Реклама / Ads
21| 23216 |25.10.2019 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов: Страх тресе Цацаров и Гешев, президентът веднага ще подпише указа за главен прокурор

.
Бойко Атанасов
Страх тресе Сотир Цацаров и Иван Гешев. Той ще ги съпътства през следващите 7 години. Президентът веднага ще подпише указа за избора на Иван Гешев за главен прокурор. Това каза пред Фог нюз следовател Бойко Атанасов. Ето какво още сподели той:
 

Г-н Атанасов, името ви бе коментирано не с добро, разбира се, по време на изслушването на Иван Гешев във ВСС вчера. Очаквахте ли, че ще ви отделят такова внимание?

 

От хигиенни съображения не съм наблюдавал изслушването на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев във ВСС. Не съм проследил вчерашния пасквил от сенчестите кръгове в съдебната система. Представянето на едноличната кандидатура на Иван Гешев, без конкуренция, предполагаше този резултат. Той е угоден за кръга от олигарси, обслужвани от властта. Всъщност разбрах от журналисти, че името ми е било коментирано във ВСС. Обяснението ми е, че двамата главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев са ме обсъждали от страх. Този страх е продиктуван от възможността в избора да се включи и друг магистрат. Разбрах, че Цацаров е реагирал с лукава усмивка, когато е разбрал, че друг няма да участва в избора и на практика няма да има реална конкуренция за този пост.
 
Беше атакувана тезата ви, че сключените от Иван Гешев споразумения с групата „Недосегаемите“ са били вид пазарлък. Продължавата ли да я отстоявате?
 Да, става дума за пазарлъци. Твърдя го и за останалите споразумения, които лицето е направило. При избора на главен прокурор трябваше да се обсъдят всички споразумения, от времето, в което Иван Гешев е бил ръководител на специализираната прокуратура, до настоящият момент. Важно беше ВСС и обществото да научи колко споразумения са сключени с организирани престъпни групи, по какъв ред е станало това и какви средства са конфискувани. Необходимо бе да се знае и колко присъди има през 2016-2019 г. по дела за корупция, водени в специализираната прокуратура. От значение беше да се каже още и колко обвинителни актове с влезли в сила присъди има през този период. Виждате, че старателно се бяга от темата за сключените споразумения.
 
Как си го обяснавате?

Със страхът на Цацаров и Гешев. Той ще ги съпътства през следващите 7 години.


Но още в началото на представянето си Гешев чете статистика за работата на прокуратурата.
Това е несъществено и не дава конкретна информация за професионалните качества и успехи на единствения им кандидат.
 
Вярвате ли, че президентът Румен Радев ще върне избора?
Очаквам президентът да подпише указа веднага. Той вече има подобен опит при избора на председател на ВАС. Видях вчера истерията в очите на Боян Магдалинчев от ВСС. Имах усещането, че още през нощта са готови да изпратят решението за избора на президента за издаване на указ. Бързат.
 
Защо?

Защото историята ги зове. Искат да запишат имената си в историята. Нищо, че обществото очаква нещо съвсем друго- работеща съдебна система, в която настоящите избраници нямат място в нея.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 40708 |05.09.2019 Бойко Атанасов пред Фрог: Не искам да се самоубия, ако ми се случи нещо, то ще е като с Васил Миков . 17| 14305 |08.08.2019 Георги Георгиев: Полицаи подкрепят мен и кандидатурата на Бойко Атанасов, готвим национален протест . 3| 8215 |19.02.2019 Бойко Атанасов: Подслушвали са мен и децата ми, затова водя дело . 2| 6419 |31.01.2019 Страхил Делийски: БСП и ГЕРБ си мерят девиантните политически поведения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads