Реклама / Ads
9| 6099 |28.11.2007 ИНТЕРВЮ

Бургаският кмет Д. Николов: Ежедневно се натъкваме на злоупотреби и фалшификации

.
Раздаване на общински жилища на „свои” хора вместо на действително нуждаещи се, стъкмени обществени поръчки, огромни скрити задължения на общината посрещнаха предколедно новия кмет на Бургас.
 

Разговаряме за всичко, което досега е констатирано в Община Бургас, по случайно стечение на обстоятелствата точно месец, след като Николов спечели безапелационно кметските избори в Бургас.

 

интервю на Ана Кочева

 

- Стартирахте първия си мандат си със сложен казус, г-н Николов. Научихме, че вътрешна проверка на община Бургас е установила значителни нарушения в отдаването под наем на общински жилища. Какво всъщност показва тази проверка? Твърди се, че става дума за скандални факти.

- Аз не съм правил лично тази проверка, назначих комисия и ще ви разкажа някои от нещата, до които тя стигна: в момента са отдадени над 800 общински апартамента по време на миналия мандат (а той всъщност е 12 годишен). Фрапиращото е, че общински служители са пререждали правоимащите да получат апартамент по смисъла на закона, при това става дума за централната градска част, за най-апетитните места за живеене, както е прието е да казва. Там са уреждани само общински служители или близки и познати на администрацията. А това изкривява смисъла на жилищния фонд. Защо да поддържаме толкова голям фонд, за да уреждаме в него собствените си кадри ли? Идеята общината да го притежава, е да има резерв – да го ползва при бедствия, аварии, при всякакви крайни събития, за да реагираме и обезпечаваме временно нуждите на бургаските жители, та да могат после да се стабилизират и да си търсят постоянни жилища за живеене. Общинското жилище не е да се родиш и да живееш цял живот в него; то е временен социален ангажимент на общината. И тъкмо в това е смисълът. А тук се е получило точно обратното – с хубави апартаменти на символични цени, защото наемът е между 20 и 40 лв., т.е. много, много, много пъти под пазарния наем, са се уреждали хора, които реално нямат причини да ползват такова жилище. С други думи документите са се фалшифицирали. Сега започваме и проверките за фалшифициране на подписи, за фалшифициране на справки. Проверките показват, че тези хора даже не живеят по тези адреси, там живеят други хора, т.е. правило се е вторично, третично отдаване под наем на близки и познати. Въобще кашата е голяма.

- А само за отдаване под наем ли става дума, или ще се появят и данни за продажби?

- Не сме стигнали до тази материя. Ровенето е огромно: по стотици преписки, папки. Когато стигнем до там, ще ви уведомим, засега нека бъдем коректни и съобщаваме само онова, което е разкрито до момента. Включително и на шефа на отдел „Жилищна политика”, Митко Райков, който сам приключва преписката, дъщеря му е уредена с такъв апартамент на централната улица – „Александровска”. А това показва, че има и по-нахално отношение.

- Това ли е най-скандалният факт, с който се сблъскахте в началото на мандата си?

- А, много са! Ежедневно се натъкваме на скандални факти. И общинските поръчки сме спрели, които са предварително подготвени да бъдат спечелени от конкретна фирма. Наследихме и много скрити задължения, които сега излязоха на повърхността, те вече станаха над 9 милиона лева. Те са фрапиращо големи, защото цялата капиталова програма за следващата година е толкова, колкото ние трябва да платим като стари задължения, при това без да сме съгласни с тях, защото се оказа, че самите актове, по които са начислени тези ангажименти към нас, не са перфектни. Но за съжаление обикновено става така, че частните фирми печелят делата срещу общината.

- Значи тепърва ви предстои да разривате финансовия батак, който сте наследили? Но общината ще бъде ли в състояние да понесе това финансово бреме, което я затиска?

- Първо гледаме приоритетните неща – ние вече платихме на Данъчното, респективно на държавата 600 000 лв от първия акт, защото бързаме да погасим главницата, знаете, че ежедневно ни текат много сериозни наказателни лихви. Това е много опасно, понеже губим финансов ресурс. Така че сме спрели някои от другите плащания, които могат да се разсрочат, за сметка на това да върнем парите към държавата. Тя си е в правото да си ги изиска, те всъщност са изискани вече със стара дата.

- Добре, за всичко, което ни разказахте дотук, ще има ли наказани, ще се търси ли отговорност?

- Стартирала е административна проверка, но за съжаление всички документи са подписани така по ръба на закона, че отговорността повече е групова, отколкото единична. Перфектно е изпипано, но това по никакъв начин не ни успокоява, защото всъщност парите ги няма.

- Излиза, че никак не е леко началото на мандата!

- Не е леко, а пък все пак сме в навечерието на празници. Трябва да осигурим на хората, които нямат никаква вина за всичко това, радост, забавление.

- А кои са ви най-неотложните приоритети, които ще трябва да се свършат в най-краткосрочен план, да кажем за година?

- Те са най-вече в социален аспект, там имаме доста проблеми. Но и до голяма степен в инфраструктурен план, крайните квартали и населени места в рамките на общината са в изостанало и окаяно положение. Трябва да се довършват канализации, пътна настилка да се оправи, детски градини имаме да строим, да развием социалния патронаж, защото той е много голяма помощ за възрастните хора.

burgas.jpg- А как сте с трафика в Бургас? Задавам този въпрос, защото това в София е грандиозен проблем, градът вече буквално се е самоблокирал. Бургас също е твърде голям град и автомобилите му едва ли са малко.

- Трафикът ни е ужасен, но решението на този въпрос няма да дойде в рамките на една година. Тук трябва поне четиригодишен период, защото имаме да правим подземни и надземни паркинги и да предприемем по-рестриктивна политика в централната градска част.

- Накрая, как ще се сработите в новия общински съвет. Председателят Валери Симеонов е от „Атака”, вие представлявате ГЕРБ, въобще цветно е положението при вас?

- Ще се сработваме съвсем нормално. А и ние вече го правим и с шефа на общинския съвет, и с общинските съветници. Току-що избраха комисиите, чакам всеки момент те да заработят, защото към тях има доста материали и те трябва да поемат своите ангажименти. Но, когато се работи прозрачно, аз нямам притеснения!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6134 |27.11.2007 Стефан Данаилов пред "Der Standard": Mutri - те се цивилизоваха . 25| 7238 |23.11.2007 Татяна Дончева: Не ме интересуват тези, които ме нападат, а техния патрон . 2| 5427 |23.11.2007 Бодо Хомбах няма да крие грешките във вестникарската група . 20| 8272 |22.11.2007 Е.Арнаудова: България има сериозно културно лоби в Средна Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads