Реклама / Ads
30| 10563 |21.09.2011 ИНТЕРВЮ

Г. Чернев: Евтаназия на кучетата е единственото решение в столицата

.
Георги Чернев е единственият кандидат-кмет на София, който е издигнат от инициативен комитет.
 
Той е подкрепен от социалдемократите на Дертлиев, тъй като в противен случай трябва да събере 120 000 подписа, което в предизборна кампания на практика е невъзможно. Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Като бивш председател на Търговско-промишлената палата и настоящ зам.-председател в Софийската търговска камара защитава интересите на българския бизнес пред държавата. Споделя, че опитът, който е натрупал, е достатъчен, за да заеме кметското кресло.


интервю на Васил Василев

- Г-н Чернев, кой е най-сериозният проблем в София?
- Транспортната схема в столицата е изключително разбъркана. С пускането на останалите лъчи на метрото се очаква то да поеме около 10% от пътниците на градския транспорт. В същото време обаче не се прави нищо за организацията на движението в София, защото се работи на парче и всичко е хаотично. Липсва единна стратегия в това звено. Не може да затвориш една улица, защото искаш да правиш в рамките на две седмици арт фестивал. Получава се ефектът на пеперудата – ако затвориш централна улица, това може да рефлектира на движението до кв. „Младост”.

От там недомислието води до загуба на пари. Ако вие бяхте дошли по-рано на нашата среща, може би щяхте да напишете две статии повече например. Липсва интегрирана система, в която всички звена в общината да бъдат подчинени на транспорта. Всички останали ресорни зам.-кметове трябва да се съобразяват с транспортната политика в общината. Получава се точно обратното, останалите звена дори пречат в тази посока с инициативи като „София диша”. Всички, които живеят на ул. „Цар Шишман”, където се провежда тя, се задушават, защото не могат да си влязат с колите в улицата. Решава се да се блокира градът, защото имало колоездачна обиколка. Преди години адът по този повод започна от Пловдив до София. Не може без предварително да си осигурил обходни маршрути, с които да улесниш гражданите, да затваряш, когато си искаш, цял двумилионен град.

- Има ли достатъчно средства обаче, за да се осъществят идеите ви в тази посока?

- София има нужда от много повече пари. Не знам как искаме да станем европейска столица на културата през 2019 г., при положение че бюджетът ни за култура в столицата е 2 млн. лв. За сравнение във Виена цифрата е същата, но не за година, а само за един ден. Не искам да коментирам парите като количество. В момента даваме предимно средства за почистване на града и за строеж на метро. Хората, които ме подкрепят, задават простичкия въпрос:

- Защо такса смет се повиши с 6 пъти, а градът не се чисти 6 пъти по-качествено?

- Има течове на средства, които трябва да се запушат. Несправедливо е например да плащате по данъчна оценка такса смет, при положение че не живеете в апартамента си. Единият вариант за това перо е гражданите да плащат на брой живущи в апартамент, което обаче пак не е справедливо. Във време на криза някои пенсионери живеят само с кисело мляко и хляб, който не могат да си позволят да хвърлят. Като сложат кофичката в контейнер за разделно събиране, излиза, че те не са замърсили с нищо града. Като кандидат-кмет аз държа да се въведе принципът „замърсителят плаща” и да вземем пример от европейските столици. Паралелно с това трябва да се провери дали парите, които се дават на фирмите, отиват за почистване, или част от тях се връщат при онзи, който ги отпуска. Може и със съществуващия бюджет да се подобри почистването, всичко е въпрос на организация, а не толкова на пари.

- Решението не опира ли до завода за боклуци?

- Трябва изключително много да внимаваме със завода за боклуци, тъй като в площадката, която е предвидена, има несъответствия. Тази констатация е направена от геодезисти, чието становище тук не се чува за разлика от ЕС. Много важно е да предотвратим неизбежното замърсяване на околната среда. Една от вероятните причини Брюксел да спре финансирането на завода е, че там са взели под внимание геодезичната оценка. Освен това има и теза, че все още нямаме завод, защото ще лъсне истината колко боклук реално изхвърлят софиянци и че той въобще не е толкова много, колкото ни показват данните на общината. Всяка година се твърди, че капацитетът на сметището в Суходол се изчерпва и няма повече място. Вместо теренът там да стане втората „Витоша”, той си стои празен. Някой много дебело лъже с количеството боклук в София. Суходол все се пълни, а още не се е препълнил.

- Как ще се справите с бездомните кучета?

- Кучетата усещат кого го е страх и кого не от тях и така нападат гражданите. Аз не мога да направя психологически курсове за хората или уроци по самоотбрана.

- Кучетата трябва да бъдат напълно изчистени с евтаназия?

 - Не мразя животните, но повече ме е грижа за хората. Кремирането на домашни любимци също е огромен проблем за София. Най-близкият крематориум за столичани е на 500 км в Шумен. Процедурата струва 500 лв. Заради тези два факта в София стопаните погребват домашните си любимци, където сварят – на Витоша, в парковете, където копаят през нощта гробове. Това обаче е незаконно и дори подлежи на глоба.

- Кой трябва да следи нарушителите в столицата, при положение че има недостиг на общинска полиция?

 - В София общинската полиция се състои от 20 полицаи, при положение че в МВР работят безрезултатно 60 000 души. Бойко Борисов като кмет настояваше да се увеличат общинските служители на реда, но като премиер забрави за това. Аз ще настоявам всички полицаи в София да имат статуса на общински пазители на реда.

- Ако това се случи, ще има ли достатъчно място за престъпниците в Централния софийски затвор?

- Това е другото перо, по което ще работя. В момента на 2 килии се пада една тоалетна. София се нуждае от нов затвор. Отношението към осъдените трябва да се промени. Те трябва да се интегрират и след като изтърпят наказанието си, да станат по-добри, а не обратното, както е ситуацията в момента. Има достатъчно големи общински обекти, където могат да работят, тъй като имат интерес от това. Първо, за да изкарат пари за цигари, и, второ – за да намалят наказанието си. С тях е нужно да работят и психолози, които да ги превъзпитат и да им покажат правилния път в живота.


Ще подпиша договор с 200 души и фирми, които ще могат да ме уволнят
„Кметовете трябва да имат властта да контролират Министерския съвет, както и обратното, за да си помагат взаимно”, категоричен е Чернев. „Преяждането с власт е вредно и точно затова аз искам да вкарам в управлението на общината гражданското общество. На 27 септември ще подпиша договор пред нотариус с 200 души и организации, които ще имат право да ме отзоват като градоначалник, ако преценят, че не мога да се справя с работата си. Тогава трябва да подам оставка, защото ще съм задължен от договора. Мисля да въведа практиката в София да се правят референдуми по важните въпроси, които касаят хората. Вече дори съм започнал подписка за 50% по-ниска такса смет. Парламентът е лишил гражданите от референдум по тази тема. Подписката ще бъде предадена на председателя на парламента Цецка Цачева. Кметовете могат да намалят таксата, но не го правят. В същото време има минимален праг, под който по закон дължимите пари не могат да се намалят, което не е справедливо, защото има градоначалници, които могат се справят с почистването и с по-малко от предвидените от законодателя средства.


Партиите елиминираха независимите с безумни подписки
Аз съм единственият кандидат-кмет на София, който е заявил, че е издигнат от гражданското общество. Зад мен застава Съюзът на собствениците, които вече двайсет години не са обезщетени от България. Това са тракийските и македонските българи например, чиито земи са иззети. Освен това зад мен застават Българските социалдемократи на Дертлиев, в която партия аз не съм член, както не съм членувал никога в политически формации. Като човек, който е подкрепен от инициативен комитет, държавата ме унижава да събера 120 000 подписа, за да се кандидатирам за кмет и да предложа общински съветници. В същото време партиите, които имат структури в цяла България, трябва да имат едва 7000 подписа, с които издигат президенти и кметове в цялата страна. Ако събера 120 000 подписа, то трябва да помоля Фандъкова да освободи служебно кметството, защото и тя сама няма как да накара толкова хора да я подкрепят по този начин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 16930 |19.09.2011 Стефан Гамизов: Духовните деца на Живков тероризират България . 32| 11606 |16.09.2011 Р. Янев: Виза ме нарече мръсен седесар . 109| 14942 |14.09.2011 Митрополит Кирил: Онези, които ме наричат мутра и ченге, съдят от себе си! . 15| 9221 |12.09.2011 П. Софрониев: Прашките с родна бродерия ще са бъдещето на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads