Реклама / Ads
112| 20264 |10.12.2010 ИНТЕРВЮ

Е. Дайнов: Кабинетът изкопа дупка, в която ще падне

.
96% от българите мразят Иван Костов, всеки извън София ще ви каже: „Да му е*а майката”, казва синият шаман
 

Търпението на Иван Костов изтече и Командирът поиска тази седмица радикални промени в кабинета на ГЕРБ. Сините настояват да паднат главите на петима министри. Това бил последният ход на Борисов, ако иска да покаже, че той задава правилния дневен ред, но министрите го опорочават и го превръщат в непрекъснати скандали.
Премиерът отговори с думите: „ Всеки ден по някаква глупост казват или нещо, с което да ни уязвят, но аз просто не им обръщам внимание. То не беше Тодор Живков, то не беше „Белене”, то не бяха какви ли не изказвания.”
Какво прозира зад сложните отношения на ГЕРБ и сините, отговаря политологът проф. Евгений Дайнов.

Интервю на Васил Василев

- Г-н Дайнов, можем ли вече да говорим за Иван Костов като политик от опозицията?

- Не, няма как да твърдим подобно нещо. Лидерът на ДСБ беше категоричен, че ще стане опозиция на Бойко Борисов и на ГЕРБ само когато започне да се строи АЕЦ „Белене”. Както виждате това още не се е случило. Самият Иван Костов никога не е казвал такова нещо, а заяви, че ще подкрепя ГЕРБ само в действията им, които водят до конкретни реформи.
Не може да пропуснем факта, че Синята коалиция е с две ръце за борбата с корупцията, която това правителство безспорно води, както и за реформа в съдебната система. От Синята коалиция искат да прекратят потъването на Бойко Борисов в ляв популизъм и хаос и да се върнат към нормални действия. Да ги носачът към онова, за което бяха избрани миналата година. Засега само слушаме как премиерът превъзнася Тодор Живков, как той бил добър държавник, как е строил пътища и т.н. В този смисъл той отива към най-радикалните комунистически тези.

- Искането за смяна на министри не е ли типично поведение за един опозиционер?

- Това е единствено знак за нарастващите различия между ДСБ и СДС от една страна, и ГЕРБ, от друга. Процес, който започна още миналата година. Тогава „сините” даваха идеи на управлението, критикуваха го, но ГЕРБ така и не се вслуша в тях. Министри се сменят само тогава, когато отказват да си вършат работата. Има двама, които от първия ден трябваше да си ходят. Това са министрите на околната среда и водите и на транспорта. Останалите, в повечето случаи се опитват да направят нещо. В този случай Иван Костов избърза с искането на оставките, поне на здравния министър, който мисля, че е доста по-добър от останалите досега. Трябва да му се даде шанс, за да покаже какво може.

- Могат ли да се търсят паралели между смяната на министри в кабинета „Костов” и препоръката на Командира към Борисов сега?

- Няма как да има такова сравнение. Още повече, че когато Иван Костов направи промените в кабинета си през 1999 г., те не дадоха резултат.

- Борисов отказва да обръща внимание на тона на сините, до какво ще доведе това?

- Министър-председателя трябва да се замисли. Много е лошо и притеснително, че не вижда знаците, които му правят от Синята коалиция, както и съветите, които Иван Костов постоянно му дава. „Сините”, за разлика от ГЕРБ, имат нужния опит да управляват страната ни при такива кризисни ситуации. Те имат опита и знанията. Ако ги слушаше, щеше да си спести доста неприятности. Колкото повече Борисов не им обръща внимание, толкова повече проблеми ще му се натрупват.

- Защо от ГЕРБ не искат да чуят десните си партньори?


- Бойко Борисов го прави на инат. В типично свой стил иска да докаже, че не му трябват съвети от никого, че сам може да се справи със ситуацията и е едноличният лидер, който ще извади с двете си ръце България от блатото, в което затъна при управлението на НДСВ и „тройната коалиция”. Това, разбира се, не е вярно и е невъзможно да се случи.

- Какъв е коментарът ви за подписания меморандум между България и Русия за АЕЦ „Белене”?


- Правителството си изкопа само дупка, в която ще падне само. Както казах, Бойко Борисов прие енергийната политика, която водеше тройната коалиция, а партията му окончателно мина в лявото политическо пространство.

- Това значи ли, че дясното вече е изцяло освободено за Синята коалиция?

- Това поле отдавна е свободно за СДС и ДСБ, които на 90% имат разумно поведение. Проблемът при тях е друг. Ако излезете извън центъра на София и кажете независимо на кого „Иван Костов”, той автоматично ще отговори „ей, да му е*а майката”. Има огромно пространство Синята коалиция да се развива, но присъствието на Костов и неразумната омраза към него ограничават възможностите пред „сините” да се развиват.

- Това не е ли знак, че Командира трябва да напусне Синята коалиция, за да възкръсне тя?

- Не, не съм казал такова нещо, а само, че българският народ е глупав и неблагодарен. При положение, че 96% от хората го мразят заради това, че той ги спаси преди малко повече от 10 години, не виждам как може да се върне Костов по някакъв начин в тази държава.

- Ако днес има вот на недоверие, как ще гласуват „сините”?

- Въздържали се. Това, според мен е най-логичното, което могат да направят и Иван Костов и Мартин Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 15750 |26.07.2010 Е. Дайнов: Русия сготви Борисов на газ . 60| 13330 |09.03.2010 Е. Дайнов: Думите на Гоце говорят за преврат . 17| 7257 |17.09.2008 М. Панайотова: По корупция и безхаберие кабинетът има 6 . 36| 6072 |25.07.2008 В. Сидеров: Станишев и кабинетът да си направят харакири

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads