Реклама / Ads
26| 40707 |05.09.2019 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов пред Фрог: Не искам да се самоубия, ако ми се случи нещо, то ще е като с Васил Миков

.
Бойко Атанасов
Нямам намерение да се самоубия. Ако ми се случи нещо, то ще е като с прокурор Васил Миков. Това каза пред Фрог нюз следовател Бойко Атанасов. Припомняме, че няколко граждански организации издигнаха кандидатурата му за главен прокурор. Ето какво сподели Атанасов за изненадващата смърт на Васил Миков от ВКП:
 

Г-н Атанасов, познавахте ли се с прокурор Васил Миков?

 

Да. След 2005 година, след интервютата, които дадохме аз и колегата ми Георги Йорданов за корупция в следствието и прокуратурата, Васил Миков поиска да се срещне с нас. На срещата той потвърди думите ни. Директно ни каза, че това, което споделяме пред обществото за корупцията по върховете на прокуратурата, е самата истина. Предупреди ни, че след нашите разкрития, трябва да се защитим. За това предложи да ни даде собствените си законни два пистолета. Около две седмици преди въпросния разговор, ръководството на следствието ни събра служебните оръжия. Именно затова Васил Миков искаше да ни подаде ръка. Предупреди ни, че може или да ни самоубият, или да ни убият.






Взехте ли предвид съветите му?

 

Тогава не повярвахме, че нещата могат да изглеждат толкова жестоки. Но след атентатите, които имаше срещу него, се убедих, че страховете му са напълно основателни. Васил Миков ми сподели тогава, че прокуратурата е инструмент за натиск и репресия от страна на политиците в едно с главния прокурор. Бившият прокурор Никола Филчев, премиерът Бойко Борисов и сегашният обвинител №1 са едно цяло.

 

Искате да кажете, че Филчев продължава да е силна фигура и сега?

 

Да. Нещо като главен прокурор в сянка. И след тази среща с Васил Миков контактувахме по работа. Казваше ми, че магистратите, които са имали смелостта да се опълчат срещу статуквото, трябва да вземат всички възможни мерки, за да останат живи. Между другото малко след тази среща беше убит прокурор Николай Колев. Това бяха времена, в които мракобесието вече бе взело връх.  И досега нещата са все така.

 

Но прокуратурата е категорична, че при Васил Миков става дума за самоубийство.

 

Необяснимо за мен  е, че  прокуратурата, преди още да е започнала производство за смъртта на Васил Миков, съобщи, че той се е самоубил. Преди да се направи подобен извод, трябва да се извърши разследване, експертизи и т. н.  Случилото се с него сега потвърждава всичко, което е казал приживе. Той не носеше за украшение два пистолета, а за да се защити, в случай на нужда.

 

Бяха ли разкрити поръчителите и извършителите на атентатите срещу Миков?

 

Доколкото ми е известно-не.

 

Изглеждаше ли психически стабилен?  

 

За мен този човек беше с много здрава психика. Не допускам, че се е самоубил. Искам да използвам възможността да кажа открито, че нямам никакво намерение да се самоубия. Ако нещо се случи с мен, най-вероятно ще е това, което сполетя и Васил Миков. Имало е заплахи срещу мен, майка ми и семейството ми.






Какво се коментира сред магистратите за тази смърт?  

 

За всички случилото се е необяснимо. Той е отговарял за престъпления, извършени от магистрати. Трябва да се разрови какво се случва във  ВКП.

 

Вярвате ли, че някой сега ще го направи?

 

Абсурд е да се случи с това статукво и с този главен прокурор. Във ВКП има още  няколко добри и честни прокурори. Искрено се надявам тях да не ги сполети съдбата на Васил Миков. Аз съм дълбоко обезпокоен от случващото се.

 

Докъде стигна събирането на подписи за вашата кандидатура за главен прокурор?

 

Много граждански организации продължават да събират подписи, но не съм известен докъде са стигнали. Това е един инструмент от европейското право, което организациите са решили да упражнят. Приветствам го, защото всеки човек има прави да изразява мнение и да ко показва.  Институциите и управляващата кликата не се интересува какво мислят и искат хората. Ще се наложи да бъдат чути по друг начин.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 23610 |22.08.2019 Осман Октай пред Фрог: Стефан Данаилов да е жив и здрав, но той ли е новина номер едно? . 1| 6180 |20.08.2019 Д-р Делян Георгиев: Добро съвпадение е лекарят за определено време да бъде и кмет . 1| 4981 |10.08.2019 Симеон Фелеков, ЧЕЗ Разпределение: Подобряваме сигурността на електрозахранването във Видин и Монтана . 17| 14302 |08.08.2019 Георги Георгиев: Полицаи подкрепят мен и кандидатурата на Бойко Атанасов, готвим национален протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads