Реклама / Ads
48| 17089 |25.07.2012 ИНТЕРВЮ

А. Богданова: В митниците ще настане хаос, завалят ли оставките

.
Анна Богданова
Шефът на Агенция Митници Ваньо Танов сега е „между чука и наковалнята”, заявиха пред Frognews.bg дългогодишни кадри на агенцията, която трябва да бъде преместена в Русе по силата на промените в Закона за администрацията.
 

Интервю на Ана Кочева

- Г-жо Богданова, промените в Закона за администрацията са ясни, но къде е резонът Агенция Митници да отиде точно в Русе?

- Погледнато обективно, няма резон. След присъединяването на България към ЕС отпадна митническия контрол на границата ни с Румъния. В момента единствената външна за ЕС граница в Русе е речното пристанище. Освен това в града винаги е имало митница, която обслужва бизнеса в региона. Дори и целта на реформата да е „приближаване на ЦМУ до бизнеса и до границите”, много по-голяма е логиката то да бъде преместено в Бургас или л Свиленград например – митници на външни граници, с голям обем товари, подлежащи на митническа обработка. Невярно е и твърдението на министър С. Дянков, че митница Русе е с най-високи приходи – през 2011 г. митницата първенец беше Варна, а Русе се нареди чак на 6-то място сред десетте териториални митнически учреждения.


- Има ли изготвена подробна финансова обосновка с оглед изчисляване на точната цена на преместването? Колко приблизително би струвало то?

- Не мисля или поне никой от нас не е запознат с такава финансова обосновка. Ако имаше такава, то тя трябваше да „съпровожда” предложения за публично обсъждане проект на Закона за допълнение на Закона за администрацията. Само преди 7 години ЦМУ се премести в сегашната си сграда, която беше проектирана изцяло за нашите нужди. Преместването ни от улици „Мария Луиза” и „Аксаков” на „Раковски” 47 струваше около 20 милиона лева, но ние се сдобихме с една модерна сграда, съобразена с различните дейности на администрацията, със специални сървърни помещения, лаборатория, склад за наркотични вещества и т.н. Предполагам, че преместването не на съседни улици в рамките на София, а в град, отдалечен на 300 км, в никакъв случай няма да бъде по-евтино. Помислете колко ще струва само оптичният кабел за широко прокламираната връзка между НАП и Агенция "Митници". Но с преместването разходите няма да спрат. Служителите на ЦМУ участват ежедневно в междуведомствени работни групи, в съвещания на структурите на ЕС и ЕК. И много други.  Или драстично ще се повишат разходите за командировки, или ние ще останем един затворен оазис в Русе без взаимодействие и сътрудничество на национално и международно ниво. Надали някой се е замислял и колко ще струва адекватното обучение на новопостъпилите служители, които ще заместят тези от нас, които не желаят да се преместят  (а техният процент е внушителен). Не коментирам компенсациите за напускащите държавни служители, тъй като е видно от проектозакона, че вносителите са се постарали да съкратят максимално този разход. Не е ли по-логично тези средства да се вложат например в данъчни облекчения в региона и в създаване на по-добър икономически климат?

-  В Русе има достатъчно подготвени кадри и тази служба няма да загуби нито един ден, каза министър Дянков. Как е стигнал до този извод; съгласни ли сте с него?

- Това твърдение е несериозно. Много жалко, че министър на финансите, пряко отговарящ за митническата администрация, не знае с какво се занимава Централното управление на най-голямата му приходна агенция и проявява демонстративно пренебрежение към служителите. Специалисти се изграждат с години. Митническата материя е необятна, особено след приемането на Европейското законодателство. Имаме изключително сериозни ангажименти към ЕС. В тази връзка още в края на 90-те години започна постепенно обучение на кадрите с цел повишаване на административния капацитет и постигането на европейски стандарти, в което бяха вложени не само средства на нашата администрация, но и много европейски пари. Когато има приемственост, не е никакъв проблем да бъдат обучени и новопостъпилите колеги. Но когато в един момент решат да напуснат повече от половината служители в ЦМУ, включително тези на ръководни позиции, тогава в системата ще настане хаос.

- Твърди се, че средната заплата в Агенцията е 1120 лева; излиза, че става дума за доста апетитни служби?

- Може от този месец и да е станала толкова, след като към заплатите ни включиха и процентите за прослужени години. Но силно се съмнявам, защото напр. моята нова заплата е приблизително толкова, а аз съм на висока експертна длъжност и с 23 години трудов стаж. Новопостъпилите при нас млади специалисти без трудов стаж са със заплата около 450 лева. Реалното увеличение на заплатите сега е с около 40-50 лева.

-  А правят ли се опити за политизация на протестите?

- Това категорично не са нашите намерения. Считам че като държавни служители с протестите си защитаваме основно финансовите интереси на държавата по време на финансова и икономическа криза. Ще бъде жалко, ако определени политически партии се възползват от нас.

- Децентрализацията на властта трябва да се направи постепенно, беше казал преди известно време директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. На какво мнение е той сега, след като тогава определи реакциите като вид социологическо проучване дали идеята е добра.

- За позицията на г-н Танов четем основно в медиите, така че не знам по този въпрос нищо повече от Вас. Можем само да предполагаме, че той е поставен „между чука и наковалнята”, тъй като от една страна е представител на изпълнителната власт, а от друга – като директор на Агенция „Митници” - си дава ясна сметка, че ако бъде извършено това преместване, ще бъде реално за дълъг период от време блокирана работата на една най-важните приходни агенции в държавата, отговорна за постъпленията в бюджета.

- А съзирате ли в "заменката" на частна бизнес сграда в Русе, която стои празна, със сградата в София някакви финансови интереси и най-вероятно комисионни?

- С колегите ми бяхме шокирани когато в интервю на г-н Танов по БНР чухме, че в министерство на финансите има оферта от частна русенска фирма, предлагаща ни подходяща сграда в Русе срещу тази в София. И доколкото ни е известно, това е единствената оферта, предоставена на МФ. Без да сме специалисти по недвижими имоти можем да се досетим, че има съществена разлика в цената на застроен квадратен метър в центъра на София и в периферията на Русе. Още повече, че наематели за  луксозната бизнес сграда клас А в град Русе не чакат на опашка. Може би министърът е заинтересован не от съживяването на Русе и региона, а от подпомагането на бизнеса на определени бизнесмени.

- В крайна сметка: в Русе или на ново поприще?

- Знаете ли, този въпрос си задавам непрекъснато през последните месеци. Работя в системата на Агенция „Митници” от 1994 г. и много обичам работата си. Вложила съм в нея душа и сърце. Убедена съм, че с моите колеги сме допринесли много за държавата и обществото. Постигнали сме изключително високо международно признание. Но това е работа в екип, а добрият екип се създава с години. Дори и да остана, когато повечето ми колеги напуснат, а такива са техните намерения, ще ми бъде невероятно трудно да изпълнявам задълженията си както досега. Освен това в София са моят дом, моето дете и възрастна майка, моите приятели, целият ми живот. Нямам представа каква работа мога да започна на 47 години, но ще опитам да се реализирам на ново поприще.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 20349 |24.07.2012 Румен Леонидов: Човечеството изглежда иска да се самоубие . 32| 12918 |20.07.2012 Журналистът Мохамед Халаф: Иран извърши атентата в Бургас . 60| 12979 |16.07.2012 Пламен Юруков, лидер на ВОТ: Моделът „Кунева” е вреден за България! . 48| 21152 |02.08.2012 Л. Младенов: В Македония се осъзнават, страхът се пречупва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads