Реклама / Ads
3| 8214 |19.02.2019 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов: Подслушвали са мен и децата ми, затова водя дело

.
Бойко Атанасов
Двегодишната ми дъщеря, докато е говорила с баба си през 2011 г. по телефона е била подслушвана, както и другата ми дъщеря. По това време съм работил по дела, свързани с разкриване на икономическа престъпност и корупция, извършвани от 150-200 човека. Това каза в интервю за Фрогнюз следовател Бойко Атанасов.
 

Следовател Атанасов, бяхте на изслушване за европейски прокурор.  Какви са шансовете ви?  

 

Близката до Цацаров Гергана Мутафова участва в комисията, която изслушва кандидатите за европейски главен прокурор. Тя идва във ВСС от Районна прокуратура. Не ми е известно да е работила в Окръжна прокуратура. Не знам какъв е критерият да бъдат определени членовете на тази комисия.

 

Комисията е политически ситуирана, председателят й е зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов, който беше прокурор по делото КТБ. Не знам комисията дали е способна да излъчи човек, който да гарантира, че европейската прокуратура няма да бъде заразена с корупция.

 

Според мен Европейската прокуратура трябва да функционира съобразно чл. 6 от регламента, според който на европейския прокурор не може да му се окаже влияние. Членовете на комисията сякаш не се интересуваха от моята теза.   

 

Юридическият ми английски не е на особено добро ниво, но европейската прокуратура ще заработи след година и половина и аз имам време да го усъвършенствам.

 

Кафявите медии наблегнаха на моята езикова култура, за да ме компрометират. Правят го от страх, защото мога да отида в Брюксел и да разследвам корупция, свързана с усвояване на европейски средства. Дали лицата, които поръчват материалите за мен, не усвояват европейски средства и дали не са част от организираната престъпна група, която краде от ЕС?!

 

Обявихте, че зам.-главният прокурор Иван Гешев е част от организираната престъпна група. ВСС ви наказа със забележка. Какво означава това наказание?

 

Заради моето изказване преминех през пет дисциплинарни процедури, които започнаха от 18 септември 2017 г. Забележката дойде след тях точно, когато трябваше да се явя на изслушване за европейски прокурор. Със забележката ВСС признава, че аз не съм извършил дисциплинарно нарушение, за което ми е водено дисциплинарно производство. Изпратили са своето становище на градския прокурор, за да ме „забележи”. Ако не казвах истината, щяха да ме уволнят. ВСС в дисциплинарното производство е отказал да изслуша и разпита свидетели, които не са подчинени на главния прокурор. Единият от свидетелите, който не са искали да разпитат, е бившият заместник директор на НАП Тошко Тодоров. Очевидно е, че някой го е страх от тези свидетели.

 

Обърнахте се към Комисията за защита от дискриминация заради това, че не става ясно защо едни следователи получават бонуси, а други не. Има ли развитие по този случай?

 

Започна е процедура в Комисията. Заместникът на Миглена Тачева Сабрие Сапунджиева е докладчик в ІІІ постоянен специализиран състав по отношение на ДМС-то, което е изплатено на магистрати и аз не съм сред тях. На 4 февруари тя е разпоредила да представя списък на следователите, които са в моето положение. Пред Комисията съм написал, че тъй като нямам такъв списък, обжалвам пред нея. Поисках отвод на Сабрие Сапунджиева, защото ме дискриминира и ограничава правото ми да участвам в процеса, поставяйки неизпълними условия.

 

Сигнализирате, че сте бил подслушван заедно с децата ви. Ще заведете ли дело за това?

 

Двегодишната ми дъщеря, докато е говорила с баба си през 2011 г. по телефона е била подслушвана, както и другата ми дъщеря. По това време съм работил по дела, свързани с разкриване на икономическа престъпност и корупция, извършвани от 150-200 човека. Водих много дела срещу служители на МВР, както и за кражба на средства от ЕС. Едно от тези дела е за близо 150 млн. лв. и има присъда по него. Колегата, с когото приключихме това дело, е предложен за уволнение. От Софийски окръжен съд са издали разрешение да ме наблюдават, проследяват, подслушват и документират. В самото разрешение обаче не пише по кой текст съм извършил престъпление. В момента се води дело в СГС за моето незаконно подслушване. На 21 февруари има съдебно заседание по него. Който желае да заповяда.

 

 

Интервю на Даниела Николова 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7285 |22.11.2018 Бойко Атанасов: Прокуратурата е в тоталитарен режим на управление . 4| 14899 |22.01.2018 Стефан Солаков: Бате Бойко се държи като благодетел - щял да протежира Турция пред Европа?! . 8| 18656 |02.01.2018 Бойко Рашков: Цацаров вече не е под, а до Господ, да прости Всевишния… . 2| 11703 |21.09.2017 Атанас Атанасов: Чайка дойде заради „Магнитски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads