Реклама / Ads
17| 14532 |11.02.2021 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов пред Фрог: В следствието е блокиран достъпа до Фрог нюз. ВСС е гумен печат на главния прокурор

.
Бойко Атанасов
ВСС е един гумен печат на главния прокурор, който и да е той. Без значение дали е Борис Велчев, Сотир Цацаров или Иван Гешев. С работата на ВСС може да се справят две деловодителки със средно образование. Това каза следовател Бойко Атанасов пред Фрог нюз. Ето какво обясни той:
 

-        Г-н Атанасов, вчера бяхте изслушан във ВСС във връзка с кандидатурата ви за прокурор в Европейската прокуратурата. За първи път видяхме как магистрат във ваше лице влезе в директен сблъсък с главния прокурор Иван Гешев. Как определяте вашето препитване от кадровиците на Темида?


-        Всичко изглеждаше много нагласено. Беше предварително режисирано. Важно е да отбележа, че членовете на прокурорската колегия правеха всичко възможно да не се задават въпроси от неправителствения сектор. Водещият заседанието Иван Гешев дори каза, че не е водещ. Така и не се разбра кой води това заседание. Вероятно само си се водеше.


-        Бяхте ли подготвен за „престрелка“?


-        Не очаквах така брутално да погазят правилата за допускане на европейски делегирани прокурори. Тези правила са твърде опростени, но от ВСС не се поколебаха да ги нарушат тотално като не включат в процедурата задаване на въпроси от страна на НПО-та. Видях, че Огнян Дамянов от прокурорската колегия на ВСС, вчера бе изключително нервен.


-        Имате ли обяснение за това?


-        Неговата съпруга е била докладчик по едно дело във Върховния административен съд, по което обжалвам решението на ВСС за намаляване на заплатата ми. Оказва се, че с решение от 8-ми февруари тя е отстранена. Това става паралелно с мое искане да бъде проверен председателят на състава. Всичко това говори за една симбиоза по върховете на съдебната система. Смущаващо е, че не може да се очаква нищо разумно, след като член на ВСС взима решение спрямо мен, а след това делото се пада при съпруг във ВАС, който дори не се отвежда сам. Реално няколко месеца делото за намалението на заплатата ми е било пред нея, буквално в ръцете й. Накрая самият състав я отстранява. Реално съпругът Огнян Дамянов се заяждаше с мен на изслушването. Него не го интересуваше како би се подобрило в работата на обвинението. Беше нервен най-вероятно заради сигнала, който съм подал срещу съпругата му предния ден на електронната поща. Решението за отстраняването на съдия Дамянова е качено току-що. Тези хора реално са затворили цикъл.  

 
-        Имаше ли въпрос, който да ви затрудни?


-        Не, нямаше. Но членовете на ВСС ме прекъсваха така, че да не мога да отговоря на поставените въпроси от НПО-та. Една част от членовете се правеха, че не са чули или разбрали. Очевидно с мен се заяждаха.

 

-       Медията ни публикува вчера подробности от вашето препитване.

 

-      От служебния компютър в следствието няма как да видя, защото по разпореждане на ръководството на прокуратурата е блокиран достъпа до Фрог нюз. Други сайтове могат да се четат, но Фрог нюз - не.

 

-        Добронамерен ли беше към вас Иван Гешев? Как ви се стори поведението му?


-        Той очевидно трябва да присъства лично  на заседанията на ВСС, за да се види истинския му облик. Вчера, по време на моето изслушване, в неговия кабинет имаше много хора, които му помагаха да задава въпроси и да коментира. Когато е на живо на заседанията, обаче ще се види истинското му лице. Няма как на камерата да се види колко души са били в кабинета му. Там са били всичките му заместници, излъчената от ДПС Пламена Апостолова и разбира се Сийка Милева, да не забравяме говорителката. Него очевидно го е страх да присъства на тези заседания, защото не е способен да поема такава отговорност и да бъде адекватен.


       Вие повдигнахте въпроса за престъпната група „Недосегаемите“ и споразуменията, които са били сключени с членовете й. Темата подразни ли Иван Гешев?


-        Темата е много сериозна, защото става дума за престъпления, свързани с европейския бюджет. Говорим за ощетяването му с огромни суми. Гешев е бил по „Недосегаемите 1“. Доказателствата бяха няколко тира. За съжаление по това дело не е отнет нито лев в полза на държавата. Сключени са едни споразумения, за които сайтът „Биволъ“ информира. По тях са водени преговори как и по какъв начин да бъде осуетено наказателното преследване срещу определени лица. Иван Гешев се е съгласил на всичко това. Има писмени доказателства, които са известни на членовете на ВСС, които го избраха за главен прокурор.


-        Как реагира Гешев при споменаването на „Недосегаемите“?


-        Той и медиите, които пишат под диктовка на прокуратурата побесняха. При този случай няма друг вариант, освен да  му се търси дисциплинарна и  наказателна отговорност за извършеното по тези разследвания. От „Биволъ“ разбирам, че името му е замесено и в СРС-та по „Недосегаемите 2“, по което Гешев не е работил. Но интересното е, че в тази група са същите онези лица, спрямо които бе отказано да се работи по първото дело. По него имаше отказ лицата да се привличат като обвиняеми за организирана престъпна група. Имаше преплитане на тези групи. Гешев е бил командирован от районна в градска прокуратура специално по това дело.

 

Наблюдаващият прокурор Явор Димитров пък бе махнат от делото и му бе казано, че Гешев идва, за да приключи делото, защото имал амбиция да израства в кариерата. Това му бяха точните думи на Димитров. След като Гешев пое делото, започнаха пазарлъци. Имаше огромни суми, които бяха запорирани, имаше иззети пари с обиски и претърсвания, които разбирам в последствие, че част от тях са върнати от Иван Гешев на обвиняемите, весто да се конфискуват.


-        Смятате ли, че ВСС ще даде зелена светлина на вашата кандидатура за европейски прокурор?


-        Не. Това няма да се случи. ВСС е един гумен печат на главния прокурор, който и да е той. Без значение дали е Борис Велчев, Сотир Цацаров или Иван Гешев. С работата на ВСС може да се справят две деловодителки със средно образование. ВСС не избира, той допуска.


-        Защо се кандидатирахте?


-        Реално има още процедури, които минават съответно през главния прокурор на европейската прокуратура  и след това през прокурорската колегия на европейската прокуратура. Разчитам, че там ще проявят разум и ще се запознаят с всички материали по отношение на процедурата.


-        Това значи ли, че ви предстои среща с Лаура Кьовеши?


-        Ако европейската прокуратура прецени и се спре на това да изиска моето участие и информация за работата ми, съм готов да се отзова. В очакване съм на всичко. Подготвен съм на всякакви видове изненади. Не разчитам на проява на морал от ВСС.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 15869 |08.02.2021 Октай пред Фрог: МВР активира и контролира ромските гласове на избори, партиите не обичат да им плащат . 25| 22805 |29.01.2021 Мариян Калестров: Откриха с фанфари рециклирани вагони. Представят се като нови. Но не са. И са опасни . 75| 11977 |26.01.2021 Методи Андреев пред Фрог: В битката срещу мафията няма леви и десни. Нужни са компромиси . 12| 10181 |21.01.2021 Проф. Сербезова пред Фрог: Решенията трябва да се обясняват, защото иначе може да си задаваме грешните въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads