Реклама / Ads
2| 7285 |22.11.2018 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов: Прокуратурата е в тоталитарен режим на управление

.
Бойко Атанасов
В мониторинговия доклад на ЕК не е отпаднала точката за недосегаемостта на главния прокурор. Препоръката той да може да бъде разследван е в поредни няколко доклада. Близостта на обвинител № 1 с премиера Борисов показва, че недосегаемите фигури са две. Близостта им означава и друго – всеки, който е срещу тях, може да получи удари от държавната машина. Това заяви в интервю за Фрогнюз следовател Бойко Атанасов.
 

Г-н Атанасов, срещу вас има няколко дисциплинарни производства. За какво са те?

 

Първото дисциплинарно производство, което ми бе образувано, бе във връзка с мое интервю пред Люба Кулезич по повод гостуването на руския генерален прокурор Юрий Чайка. Първо ми бе образувана проверка в Апелативна прокуратура, след това проверка в Касационна прокуратура. После Софийска градска прокуратура ми образува дисциплинарно производство. То беше изпратено във ВСС, където ми бе образувана четвърта процедура, която в деня, в който бе проведен изборът за административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, бе прекратена. Процедурата бе образувана за отделни думи, извадени от контекста на интервюто. Не бях обвинен по отношение на изказването ми за главния прокурор – бях казал, че еднолично държи властта в прокуратурата и тя работи по съветски образец. Очевидно с тази моя констатация се бяха съгласили членовете на ВСС. Въпреки това бяха върнали преписката в Софийска градска прокуратура, където почти едновременно беше възобновено предишното дисциплинарно производство срещу мен и следващата седмица ми бе връчена заповед за наказание „Забележка”.

 

Поръчителите на атаките срещу мен са от близкото обкръжение на главния прокурор. Виждах негови резолюции  за това да ми бъде образувано дисциплинарно производство. Той нарежда на Апелативна прокуратура, на ВКП, на градския прокурор Русинова. След това внася предложението си във ВСС, като ползва сигнал на Иван Гешев за извадени от контекста на интервюто ми пред Люба Кулезич отделни думи и фрази. Всичко това доказва на 100 % казаното от мен, че прокуратурата е в тоталитарен режим на управление и че нейната структура е непроменена още от времето на Тодор Живков.

 

Направиха ми 5 процедури за едно и също нещо, което завърши със забележка. Имало е предложение да ми намалят заплатата и дори да бъда уволнен. Представил съм доказателства, за които трябва да бъдат разпитани свидетелите по дисциплинарната процедура. Те обаче не са били одобрени въпреки разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс да бъдат разпитани външни лица на прокуратурата. Дисциплинарният състав е отказал да разпита тези хора, с което затвърди усещането, че прокуратурата действа спрямо волята на вожда си. Прокурори от Върховна прокуратура пък изведнъж отказаха да свидетелстват, с което допринесоха Иван Гешев да им стане шеф.

 

На главния прокурор явно му тежи факта, че преди 2016 г. заявих, че в прокуратурата има спицкоманди, за което ми бе образувано дисциплинарно производство. Тези команди в момента са разхвърляни и не са в сградата на „Монтевидео”.

 

В момента има едно неприключeно производство на ВСС срещу мен. Упрекван съм, че не съм си вършил работата по няколко дела. След интервюто на Люба Кулезич ми спретнаха множество проверки. През февруари бяха ми връчени две производства от прокурор Русинова в един и същи ден и час, като 2 часа след това получих анонимно обаждане да се оттегля и отида далеч в чужбина, докато „лъвът не се премести и не отиде в Конституционния съд”. Но лъвът не се премести и Бойко Борисов не му намери по-подходяща работа. Очевидно е смесването на прокурорската колегия с изпълнителната власт и в момента е нарушено разделението на властите.

 

В последното дисциплинарно производство има двама представители на ГЕРБ. На един от тях направих отвод – на Гергана Мутафова от Пловдив поради близките си отношения със Сотир Цацаров. Тя обаче не се отведе по делото. Много искаше да е председател на дисциплинарната комисия срещу мен, допускам, че така й е наредено.

 

Съгласен ли сте с констатациите от последния мониторингов доклад на ЕК?

 

В доклада не е отпаднала точката за недосегаемостта на главния прокурор. Препоръката за това е в поредни няколко доклада. Близостта на обвинител № 1 с премиера Борисов показва, че недосегаемите фигури са две. Близостта им означава и друго – всеки, който е срещу тях, може да получи удари от държавната машина от всякакво естество. Съвместното им появяване на пресконференции например за мен лично е обезпокоително и показва на опонентите на ГЕРБ, че трябва да мълчат и изпълняват.

 

Въпреки дисциплинарните производства срещу вас намерихте смелост да се  кандидатирате за ръководител на Специализираната апелативна прокуратура.

 

Използвайки все още действащата законова рамка и липсата на ограничения, се кандидатирах за този пост. Смятам, че имам визия за работата на тези специализирани юрисдикции по отношение на специализираните органи за борба с корупцията и организираната престъпност. Обясних защо ВСС и прокурорската колегия са абдикирали от задълженията си да назначават хора в съдебната власт, специализираната прокуратура и специализираната апелативна прокуратура. За година и половина забелязваме едно командироване без конкурс, прокурорската колегия на ВСС не се интересува от това. Предложих тази практика да се спре и да се намесят в действията на главния прокурор, който седеше до мен. Всички се направиха, че не разбират за какво говоря. Представих списък на преместените хора. Видя се, че броят на тези, които са дошли с конкурс е по-малък от този на  командированите.  И в момента се преместват няколко човека. Изключението на работещите там без конкурс се е превърнало в правило. По този въпрос изобщо не бях питан.  Бяха ми задавани въпроси от сорта какво съм работил през годината и как се казвам. Въпросите бяха според нивото на интелекта на задаващите ги.

 

Очаквах да бъде избран другия кандидат – Емилия Русинова. За мен е изненадващо, че тя не се яви. Най-вероятно причината за това трябва да търсим в документите, които съм представил на Инспектората във връзка с едно дело, наречено „Границата”, и една организирана престъпна група, която извършва корупционни действия на територията на ГК ПП „Капитан Андреево”. Корупцията не е в гората, корупцията не е на сергията, на която се продават плодове и зеленчуци. Корупцията е там, където се генерират обществени средства, ресурси и пари. Когато държавното обвинение, което се очаква да разследва това, седи на масата и бездейства, резултатът е нулев.  

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 13801 |31.10.2018 Бивши администратори на КТБ: Прокуратурата отказа да разследва фалшификация на документи за 12 милиона, СГС може да спре кражбата . 5| 10419 |24.07.2018 Цветелин Цветанов: Всички сигнали на Босия са проверени от МВР и прокуратурата . 8| 13430 |25.06.2018 Силвия Кромър: Институциите и прокуратурата в България работят за собствени интереси . 13| 29572 |02.05.2018 Бивш служител на МВР пред Фрог: Прокурор ми поиска подкуп от 4000 евро, след това се издигна в спецпрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads