от българи. Това е оценка за моите качества и за моята работа. Мишел Платини е много добър човек. Той може да разговаря с всеки.

 

- Предстои конгрес на БФС. Мандатът ви изтича, има ли Христо Стоичков амбиции да заеме мястото ви?

 

- Всичко това може да стане в бъдеще. Все още няма нищо сигурно, тъй като не се знае кога е конгресът. Христо Стоичков може да се кандидатира за президент. Това е негово право. На конгреса на БФС ще може да изрази идеите си пред 900 клуба и те ще решат, а не някакви диспути по телевизията. Ние не сме политици.

 

- Вие самият ще се кандидатирате ли?

 

- Аз съм избиран два пъти на конгрес на БФС и не се срамувам от нищо. Със сигурност ще се кандидатирам отново, защото имам още неща за довършване. Всеки ден има нов проблем, защото много от клубовете играят на ръба, а промените в правилата идват много бързо. Трансферните правила се сменят, лицензирането е голям проблем. Проблемите обаче не са в БФС, а в клубовете.

 

- Бяхте обект на атака от страна на ЦСКА, тъй като на клуба се струпаха много проблеми наведнъж. Нормални ли са вашите отношения с клуба?

 

- Аз никога не съм имал негативно отношение ЦСКА. Като бивш играч на “Левски” аз уважавам ЦСКА и всеки силен съперник. Даже съм помагал на ЦСКА, а и на други клубове.

 

- Много се говореше, че има издадена директива “Левски” да стане шампион. Имаше ли подобно нещо?


- Директива нямаше и няма как да има. От “Левски” отдавна не са идвали в БФС. Най-много са идвали от ЦСКА, защото те често имат проблеми. Хората на УЕФА, които идваха по казусите на ЦСКА ползваха сградата на футболния съюз и нашата зала. Никога не е имало директива. Това е едно от най-оспорваните първенства от последните години.

 

- Говорите за проблеми на ЦСКА и срещи с хора на УЕФА. Ще вземе ли клубът лиценз?


- УЕФА каза, че ЦСКА ще вземе лиценз и ще играе в турнирите, но ще има мониторинг върху тях в продължение на три години. Ако клубът допусне грешка, ще бъде изваден от евротурнирите за сезона, в който е направил прегрешение. ЦСКА се промени много в движение на сезона. Дадоха шанс на млади футболисти, което е хубаво.

 

- Какво мислите за настоящия шампионат в “А” група?


- Първенството е много равностойно. Битката за титлата и местата в евротурнирите е много оспорвана. Изпадащите вече са ясни. Добре е, че хората могат да гледат мачовете по телевизията, за да могат сами да направят изводи за представянето на терена, а не само да четат по медиите коментари и изказвания.

 

- Постоянно ви критикуват, че се криете и не ходите на мачове в “А” група.


- Не се крия. Аз съм Борислав Михайлов и няма от кого да се крия. Президентът на един футболен съюз не е задължен да присъства на всички мачове. Аз ходя на футболни срещи, други гледам по телевизията. Нормално е при по-важен мач да седна между президентите на двата клуба.

 

- Любослав Пенев отскоро е национален селекционер. Каква е оценката за неговата работа?


- Любо е много позитивен човек. Той държи на дисциплината и иска да промени много неща. Мога да му пожелая успех. Каквото е зависело от нас като федерация, ние сме го направили по най-добрия начин и на най-високо ниво. Той също е от поколението на Четвъртите в света. С 90% от хората от онзи отбор във времето, в което управлявам БФС сме работили заедно. Така че те нямат основания да критикуват управлението на футболната централа, тъй като са били част от него.

 

- Христо Стоичков разказа за случката от мача с Швеция в САЩ през 94-а година. Хвърлихте ли ръкавиците на почивката?

 

- Аз такава случка не помня. На почивката поисках смяна. Можех да стана най-добрия вратар на първенството, но допуснахме четири гола през първото полувреме. Може би бях уморен. Всички бяхме уморени. Това беше седмия ни мач на първенството. Аз не бил правил разкрития за събития, случили се в съблекалнята.

 

- Има ли нужда от нов национален стадион, тъй като вече има един в центъра на София?

 

- Правителството има намерение да направи 1, и след време може би още 2. Два от софийските отбори ще могат да играят на този стадион, както и националния отбор. Новият стадион ще позволи на България в бъдеще да кандидатства за домакинство на финал от евротурнирите. Каквото зависи от нас като БФС, ние ще подкрепим проекта, но всичко зависи от правителството и министерството на спорта.

 

- Премиерът Бойко Борисов критикува български футбол и празните стадиони.

 

- Ще направим промени в първенството. Дали ще намалим бройката на отборите или ще променим формата на провеждане. Може отборите да играят по три пъти един срещу друг, както направихме в “Б” групите. Интересен футбол и пълни стадиони се постигат с качествени играчи и много пари, а у нас клубовете не разполагат с големи финанси.

 

- Още през миналата година обещахте да намалите състава на “А” група. Това не стана за настоящия шампион, сега ще може ли да го направите?

 

- Тогава ни спираше нормативната уредба, която определя началото и края на едно първенство. Промяната зависи не само от мен, но и от хората в Изпълкома. Ако те искат да намалим броя на отборите в първенството, тогава може да го направим. Надявам се, че ще го постигнем. Вече имаше опит с 14 отбора в “А” група и плейофи, но той се оказа неуспешен. Сега може да видим и други формати, може “А” група да се окаже с 12 отбора. Първо трябва да видим каква е ситуацията с лицензите на клубовете.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 18676 |09.06.2010 Раненият при убийството на Боби Цанков: Държавата ме тероризира . 10| 8671 |26.01.2010 Ст. Стоичков: Трафик на хора върви по българо-гръцка линия . 4| 14406 |05.01.2010 В. Райкова: Боби каза - "На "Плиска" не ходя" . 27| 9951 |13.04.2008 М. Михайлов: От Р. Петков започна грабежът на банките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads