Реклама / Ads
0| 25179 |13.05.2008 ИНТЕРВЮ

Д-р Бостанджиев: Не е измислен препарат за удължаване на пениса

.
„Рекламираните лекарства за забавяне на еякулацията не вредят, но трябва да се внимава с дозите. Най-добре е, когато те са консултирани с специалист.”, твърди сексологът д-р Румен Бостанджиев.
 

-Можете ли да дадете данни за процента на хората с полови смущения у нас? В кои възрастови групи той е най-висок? Какви са най-честите оплаквания?
-В България не са правени представителни епидемиологични проучвания за разпространението на различните сексуални проблеми. Няколко по-ограничени по обхват изследвания обаче показват, че честотата им е същата, както и в повечето развити страни. Установено е, че от 30 до 50% от мъжете са притеснение от проблеми с ерекцията /особено в по-късна възраст/, а поне една трета от по-младите мъже трудно контролират изпразването си. При жените преобладават проблеми с потиснатото сексуално желание, недостатъчната сексуална възбуда или невъзможността да се достига до оргазъм. Според някои проучвани тези проблеми засягат до 50% от изследваните жени. По принцип сексуалните проблеми се случват на хората от всички възрастови групи и в повечето случаи те са свързани главно с психологични затруднения и проблеми в междуличностната комуникация. При по-възрастните хора естествено доминират нарушенията, предизвикани от различни заболявания. Съвременната сексуална медицина разполага с достатъчно ефективни средства, които могат да помогнат и в двата случая.
-Каква е долната граница за започване на полов живот в България?
-Младите българи започват първите си сексуални опити на същата възраст, както и връстниците им от останалите европейски страни. Разликата е в това, че нашите тийнейджъри са далеч по неподготвени, както по отношение на психологичните и комуникативни аспекти на интимните отношения, така и по отношение на възможностите за безопасен и удовлетворяващ сексуален живот. Причина за това е отсъствието на системно образование в областта на сексуалността и интимните отношения. В циганската общност нещата са по-различни и съзнателният отказ от социална перспектива, свързана с образование и квалификация, естествено води до твърде ранно начало не само на половия живот, но и ранно раждане на деца от деца. Докато хората в тази общност съзнателно избират такъв модел на сексуално и репродуктивно поведение, те ще продължават да се самообричат на мизерия, социална изолация и маргинално съществуване.   

-Наскоро се сблъскахме с реклама на препарат, който удължавал удоволствието от секса, както при мъжа, така и при жената. Възможно ли е това, с оглед на различията в половата система? Може ли това да доведе до физиологични увреждания?
-Съществуват средства, които могат безопасно и надеждно да помогнат на мъжа да придобие пълен контрол върху изпразването и така да удължи контакта до момента, в който и партньорката е удовлетворена. Така всеки мъж с ускорена еякулация, а такива са една трета от мъжете,  би могъл бързо и трайно да се раздели с този неприятен проблем, който обрича на сексуална неудовлетвореност и партньорката. Препаратите за задържаща еякулация, които са с доказан ефект и се препоръчват от авторитетните международни организации, за сега са регистрирани като средства, които се използват в лечението на други заболявания. Това е причината те да не се рекламират директно като средства за забавяне на изпразването.Тяхното приемане става единствено по лекарско предписание и то от опитен специалист в областта на сексологията. Колкото до продължителността на удоволствието при жената, тя е и в пряка зависимост от умението на мъжа да отлага финала, за което вече стана дума. Средствата, за които говорим, са напълно безопасни, но те нямат нищо общо с косвените внушения за подобен ефект от хранителни добавки, предлагани на нашия пазар.

-Какъв е принципът на въздействие на медикаментите за задържане на ерекцията, за удължаване на половия акт, както и за увеличаване на размера на половия член, които се предлагат на пазара? Винаги ли действат на 100%?

-Препаратите, които пречат да се загуби ерекцията, блокират определен ензим в пещеристите тела на члена и така осигуряват възможност получената ерекция да се задържи достатъчно дълго. За да настъпи това действие обаче, е абсолютно необходима еротична стимулация и еротично преживяне. В случаите, когато не се получава желаният ефект, това се дължи на прекомерното напрежение и тревога, с която се мъжът се наблюдава по време на контакт.
Средствата, които помагат да се усвои по-добър контрол върху изпразването, влияят на специален център в гръбначния стълб и така забавят настъпването на еякулацията. Те се използват временно, докато се изгради въпросното умение, след което се спират.

За момента няма никакви доказателства, че с медикаментозни средства може да се уголеми половия член. Независимо от това, подобни реклами се разпространяват широко и много мъже се подлъгват.
Всяко средство може да има негативни ефекти, ако се предозира или не се използва по предназначение. По-реалните вреди от самолечението са в пропуснатите възможности за бързо и адекватно справяне с проблемите, което обикновено води до задълбочаването им. Освен това, биха могли да се пропуснат и ранните симптоми на заболявания, които изискват своевременно лечение.

lexia2.jpg

-В кои случаи трябва да се прибягва до подобни лекарства?
-Прилагането на медикаменти, които подпомагат преодоляването на сексуалните проблеми ,следва да е назначено от специалист в областта на сексуалната медицина, след ясно поставена диагноза.  У нас обаче специалистите в тази област се броят на пръсти, затова повечето хора предпочитат да пазаруват направо в аптеките. Ежедневно се срещам с мои пациенти, които са изгубили ценни години в безплодни усилия да се справят сами със затрудненията си. Напоследък зачестяват и опитите за самолечение чрез получаване на лаични съвети в различни интернет форуми.  Доверяването на подобни всезнайковци е опасно защото могат да се правят напълно погрешни заключения и да се предприемат действия с увреждащи последици.

-Само физиологичен ли е проблемът или първопричината е на психологическа основа? Защо се появяват подобни полови смущения при мъжете?
-Във всеки конкретен случаи трябва да се прави преценка каква е причината за дадения сексуален проблем. Има много, както органични /свързани с патологични изменения в организма/, така и психични фактори, които могат да имат принос. От съществено значение са и отношенията в сексуалната двойка. Всяка група фактори има своето уникално присъствие в конкретен случаи и от точното им  идентифициране зависи в огромна степен избора на най-ефективната терапия. Т.е. отново е нужна намесата на специалист.
-Имат ли сексуална култура днешните младежи и в какво се изразява тя?

-Под сексуална култура обикновено разбираме познанията, ценностите и уменията, които имаме в областта на сексуалността и интимните отношения. Тази култура на съвременните български младежи е доста дефицитна и пълна с най-различни фалшиви представи, неадекватни нагласи и ценности, и липса на основни умения за общуване. Изграждането й не е само спонтанен процес, а изисква специализирани образователни програми, осъществявани от специално подготвени кадри.

-С какво са се променили сексуалните навици и представи на хората, след като вече в телевизии и интернет сайтове почти свободно всеки има достъп до порно-филми, снимки и онлайн обяви за секс? Водят ли те до някакви психологически изкривявания?
-Най-напред следва да подчертая, че е изключително трудно и опасно да етикетираме нещо като „изкривяване”, защото това означава, че сме поставили себе си като правата, спрямо която отчитаме изкривяването. Реален факт обаче са негативните последици от агресивното натрапване на пошли и стереотипни модели на сексуален контакт от нискобюджетните порно сюжети, които ни заливат от всякъде. Така у по-младата аудитория се създава невярната представа, че единствено това е сексът. Освен това в много случаи могат да се създадат и доста погрешни представи за сексуалните реакции, вкусове и предпочитания на хората. Те създават заблуди и водят до конфликти и объркване в реалния живот. За съжаление само се говори за това, какво да се забранява или ограничава, а в публичното ни пространство все още няма авторитетно предаване или друг медиен форум, където да се говори открито, културно и откровено на тези теми. Липсват образователни филми и предавания, каквито се излъчват по някои чуждестранни телевизии, както и художествени еротични филми, които да представят еротичните отношения в цялостното им богатство и красота.

-Може ли да се направи един паралел между „секса през социализма” и „секса днес”? С какво се е променила ситуацията през всичките тези 20-тина години до сега сред младите, а и сред по-възрастните?
-Със сигурност ценностите и моделите на поведение в личния живот съществено са се променили през последните години. Едва ли бързината за установяване на сексуален контакт и стигането до оргазъм са най-значимите измерения на тази промяна. Смисленият отговор на този въпрос изисква по-задълбочен анализ на ценностната и културна промяна, която има както позитивни, така и негативни страни.

-Тази сексуална революция през последните 2 десетилетия не променя ли окончателно представите за секса и какво влияние ще окаже тя за бъдещите поколения?

-Няма никакви основания да мислим, че през последните десетилетия у нас се е състояла някаква революция, още по-малко пък да допускаме, че тя е променила нещо окончателно.  Отделният човек и обществото са в непрекъснат процес на промяна и тази промяна неизбежно засяга представите и ценностите, свързани със сексуалността и сексуалните отношения. Със сигурност днешният българин гледа много по-консумативно на секса и по-често бяга от отговорности и обвързване в личните си отношения. В същото време голяма част от социалистическия фалш и лицемерие вече са останали в миналото, заедно с измислената романтика и идеализъм. Съвременния човек се нуждае от  рационално  и освободено отношение към сексуалността, но определено това, което все още ни липсва е отговорността и по-високите духовни ценности. Без тях, еротичната връзка се превръща в креватна акробатика и взаимно консумиране. Да не забравяме, че освен източник на удоволствие, сексуалният контакт е в основата на най-първичното взаимодействие между мъжа и жената, при което се създава новото поколение. В този смисъл отношението ни към сексуалността има пряко отношение към това, в каква среда и как ще бъде изградено бъдещото поколение на България.

Интервю на Йочка Димитрова и Васил Василев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11494 |11.05.2008 Фил Филипов: Бизнесът по същество е боксов мач . 1| 6381 |07.05.2008 Герхард Щикел: Европа е застрашена от „МакДоналд-изиране” . 8| 5979 |17.04.2008 Д. Константинов: Като закопаем още някой милиард, ще се плеснем по челата . 12| 11837 |16.04.2008 Петър Софрониев: Румен Петков се самозаяде и самоизяде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads