Реклама / Ads
42| 15749 |26.07.2010 ИНТЕРВЮ

Е. Дайнов: Русия сготви Борисов на газ

.
"Преметнаха ни за пореден път! Гербаджиите не знаят какво е да преговаряш с руснаци", каза политологът Евгений Дайнов по повод уговорената по-ниска цена на газа за България от руска страна.
 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Дайнов, миналата седмица Искра Фидосова обяви, че най-вероятно президентските и местните избори ще се провеждат в един ден. Има ли смисъл от този ход?


- Разбира се, аз напълно подкрепям едно такова решение. Пестят се пари и на народа не му писва да ходи през 2 седмици на избори. Това е тенденция, която се практикува в Западна Европа отдавна. В повечето членки на Европейския съюз дори се гласува в работни дни, което предполагам ще е следващата крачка – българите да ходят до урните в четвъртък, например.

- Това ще повлияе ли по някакъв начин на вота?


- По принцип упражненият вот ще е по-голям, което  ще означава повече гласове пропорционално за сега управляващите, освен ако не стане наистина някоя страшна издънка. Този ход – избори 2 в 1, ще заработи най-вече в полза на ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака”.

- Надежда Михайлова заяви в сутрешен блок, че се радва на започналия дебат за президентски избори в Синята коалиция. Да очакваме ли развод между СДС и ДСБ още преди изборите?

- О, не, за раздори не можем да говорим. И двете партии поумняха достатъчно, за да се усетят, че трябва да са заедно, а не да си пилеят взаимно гласовете. По-добре за всяка партия е да си сътрудничи с другата.

- Иван Костов не отговори еднозначно ден преди това дали ще се кандидатира за президент. Не е ли рано за подобни дебати?

- Не, напротив. Защо да е рано? Във всяка уважаваща себе си демократична страна кандидатите за президент се знаят поне една година преди самия вот, за да могат хората да ги „огледат”, да ги обмислят, да свикнат с техните кандидатури. Колкото по-рано станат ясни „играчите” в едни избори, толкова по-цивилизовано е това. Само начинаещите демокрации си обявяват кандидатурите в последния момент.

- Има ли качества за президент Иван Костов?

- Той е най-големият държавник през последните 60-70 години в България...

- Как ще коментирате доклада на Европейската Комисия – чашата по-скоро празна ли е или по-скоро пълна?

- Чашата е достатъчно пълна, за да бъде окуражено правителството, но и достатъчно празна, ако няма резултат от всичко това, което са получили като забележки ГЕРБ. Защото след няколко месеца отново ще им кажат: „Имахте воля, ама къде са ви резултатите?” Като гледам реакцията на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов, май са разбрали посланието; разбрали са, че чашата много бързо трябва да се напълни.

- БСП на свой ред нападна премиера със заплахата за „Бойкова зима”. Извън контекста на политическото говорене, има ли риск да се сбъднат прогнозите на Станишев?

- Политически зими в България може да има само в един единствен случай – когато на власт е Българската социалистическа партия. Дори по време на войните не е имало такива тежки зими, както при Андрей Луканов и Жан Виденов. Дори да излезем от рамките на популизма, отново не мога да вярвам на тези т. нар. прогнози на БСП за толкова апокалиптични катастрофи тази година. Единствено БСП са толкова некадърни, за да докарват страната до кризи.

- На политическата карта се появи още един играч – Татяна Дончева, която пък заяви, че Станишев и Борисов са проект на Георги Първанов. Звучи ли правдоподобно това?

- Г-жа Дончева нещо е преувеличила, не е разбрала или не е дочула. Какво да коментирам… Правенето на национална организация изисква страшно много тичане, хора, които да ти вярват и да „тичат” с теб. Разбира се, че няма да излезе нищо от „Движение 21”, защото Дончева няма партийна и организационна „хватка”. Това е проблемът на всички настоящи и бивши комунисти – те не умеят да правят организация. Те са свикнали, че тя винаги съществува от 1944 година – или трябва да влязат в нея, или да си отчупят нещо зад гърба на другарчетата. Татяна Дончева не може да направи организация – факт, който прави автоматично извода, че и Георги Първанов не става за лидер на самостоятелен проект.

- Вярвате ли, че Първанов ще опита пробив в политиката с нова партия, или ще се върне в БСП?

- Той ще опита, но много смешно ще се изложи. Ще стане като с поговорката – „Гладна кокошка просо сънува”. Завръщането му в БСП е супер най-последният вариант. Трябва всичко друго да му изгърми, за да се връща при старите си другари. Това е най-позорният вариант за политическата кариера на Георги Първанов. Не е изключено, разбира се, ако всичко друго му се издъни.

- Премиерът се уговори миналата седмица с Русия за по-евтин газ. Вярвате ли, че ще се стигне до официално подписано споразумение за това?

- Това, което аз подозирам е, че руснаците за пореден път са ни преметнали. Гербаджиите не знаят какво е да преговаряш с Русия, не са запознати с номерата и хватките, които Кремъл прилага. Подозирам, както казаха и от Синята коалиция, които са яли попарата на руснаците, че братушките са „сготвили” Бойко Борисов и хората му. Отново изплува старата им стратегия – използване на България и на нашите интереси и нужди, за да бъдат постигнати единствено руски цели. Един ден това отново ще стане ясно, дано само да не бъде твърде късно...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11294 |23.06.2010 М. Михайлова: Искам да стигна до Борисов, имам му доверие . 59| 19134 |04.06.2010 С. Диков: Борисов тръгва по стъпките на Костов . 31| 11792 |11.05.2010 Я. Янев: Борисов + Цветанов = 20 часа глупости . 12| 8712 |20.04.2010 Доц. Дуранкев: Стилът на Обама е нужен на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads