Реклама / Ads
4| 10810 |31.03.2010 ИНТЕРВЮ

Я. Бреков от „Артерия”: Обичам да пуша, да пия и да ям ...

.
Янко Бреков
„Любов как да правя ‒ хич (ама хич) не знам”, е житейската философия на фронтмена на „Артерия” и „The Pomorians”, който изостави Холандия заради родното Поморие тази зима.
 

Групите „Артерия“ и „Уикеда“ започват съвместно клубно турне в седем града на страната. То започва на 31 март. Трима от членовете на „Артерия“ пристигат специално за турнето от Холандия, за разлика от фронтмена Янко Бреков, който се задържа в родното Поморие вече половин година. И пише парчета и за новата си формация „The Pomorians”. Тъкмо „The Pomorians” забиха заедно с „Уикеда“ на коледно турне миналата година и напълниха клубовете до последно. В състава на „Артерия“ ще чуем Хуби Хубенов (бас) и Мена Хубенов (китара), а на барабаните се включва Васил Вутев-Васето от „Пиромания“.

интервю на Ана Кочева

‒ Тръгвате на съвместно турне с Уикеда като Артерия. Защо именно с Уикеда, къде се срещнаха музикалните ви предпочитания точно с тях?


‒ Уикеда са една от най-яките банди и е чест да се съюзим. Имаме един и същи менъджер и се уважаваме. Пък и няма да свирим за пръв път заедно, познаваме се, смея да кажа, вече достатъчно добре.

‒ Ще имате ли и общи изпълнения? На техни или на ваши парчета?


‒ Може би ще направим нашето парче „Обичам” заедно, а и Ерол винаги ме кани на сцената да му пригласям за някои от техните неща.


Артерия и Уикеда

‒ Ти си част и от групата “The Pomorians”. Всъщност кой от двата проекта ти е по‒скъп?

‒ „Артерия” си има своята над 20 годишна история и много спомени и страхотни преживявания са свързани с нея. Това, естествено, я прави сама по себе си автентична. Освен това може да каже, че ние се легитимирахме именно като „Артерия”, така станахме известни. Новородения проект “The Pomorians” обаче е пресен и в този смисъл е нов и възбуждащ елемент в живота ми. Така че не мога да ги разделя.

‒ Къде е пресечната точка между „Артерия” и “The Pomorians” освен в човешкото присъствие?

‒ В никакъв случай не е само една. Изреждам ги, без да степенувам: бузукито, България, усмивките и сълзите, болките и радостите, омразата и любовта.

‒ Разкажи нещо повече за новия албум.

‒ Записахме новия албум тук, в Поморие миналия октомври, но само барабани и бас, защото френският ни продуцент се прибра, тъй като чакаше бебе. Сега предстои да запишем останалата част и това най‒вероятно ще се случи след лятото. Говоря за новия албум на “Pomorians”, а що се отнася до „Артерия”, там имаме смътни планове да започнем записите на нов албум също след лятото, но за тази цел мислим да отидем до Америка, в Лос Анджелис, където е студиото на нашия бивш китарист Клайд Шори и точно той ще ни бъде и продуцент. Клайд Шори дълги години работеше с Логън Мадер (от Mashinehead, от Soulfly).

‒ Дълги години плътно прекарвахте в Холандия. Какво ви върна (с Кемала) обратно в България тази година? Кризата ли?


‒ Така може би изглежда на пръв поглед, но истината е друга. Всъщност ние се върнахме уж за ваканция, пък взехме, че останахме, защото открихме две много хубави поморийски мидички (както се пее в парчето „Обичам” на „Pomorians”). Тук малко попрекалих, но все пак съм искрен, точно колкото и когато обикновено подхождам, за да пиша парчетата си.

‒ Как презимува на морето? Не ти ли липсваше Амстердамската динамика?

‒ Зимувах в старото поморийско градче, любувайки се на спокойния и тих живот, от който бях отвикнал. А това пък допринесе за инспирацията на творческия ми дух и роди много нова и различна продукция, близка до бита на семейното огнище. Може да прозвучи като клише, но скоро ще го усетите и сами.


Янко Бреков

‒ Това завръщане ще се окаже ли постоянно? Помня, че преди години ми беше казал, как в България няма да се върнеш; май човек не винаги може да предвиди какво му готви съдбата.

‒ Човек наистина никога не знае, какво ще му се случи, за това оттук нататък ще следвам логото „Никога не казвай Никога и Очаквай неочакваното”.

‒ След турнето накъде? Идва лято, което ми напомня за вашите седмични плажни концерти в Поморие?

‒ Тази година с „Pomorians” подписахме важен договор, благодарение на който ще имаме доста повече участия през летния сезон. Нашите фенове ще могат да ни чуват и виждат всяка сряда и неделя в клуб Айсберг на Слънчев бряг, но това не значи, че ще изоставим обичайните си плажни концерти. Още отсега ви каним на срещи всяка събота на Текила бар в Поморие. Загрявайте за купон още от сега, защото времето тече много бързо и наистина лятото идва.

‒ Миналата година подгрявахте Костурица навръх Гергьовден в Южна Франция. Тази година къде ще бъдете, имайки предвид, че Гергьовден е празник на града, чието име носите?

‒ Като говорим за връщане към корените на родния град, тази година ще свирим само и единствено за феновете на кебапчетата, кюфтетата и Поморийската ракия - оле! (на 6 май, Гергьовден, поморийци празнуват деня на града си с традиционен панаир ‒ б.р.)

‒ Ти си известен и с множеството си татуировки, вкл. с факта, че си „гравирал” на тялото си името на групата. Умножили ли са се те напоследък?

‒ То се вижда отвсякъде, че обичам да увековечавам важните моменти в живота си с татуировки по себе си. Впрочем и двете групи съм „изписал”. Но сега най-новата татуировка представлява не друго, а името на жената, заради която останах.

‒ Опиши се най‒точно с фрагмент от ваша песен!

‒ Тук едва ли ще има новина! Какво друго би ме описало по‒точно, освен едни съвсем конкретни думи от парчето, което, сигурен съм, всички добре знаете: „Обичам да пуша, да пия и да ям ... Любов как да правя ‒ хич (ама хич) не знам :))))
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 30434 |29.03.2010 Слави Ангелов: Наглите искали 39 млн. евро, взели 3 . 28| 8870 |28.03.2010 Е. Михайлова: Първанов има комплекси от Костов! . 16| 7368 |25.03.2010 Бойко Ганчевски: МВР се оставя на инерцията, "брадясва" с папки . 16| 9387 |24.03.2010 М. Заимов: МВР-акциите вадят България от кризата дългосрочно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads