Реклама / Ads
10| 10015 |13.09.2018 ИНТЕРВЮ

Богдан Милчев: Скоро ще разкрием скандални неща за институционалното безхаберие

.
Богдан Милчев от Института по пътна безопасност
Скоро ще разкрием скандални неща за институционалното безхаберие. Това каза пред Фрог нюз председателят на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. Ето какво още сподели той след като в четвъртък четирима младежи загубиха живота си в зловеща катастрофа на пътя Плевен-Русе:
 

Г-н Милчев, днес четирима младежи загубиха живота си на пътя при поредната зверска катастрофа. Знаете ли колко души загинаха след трагедията край Своге и какви са причините?

 

32-ма души загинаха само от 25 август досега. Ние сме като на фронта. Докато президент и премиер си мерят рейтингите, ни е продължаваме за загиваме по „прекрасните“ ни пътища. Нещо по-лошо-умират децата ни . През това време политиците ни, които уж ни обясняват колко са се загрижили за нас, си въртят политическите игрички. Смъртта на пътя ще изкара утре хората на „Поход за живота“.

 

Това някаква инициатива ли е?

 

Да, става дума за протест, организиран от велоорганизациите. Институтът за пътна безопасност е поканен на това събитие, което ще стартира в петък от 17,30 пред МС. Ще бъдем солидарни с хората от Варна, които излязоха възмутени на улицата след убийството на балетиста на пешеходна пътека.

 

Мислите ли, че политиците ще забележат това и ще чуят исканията на хората?

 

За съжаление с тях живеем в различни светове. Въпреки това ние не трябва да се примиряваме. Време е да действаме.

 

Но такъв призив имаше и след трагедията край Своге, при който загинаха 17 души.

 

 Спомняте си, че институциите предприеха редица стъпки. Стигна се до някъде и после нищо. Имаме нужда всеки ден да получаваме информация какво се прави от страна на държавата по пътна безопасност, как се води тази битка. Нас не  ни интересуват проблемите на министрите. Искаме да се прибираме живи. Това безвремие, в което ни вкарат политиците, трябва да свърши.

 

Институтът за пътна безопасност излязохте  със становище за пътя-убиец край Своге.  Какви са основните изводи и кой направи тази оценка.

 

  За целта ангажирахме най-добрите одитори и експерти по пътна безопасност. Един от тях е Димитър Петков. От неговите учебници са се учили всички сегашни специалисти. В екипът ни беше включен и одитор от Швейцария. Неговото становище е, че докладът, който изготвихме, е на много високо ниво. Изключително качествен!

 

От доклада ви стана ясно, че пътят действително е бил проблемен.

 

Това е само един от първоначалните изводи. Тепърва ще извадим на показ нещо много скандално, свързано с институционалното безхаберие. Трябва ни само още малко време, за да приключим с всички проверки и изводи. Държа да кажа, че институциите отказаха да ни съдействат с аргумента ,че в момента се води разследване.  Иначе за нас вече е категорично ясно, че причината за трагедията край Своге е комплексна. Има проблеми от фазата на проектиране, изграждане, експлоатация и т. н. Липсва важен пътен знак, който предупреждава за опасен завой. Маркировката не е светлоотразяваща и т. н.  

 

Можела ли е някоя институция все пак да се намеси така, че да не се стигне до зловещата развръзка край Своге?

 

Има такава институция и това е МВР. Ведомството е можело реално да предотврати тежкото произшествие.

 

Как?

 

Те не са санкционирали стопанина на пътя. Глобата е от  2 до 7 хлади лева. Полицията 8 пъти е констатирала, че има проблем с пътя.  Ако МВР са санкционирали стопанина според правомощията си, той щеше да си свърши работата. Забележете-МВР е направило над 1400 предписания за установени нередности на различни пътища, но няма нито една парична санкция в петте най-големи града на страната. За съжаление пътища, като тези в Своге, има в цяла България. Хората ни алармират от всички краища да отидем при тях и да направим проверка. Но ние сме едно НПО. Държавата е тази, която трябва да си свърши работата.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14197 |19.12.2016 Марио Нинов: Защо не разкриват скоростта на влака в Хитрино? . 21| 14593 |21.05.2015 Учителят Николай Милчев: Възраждането ни се изплъзва, нещо си отиде от 24 май . 48| 17097 |25.07.2012 А. Богданова: В митниците ще настане хаос, завалят ли оставките . 63| 11579 |12.12.2011 Икономистът Лъчезар Богданов: по-стабилни сме от Белгия и Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads